Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana İl Başkanı Gökhan Yağ, 1 Kasım seçimlerine sayılı günler kala CHP’nin Adana vizyonunu açıkladı.  Sanayisi, ticareti, insanı, modernliği ile eski Türk filmlerine konu olan Adana’nın bugün, yoksulluk ve işsizlik sarmalında adeta can çekiştiğini belirten Yağ, dünyanın en bereketli toprakları arasında yer alan Çukurova’da tarımın ve tarıma dayalı sanayinin AKP iktidarı döneminde ağır hasar aldığını söyledi. Adanalı Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik döneminde de Adana’nın AKP iktidarından hak ettiği değeri görmediğini dile getiren Yağ, Adana’nın AKP iktidarı tarafından cezalandırıldığını vurguladı.  Beyin göçü veren, kamu yatırımlarından yeteri kadar pay alamayan, uygulanan yanlış teşvik uygulamaları nedeniyle sanayicinin kaçtığı, mutsuz ve umutsuz insanların yaşadığı Adana’nın sorunlarını, CHP iktidarının çözebileceğini ifade eden Yağ, “CHP iktidarında Adana mutlu ve umutlu insanların yaşadığı yaşanabilir bir kent haline gelecek” dedi.

“ADANA UMUTSUZLUĞUNUN BAŞKENTİ HALİNE GELDİ”

CHP Adana İl Başkanı Gökhan Yağ, Seyhan Oteli’nde düzenlediği basın toplantısında Adana’nın sorunlarına CHP’nin somut çözüm önerilerini anlattı.

Adana’nın eski Adana olmadığının altını çizen Yağ, Adana’nın AKP iktidarı döneminde “umutsuzluğun başkenti”  haline geldiğini vurguladı.  Uzun yıllar boyunca göç alan Adana’nın bugün beyin göçü verdiğini aktaran Yağ, iyi eğitim almış, kenti ileriye taşıyacak nitelikli insanların Adana’dan umudunu kestiğini vurguladı.  Adana’nın artık yoksulların yaşadığı bir kent olduğuna işaret eden Yağ, “Bu gidişe dur demenin artık zamanı çoktan gelip geçmiştir” diye konuştu.

 “ADANA’NIN ÇIKIŞI TARIMDAN VE TARIMA DAYALI SANAYİDEN GEÇİYOR”

Adana’nın tarım ve tarıma dayalı sanayiyle içine düştüğü açmazdan çıkabileceğinin altını çizen Yağ, değerlendirilemeyen turizm potansiyelinin de kentin lokomotif sektörü olması gerektiğini anlattı.

“ÇUKUROVA’NIN BEREKETİ BELA DEĞİL NİMET OLMALI”

Yağ, dünyanın en bereketli toprakları arasında yer alan Çukurova’da tarım arazilerinin rant uğruna talan edildiğini, sekiz yılda 555 bin dekar alanın tarım dışına çıkarıldığını ifade etti. AKP iktidarında uygulanan tarım politikaları nedeniyle üreticinin Çukurova’nın simgesi olan pamuk üretiminden vazgeçtiğini belirten Yağ, narenciye ürünlerinin de dalında çürümeye terk edildiğini söyledi.

“ÇUKUROVA TARIM İHTİSAS SANAYİ BÖLGESİ İLAN EDİLECEK”

Yağ, “Tarımın başkenti konumundaki Çukurova’da yaşanan bu olumsuz gelişmeler, çiftçi örgütleri ve tarım paydaşları tarafından ‘bereket başımıza bela oldu’ şeklinde yorumlanmaktadır. CHP iktidarında, bu topraklarda mevcut endüstriyel ürünlerin her boyutta desteklenmesini ve katma değeri yüksek yeni ürün desenlerinin araştırılıp ortaya konulmasını sağlayacağız. Üreticilerin ‘Çukurova Narenciye Üreticileri Birliği’ ve ‘Zeytin Üreticileri Birliği’ gibi birlikler üzerinden desteklenmesini, Çukurova’nın ‘Tarım İhtisas Sanayi Bölgesi’ ilan edilmesini sağlayacağız” diyerek CHP’nin Adana için tarım sektöründe yapacaklarını sıraladı.  

TEŞVİK UYGULAMASI NEDENİYLE YATIRIMLAR BAŞKA İLLERE KAÇTI

Türkiye’nin sanayileşen ilk kentlerinden biri olan Adana’nın Sosyo Ekonomik Gelişmişlik  sıralamasında 2003 yılında 10. sıraya 2011’de ise 16. sıraya gerilediğini dile getiren Yağ, AKP iktidarı döneminde uygulanan teşvik politikası nedeniyle binlerce kişiye istihdam sağlayan birçok fabrikanın kapandığını, yeni yatırımların da Osmaniye gibi teşvik alabilen çevre illere kaydığını söyledi. Teşvik uygulamasının Adana’daki işsizlik oranının artmasında önemli bir unsur olduğunu ifade eden CHP Adana İl Başkanı Gökhan Yağ, uygulanan yanlış dış politikalar nedeniyle kontrolsüz bir şekilde akın akın kente gelen Suriyeli mülteciler nedeniyle Adana’nın işsizlik sıralamasındaki yerini sağlamlaştırdığına dikkati çekti.

“TEŞVİKTE İŞSİZLİK ORANI KRİTERLER ARASINDA YER ALACAK”

AKP hükümetinin Suriye politikası nedeniyle Ortadoğu ticaretinin de durma noktasına geldiğinin altını çizen Yağ, Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi ilan edilen Ceyhan’ın yerinde saydığını ifade etti.

