Özgümüş, TBMM Başkanlığı’na verdiği Meclis Araştırması teklifinin gerekçesinde Bakanlar Kurulu’nun 17 Ekim 2007 tarih ve 26673 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan, 12632 sayılı kararıyla Adana’nın Ceyhan ilçesi Kurtpınar ve Sarımazı mevkiinde bulunan 13 milyon 471 bin 964 metrekarelik alana “Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi” kurulmasının planlandığını anımsattı. 

 

HEM BÖLGE HEM ÜLKE

EKONOMİSİNE KATKI SAĞLAYACAK

Bölgenin kurulmasıyla Adana’nın önemli bir enerji merkezi olacağı ve bu bölgeye yapılacak yatırımların hem bölge hem de ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayacağı yönündeki beklentileri de anımsatan Özgümüş, bölgenin ivedi olarak kamulaştırılması için Bakanlar Kurulu’nun 2010’da ayrı bir karar daha aldığını ifade etti. Bu karara karşın bölgeyle ilgili altyapı yatırımlarının ve kamulaştırma çalışmalarının ne aşamada olduğu, bölgeye yatırım yapmak isteyen bir yatırımcının bürokratik olarak nasıl bir yol izleyeceği ve nereye başvuru yapması gerektiği konusunda bir açıklama yapılmadığına dikkati çeken Özgümüş, bölgenin işletmesinin de kuruluş yasası gereği Adana Sanayi Odası’na (ADASO)  verildiğini söyledi. 

 

KAMUOYU KUŞKULU

ADASO’ya bu kapsamda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından, 28 Mart 2008’de bir yazı gönderilerek, bölgenin kamulaştırılması çalışmalarının sonuna gelindiği ve acilen işletme müdürlüğünün kurulması gerektiğinin bildirildiğini aktaran Özgümüş, “Sonuç olarak, Adana Sanayi Odası’nda göstermelik ve hiçbir faaliyeti olmayan bir işletme müdürlüğü kurulmuştur. Alınan Bakanlar Kurulu Kararı’ndan bu yana, yaklaşık 5 yıldır, bu denli önemli bir projenin neden ilerlemediği konusu kamuoyunda kuşku uyandırmaktadır. Bölgede bürokratik engellerin ötesinde, deniz kenarındaki bu bölgenin farklı amaçlar için özel yatırımlara ya da bazı özel sektör sahiplerine mi tahsis edileceği konusunda kuşkular oluşmuştur” dedi.

 

“MECLİS ARAŞTIRMASI GEREKLİ”

Özgümüş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bölgede yatırım yapmak isteyen girişimciler için bir başvuru mekanizması oluşturulmadığı gibi, bu alanların hangi kriterlere göre yatırıma tahsis edileceği konusunda da 5 yılda objektif bir plan ortaya koyulmamıştır. Bu nedenle, hem bölge hem de Türkiye için hayati önem taşıyan bu projenin bürokratik engeller nedeniyle mi, yoksa farklı amaçlar nedeniyle mi yürümediğinin araştırılması için, Anayasa’nın 98’nci, İçtüzüğün 104 ve 105’nci maddeleri uyarınca bir “Meclis Araştırması” açılması gerekli görülmektedir.”