Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana İl Örgütü, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı büyük bir coşkuyla kutladı.

KATILIMCILAR

Resmi törenlerin ardından Atatürk Parkı’nda düzenlenen etkinliğe, Adana milletvekilleri Zülfikar İnönü Tümer, İbrahim Özdiş, Aydın Uslupehlivan, Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, ilçe başkanlarıyla yöneticileri, kadın ve gençlik kolları, partililer ve yurttaşlar katıldı.

SAYGI DURUŞU

Etkinlikte, İl Başkanı Ayhan Barut, İl Kadın Kolları Başkanı Yasemin Yılmaz, İl Başkan Yardımcısı Zeliha Divarcı ve İl Gençlik Kolları Başkan Yardımcısı Gülcan Bingöl ile birlikte Atatürk Anıtı’na çelenk sunduktan sonra katılımcılar saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı’nı söyledi.
BAĞIMSIZLIK MÜCADELESİNİ BAŞLATAN ADIMIN ATILDIĞI GÜN
İl Başkanı Barut yaptığı konuşmada, 19 Mayıs’ı “Varlığımızı borçlu olduğumuz ulusal kurtuluş mücadelemizi başlatan adımın atıldığı gün” olarak nitelendirdi.

YOLUMUZU AYDINLATAN TARİHİ BAŞLANGIÇ

Ülkemizin kurtarıcısı Mustafa Kemal’in 19 Mayıs 1919’de Samsun’a çıkarak itilaf devletleri zulmü altında ezilen halkın bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin fitilini ateşlediğini kaydeden Barut, “Kurtuluş mücadelesinin işgal güçlerinin boyunduruğu altındaki padişahla gerçekleşmeyeceğinin bilincinde olan Mustafa Kemal, kurtuluşun Anadolu’dan geçtiğini biliyor ve esarete hiçbir zaman boyun eğmeyen halkına inanıyor.  Halkın kendi iradesiyle bağımsızlığına, özgürlüğüne kavuşacağına inanarak, Anadolu’ya geçen Mustafa Kemal, attığı bu adımla bağımsızlık ve özgürlük meşalesini yakmıştır. Türk Milleti de 23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde egemenliği eline alarak  ulusal kurtuluş mücadelesini zaferle sonuçlandırmıştır. Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün bu adımı ulusumuzun kaderini ve dünya tarihini değiştiren, bugün de yolumuzu aydınlatan tarihi bir başlangıçtır” dedi.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN TEMELİNİN ATILDIĞI GÜN

19 Mayıs’ın aynı zamanda Türk ulusunun bağımsızlık ve özgürlük arzusunu dünyaya ilan ettiği gün olduğunun altını çizen Barut, “19 Mayıs, esaret altına alınıp, geleceği yok edilmek istenen Türk ulusun Büyük Önderimiz Mustafa Kemal önderliğinde ‘Ya İstiklal Ya Ölüm’ şiarıyla başlattığı eşsiz destanın başlangıcıdır. 19 Mayıs, küllerinden yeniden doğan ulusumuzun, Atatürk ve arkadaşlarının kurduğu, ulusal egemenliğe dayanan, çağdaş uygarlık seviyesinin üstüne çıkmayı hedefleyen, demokratik, laik, sosyal hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyetin temelinin atıldığı gündür. Bugün sahip olduğumuz tüm özgürlükleri, hakları, vatan topraklarında özgür ve bağımsız bir şekilde yaşayabilmemizi 19 Mayıs ruhuna borçluyuz” diye konutu.

19 MAYIS RUHUNA EN BÜYÜK İHANET

19 Mayıs ruhuyla elde edilen Cumhuriyet kazanımlarını ortadan kaldırma girişimlerinin, bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinde can veren şehitlerimize karşı yapılan en büyük haksızlık olduğunu dile getiren Barut, “Saraydan alınıp halka verilen egemenliğin, tekrar saraya verilmek istenmesi, 19 Mayıs ruhuna da en büyük ihanettir” ifadelerini kullandı.

UNUTMAYACAĞIZ, UNUTTURMAYACAĞIZ

19 Mayıs’ı, 23 Nisan’ı, 30 Ağustos’u, 29 Ekim’i, ülkemizin kurtarıcısı, Cumhuriyetimizin kurucusu ve  Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü unutturmak ya da sıradanlaştırmak isteyenlerin;  esaret zincirlerini koparıp atan atalarımıza ihanet ettikleri gibi, bağımsızlık, özgürlük ve ulusal egemenliği esas alan demokrasimize düşmanlık yaptığını kaydeden Barut, “Cumhuriyet kazanımlarını ortadan kaldırmak için varını yoğunu ortaya koyan bu anlayış, ulusal kurtuluş mücadelesinde olduğu gibi bugün de yarın da 19 Mayıs ruhunu taşıyan milyonların karşısında yenilmeye mahkumdur” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE’Yİ MONDROS VE SEVR KARANLIĞINA TESLİM ETMEYECEĞİZ

Atatürk ve arkadaşlarının emaneti olan Cumhuriyetimizi sonsuza dek koruma kararlığından asla geri adım atmayacaklarını vurgulayan Barut, şöyle devam etti:
“Türkiye’yi asla Mondros ve Sevr karanlığına teslim etmeyeceğiz. 19 Mayıs 1919’da bağımsızlık meşalesinin yakan, emperyalist işgale karşı canlarıyla, kanlarıyla direnen Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, dün olduğu gibi bugün de yolumuzu aydınlatıyor.  Kurtuluş mücadelesini gerçekleştiren kahramanlarımızın adlarını yüreğimize kazıdık. Onların yolu, bizim de yolumuzdur. Önderimiz Atatürk, silah arkadaşları ve bağımsızlık yolunda yitirdiğimiz şehitlerimizi rahmetle, saygıyla ve şükranla anıyoruz. 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramımız kutlu olsun. Yaşasın tam bağımsız, laik, demokratik Türkiye Cumhuriyeti.”

“ATATÜRK VE CUMHURİYET SEVGİMİZİ YOK EDEMEZLER”

16 Nisan referandumundan sonra Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve ailesine yönelik iftiraların, hakaretlerin arttığına işaret eden Barut, “Bu iftiraları atan en hafif deyimle alçaklar, hainler ve şerefsizlerin cezalandırılması için yasal girişimlerimizi birkaç gün önce yaptık. Ancak şunun da bilinmesi isterim ki, Ne yaparlarsa yapsınlar, içimizdeki Atatürk, Cumhuriyet sevgisini yok edemezler. Onlar yok etmeye çalıştıkça yüreğimizdeki Atatürk ve Cumhuriyet sevgisi büyüyecek ve attıkları o iftiralarda boğulacaklar. Buradan bir kez daha o alçakları, hainleri lanetliyorum” dedi. Barut’un konuşmasının ardından şiirler okuyan Sami Eryurt, katılımcılara duygusal anlar yaşattı.