Havza Bazlı Destekleme Modeli’nden yararlandırılmayarak negatif ayrımcılığa muhatap kalan narenciye üreticileri tepkili. MHP’li Karakaya, tepkilere neden olan haksızlıkla ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in yanıtlaması talebiyle yazılı soru önergesi verdi.

HBDM’DEKİ ZITLIK: BUĞDAY

Geçtiğimiz günlerde “Milli Tarım Projesi" ve projenin bir alt bileşeni olan “Havza Bazlı Destekleme Modeli”nin kamuoyuna duyurulduğunu hatırlatan Karakaya, “Projede planlı üretimin, arz-talep dengesi kurmanın, emek-sermaye-zaman israfını azaltmanın önemi fark edilmiş; ürünlerin, verimin daha çok alındığı havzalarda desteklenmesinin öngörüldüğü duyurulmuştur. Buğday gibi bazı ürünlerin ‘havza modeli’ dışında tutularak her yerde desteklenmesi, projenin ana temasına zıtlık teşkil edip kendi içinde çelişkiye düşse de, söz konusu Projeyi önemsiyoruz.” ifadesini kullandı. 

ÜRETİCİLER HAYAL KIRIKLIĞI YAŞADI

“Ancak, öne çıkan bu esaslara bakıldığında bazı ürünlerin ve bunların yetiştiği havzaların göz ardı edildiği görülmektedir” diyen Karakaya “Akdeniz bölgesinde yetişen narenciye ürünleri bunlardan biridir. Havza Bazlı Destekleme Modelinde limon, portakal, greyfurt, mandalina gibi narenciye ürünlerinin adının bile geçmediği görülmektedir. Bu durum narenciye üreticilerini hayal kırıklığına uğratmıştır.” dedi.

DESTEK DIŞINDA TUTMAK HAKKANİYETLİ DEĞİL

Karakaya, şöyle devam etti:

“Kıyı Akdeniz Havzasında Adana, Antalya, Mersin, Burdur, Hatay ve Osmaniye bölgesi narenciyenin en çok üretildiği, ülkemiz içinde narenciye üretimine en uygun olan bölgedir. Ülkemizin önemli ihracat kalemlerinden biri olan, on binlerce insanın istihdam edildiği bu sektörü destek dışında tutmak doğru ve hakkaniyetli değildir. Üreticilerimiz bu yanlış ve haksız uygulamanın düzeltilmesini talep etmektedir.”

BAKAN ÇELİK’E YÖNELTİLEN SORULAR

MHP Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, Bakan Faruk Çelik’e şu soruları yöneltti:

“Havza Bazlı Destekleme Modelinde narenciye ürünlerine neden yer verilmemiştir? Havza Bazlı Destekleme Modelinin temel mantığı ‘ürünlerin, verimin daha çok alındığı havzalarda desteklenmesi’ iken, narenciyede en çok verimin alındığı Kıyı Akdeniz Havzasında bu ürünler neden destek dışında tutulmuştur?”