Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana İl Başkanı Burhanettin Bulut, 24 Temmuz 1923’te Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla Lozan’da barış anlaşması imzalayan İsmet İnönü’nün genç Türkiye Cumhuriyeti’nin her alanda önünün açılmasına vesile olduğunu bildirdi. Bulut, 107 yıl önce yasayla basından kaldırılan sansürün bugün fiilen devam ettiğini, sansüre direnerek özgür ve bağımsız yayıncılık yapmaya çalışan basın kuruluşlarının ise ağır baskı altında olduğunu söyledi.

“LOZAN DÖNÜM NOKTASI”
Lozan Barış Anlaşması’nın 92. Yıldönümü ve basından sansürün kaldırılışının 107. Yılı dolayısıyla bir yazılı açıklama yapan CHP Adana İl Başkanı Bulut, Sevr’i imzalayarak ülkenin çıkmaza sürüklenmesine zemin hazırlayanların Ankara’da Mustafa Kemal ve İsmet İnönü engeline takıldığını anımsattı. Sevr’i ve ülkenin bölünmez bütünlüğüne sekte vuracak her oluşumu elinin tersiyle iten Mustafa Kemal önderliğindeki Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti’nin Yunan kuvvetlerine karşı elde ettiği zaferin ardından itilaf devletlerince Lozan’da toplanacak barış konferansına davet edildiğini anımsatan Bulut, Lozan Barış Anlaşması’nın Türkiye açısından bir dönüm noktası olduğunu dile getirdi.

“BÖLÜNMEZ BÜTÜNLÜKTEN TAVİZ VERİLEMEZ”

Bulut, TBMM Hükümeti, Mustafa Kemal ve İsmet İnönü’nün kararlı tutumu, diplomatik tecrübeleri sonucu Fransızlarla imzalanan Ankara Anlaşması’nda çizilen sınırların kabul edildiğini, Yunanistan’ın Batı Anadolu’da yaptığı tahribata karşılık savaş tazminatı olarak bazı bölgeleri Türkiye’ye bıraktığını, kapitülasyonların tamamının kaldırıldığını ifade etti.

Bulut, “Türkiye, kuruluş aşamasında dünyaya örnek bir mücadele ile bugünlere taşınmıştır. Atalarımızın, dedelerimizin binbir emekle, kanla, gözyaşıyla bizlere emanet ettiği, korumak ve kollamak zorunda olduğumuz ülkemizin bugün içine düşürüldüğü durum herkesin malumudur. Hiçbir olumsuzluğa meydan vermeden, umutsuzluğa kapılmadan her vatandaşımız birlik ve beraberlik duygularıyla ülkesinin bölünmez bütünlüğünü savunmak zorundadır. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte en büyük eseri olan Cumhuriyet Halk Partisi, bu konuda asla ve asla taviz vermeyecektir” ifadelerini kullandı.

“BASIN BASKI ALTINDA”

Yazılı açıklamasının devamında 24 Temmuz tarihinin aynı zamanda basından sansürün kaldırılışının yıldönümü olduğunu anımsatan Bulut, 24 Temmuz 1908’de II. Meşrutiyetin ilanıyla birlikte kaldırılan sansürün bugün fiilen uygulanmaya devam ettiğini söyledi. Değiştirilen ve yeni çıkarılan yasaların basın özgürlüğünün önündeki engelli kaldırmak yerine sansürü adeta meşrulaştırdığını kaydeden Bulut, günümüzde sansüre karşı duran, bağımsız ve özgür yayıncılık yapmaya çalışan basın kuruluşlarının baskı gördüğünü söyledi.

“ÖZGÜR VE HÜR İRADELERİYLE GÖREVLERİNİ YAPAMIYORLAR”

Bulut, “Kamuoyunu doğru ve tarafsız bir şekilde bilgilendirmek gibi önemli bir kamu görevini yerine getirmeye çalışan basın kuruluşları ve çalışanlarının özgür ve hür iradeleriyle görevlerine yerine getiremedikleri acı bir gerçek. Çağdaş demokrasilerin vazgeçilmez unsurları arasında yer alan basın özgürlüğünün gerçek anlamda tesis edilmesi, siyasi iradelerin basın kuruluşları üzerinden elini çekmesi, basın çalışanlarının sosyal ve ekonomik koşullarının düzeltilmesi bir zorunluluktur. Bu duygu ve düşüncelerde CHP Adana İl Örgütü adına değerli basın mensuplarının Basın Bayramı’nı kutluyorum” diye konuştu.