CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, yıllık brüt asgari ücretin altında kazanan esnaftan vergi alınmamasını istedi. Hazırladığı, Gelir Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni TBMM Başkanlığına sunana Bulut, dar gelirli grupların desteklenmesinin Anayasamızda yer alan sosyal devlet ilkesinin gereği olduğunu kaydeden Bulut, ekonominin en önemli ayağından birini oluşturan küçük esnafın durumunun iyileştirilmesi, desteklenmesi, varlığını devam ettirebilmesi ülke ekonomisinin geleceği için de gereklidir.

ESNAF, ÜLKE EKONOMİSİNİN BEL KEMİĞİDİR

Esnafın ekonomiye sağladığı katma değerle ülke ekonomisinin bel kemiği durumunda olduğunu kaydeden Bulut, hemen her alan ve sektörde büyük sermayeli firmaların küçük esnafın iş olanaklarını elinden aldığını ya da kısıtladığını bildirdi. Bulut, “Eşitsiz rekabet koşulları altında ezilen, siftahsız dükkan kapatan, evine ekmek götüremeyen, BAĞ-KUR primlerini bile yatıramayan esnaf, vergi ve kredi borçlarını ödeyememekte, sattığı malın yerine yenisini koyamamaktadır. Ekonomide krizden ve piyasadaki sert dalgalanmalardan en çok etkilenen küçük esnaf olmaktadır. Kriz derinleştikçe kepenk kapatan esnaf sayısı da artmaktadır” dedi.

ESNAF KEPENK KAPATIYOR

2016 ve 2017 yıllarında ağır vergiler altında ezilen, giderlerini dahi karşılayamayan, borç batağında yüzen 175 bin 182 esnafın iş yerini kapatmak zorunda kaldığını bildiren Bulut, bu yılın ilk altı ayında ise 52 bin 987 esnafın iflas ettiğini, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.3’lük artış yaşandığını kaydetti.

ESNAF, BORÇ İÇİNDE YÜZÜYOR

CHP’li Bulut, “Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 2018 mayıs ayı itibarıyla son iki yılda KOBİ’lerin kullandığı kredi miktarı yüzde 38 artışla 399 milyar liradan 551 milyar liraya çıkmıştır. Takibe giren kredi miktarı ise yüzde 46.7 artışla 18.2 milyar liradan 26.8 milyar liraya yükselmiştir. Esnaf, borçlarını ödeyemediği için yasal işlemler ile karşı karşıya kalmaktadır” dedi.

KÜÇÜK ESNAF KORUNMALI

Esnafı, yatırımcıyı teşvik etmesi gereken devletin, dengesiz ve adaletsiz vergi sistemiyle önüne yeni engeller koyduğunu belirten Bulut, “Ciddi bir istihdam alanı olan küçük esnafın varlığını devam ettirmek, içerisinde bulunduğu maddi sıkıntılardan kurtarmak için Devlet yardım elini uzatmalı, yeterli ve etkili önlemler bir an önce alınmalıdır” ifadeleri kullandı.  Küçük esnafa sağlanacak vergi kolaylıklarının esnafın istihdam, üretim ve yatırım potansiyelinin artmasına, ekonomiye daha fazla katkı vermesine yol açacağını söyleyen Bulut,  Kanun Teklifi’nin asgari ücretin altında kazanan küçük esnafı korumak, ağır vergi yükünden kurtarmak, ekonomik olarak rahatlamasını sağlamak, yaşam standardını yükseltmek amacı ile hazırlandığını belirtti.