Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana İl Başkanı Mehmet Çelebi,  köy enstitülerinin çağdaş bir medeniyet hedefiyle kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nde aydınlanma hamlesinin en önemli unsurlarından biri olduğunu vurguladı. Çelebi, “Anadolu aydınlanmasının öncüsü olan ve sorgulayan, araştıran, eleştiren bir nesil yerleştiren köy enstitüleri bugün geldiğimiz noktada en çok ihtiyaç duyduğumuz kurumların başında geliyor. Özellikle yapboz tahtasına dönüştürülen eğitim sistemimizin köy enstitüleri örnek alınıp, günün koşullarına göre güncellenerek yapılandırılması gerek” dedi.

ANADOLU AYDINLANMASININ ÖNCÜLÜĞÜNÜ YAPAN KURUM

CHP İl Başkanı Çelebi, Köy enstitülerinin kuruluş yıldönümü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, ulusal kurtuluş mücadelesinin ardından Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk tarafından başlatılan devrimlerin Türkiye’yi döneminin en çağdaş, ileri toplumlardan biri haline getirdiğini işaret etti.  17 Nisan 1940’ta kurulan ve yaşamın her alanında köyden kente doğru kalkınmayı sağlamak amacıyla kurulan köy enstitülerinin, Anadolu aydınlanmasının öncülüğünü yaptığını ifade eden Çelebi, köy enstitülerinin Cumhuriyet tarihinin en özgün eğitim modeli olduğunu vurguladı.

KÖYLERİ KALKINDIRACAK DONANIMA SAHİP İNSANLAR YETİŞTİRDİ

Köylülerin köylüler tarafından eğitildiği bir yapıyı öngören köy enstitülerinde okuma yazmanın yanı sıra, yurttaşlık bilgileri ve insanların yaşadıkları yerlerde ihtiyaç duyabileceği hemen her konunun öğretildiğini aktarın Çelebi, “Köy enstitülerinde en küçük yerleşim birimi olan köylerin kalkınmasını sağlayacak donanıma sahip köy öğretmenleri yetiştirilmiştir. Özetle, bu eşi, benzeri olmayan eğitim modeliyle çok yönlü insanlar yetiştirilmiştir ve yetiştirilen bu insanlar yurdun dört bir yanına dağılarak aynı eğitimi başkalarına vermiştir. Böylece, soran, sorgulayan, eleştiren, araştıran, yetenekleri ortaya çıkarıp toplum yararına kullanmasını sağlayan bir nesil yetiştirildi gibi, yaşayan, bilgi üreten, okul ve eğitim sistemi anlayışı hakim kılınmıştır” ifadelerini kullandı.  

EĞİTİM SİSTEMİ KÖY ENSTİTÜLERİ MODELİNE GÖRE MODERNİZE EDİLMELİ

Anadolu Yalan yanlış ithamlarla köy enstitülerinin kapatılmasının Anadolu aydınlanmasına büyük bir darbe vurduğuna işaret eden CHP Adana İl Başkanı Çelebi, “Köy enstitülerinin eksikliği bugün çok daha iyi anlaşılmaktadır. Uygulanmakta olan ve sorgulamayıp itaat etmeyi öğreten, ezberciliğe dayalı eğitim sistemimizin yol açtığı toplumsal sorunlar dikkate alındığında köy enstitülerinin çağının çok ilerisinde bir anlayışa sahip olduğu gerçeğiyle karşı karşıyayız.  Önderimiz Atatürk’ün başlattığı Anadolu aydınlanmasını kaldığı yerden devam ettirip, çağdaş, laik, demokratik, hukukun üstünlüğünün egemen olduğu, farklılıkların ayrıştırıcılığa neden olmadığı bir medeniyet hedefine ulaşabilmek için eğitim sistemimizin köy enstitüleri örnek alınarak modernize edilmesi elzem hale gelmiştir. Köy enstitülerinin kurulmasına öncülük eden Hasan Ali Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç başta olmak üzere Cumhuriyetin aydınlık yüzlü yöneticilerini rahmetle, minnetle anıyor, Köy enstitülerinin kuruluşunun 79.yıldönümünü kutluyorum” diye konuştu.