Yağ, “İktidarımızda Seyhan, Çukurova ve Yüreğir ile İmamoğlu, Feke ve Tufanbeyli’yi aynı şekilde değerlendiren hibe ve teşvik politikasını değiştireceğiz. İlçelerimiz gelişmişlik düzeylerine göre teşviklerden yararlanacak. Uygulayacağımız teşvik sisteminde ‘işsizlik oranını’ önemli bir kriter haline getireceğiz” şeklinde konuştu.

“ÖMER ÇELİK’İN BAKANLIĞINDA DA TURİZM SEKTÖRÜ YERİNDE SAYDI”

Adana’nın tarih ve kültür varlıkları açısından çok zengin olduğunu ancak bu zenginliğin de değerlendirilemediğini aktaran Yağ, Türkiye’nin en uzun kumsallarından olan Tuzla-Yumurtalık sahilinin hak ettiği değeri AKP iktidarında göremediğini, 2006 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla Kültür, Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ilan edilen Karataş - Yumurtalık sahil bandında tek bir çivi dahi çakılmadığını söyledi.  AKP iktidarının en güçlü isimlerinden biri olan Adanalı Ömer Çelik’in Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda  da Adana’nın turizm sektöründe yerinde saydığını belirten CHP İl Başkanı Yağ, dünyanın kullanımdaki en eski köprüsü olarak bilinen Tarihi Taş Köprü’nün halinin bu durumun en önemli örneği olduğunu söyledi.

DÖRT MEVSİME DAĞILAN SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR TURİZM SEKTÖRÜ

Yağ, “Karataş’taki Magarsus Antik Kenti, kentin ortasında duran Tepebağ Höyüğü de yine AKP iktidarından nasibini alamamış ‘Dünya Kültür Mirasları’dır. CHP iktidarında Adanamızın turizm potansiyeli bütün çeşitliliğiyle ele alınıp yeniden değerlendirilecek, sektörün tüm paydaşlarının ortak katılımıyla “Turizm Strateji Planı” oluşturulacak, ilimizin tüm zenginliklerinden faydalanarak dört mevsime dağılan sürdürülebilir bir turizm sektörü yaratacağız. Kozan Kalesi’ni, Feke’nin kale ve kilisesini, Saimbeyli’nin kale ve kilisesi ile doğa harikası obruk şelalesini, Tufanbeyli’nin Şarköy’de bulunan yer altı mağaralarını kendi kaderlerine terk edilmiş hallerinden kurtaracak Türkiye turizmine kazandıracağız. Magarsus Antik Kenti yine CHP iktidarında yeniden hayat bulacak. Turizm, Adana’nın tarım ve sanayiden sonraki lokomotif sektörü haline gelecek” ifadelerini kullandı.

“ADANA YAŞANABİLİR BİR KENT OLMAKTAN ÇOK UZAK”

Dünyanın en bereketli toprakları üzerinde betonlaşarak çarpık bir şekilde büyüyen, halk arasında da Türkiye’nin en büyük köyü olarak anılan Adana’nın bir diğer önemli sorununun kentleşme olduğunu ifade eden CHP İl Başkanı Yağ, yoksulluğun yanı sıra insanı öteleyip rantı odak merkezi haline getiren kentleşme anlayışı nedeniyle Adana’nın bugün yaşanabilir kentler arasında yer almadığını söyledi.


“KENTİN İNSAN ODAKLI YAKLAŞIMLA DEĞİŞİME İHTİYACI VAR”

Plansız, öngörüsüz, vizyonsuz yöneticilerin adeta bir oyuncak gibi oynadığı Adana’nın yaşanabilir bir kent olması için insan odaklı köklü bir değişime ihtiyacı olduğunu vurgulayan Yağ, “Doğru planlama, bilimsel altyapı ve insan odaklı bir yaklaşımla kentimizi yaşanabilir çağdaş, dünyanın en gelişmiş kentleri ile yarışabilir hale getireceğiz. TOKİ yeniden yapılandırılacak ve rant dağıtan bir kurum olmaktan çıkıp dar gelirlilerimizin konut edinme haklarını sağlayacak bir kurum haline getireceğiz” dedi.

“EKONOMİK VE TOPLUMSAL YIKIMI TERSİNE ÇEVİRECEĞİZ”

CHP Adana İl Başkanı Gökhan Yağ sözlerini şöyle sürdürdü:

“Adanamız’da son 30 yılda meydana gelen bu ekonomik ve toplumsal yıkımı durdurup tersine çevirebilecek doğal ve toplumsal potansiyeli harekete geçireceğiz. Aynı bölge içerisinde bulunan komşu illerin arasında haksız rekabete neden olan yanlış teşvik ve hibe politikalarını sona erdirecek, bölgesel kalkınma stratejisi bağlamında Çukurova Bölgesel Gelişim Planı’nı güncelleyerek komşu illerle işbirliği yollarını açacağız.  Bölgemizdeki KOBİ’lerin kendi aralarında birlik kurarak yapıcı rekabet içerisinde dünyaya açılmalarını sağlayacağız.  1163, 1581, 4572 sayılı Kooperatifler Kanunu’na çağdaş yaklaşımlarla müdahale ederek tarım başta olmak üzere turizm, inşaat ve birçok sektörde kooperatifleşmenin önünü açacağız. Tüm dünyanın kooperatifçiliğe özel önem verdiği bu dönemde Toroslardaki tüm endemik bitkileri, turizmi, inşaatı, tarımı, tarıma dayalı sanayi ve birçok sektörü kooperatif ve birlikler üzerinden destekleyeceğiz. Tarım başta olmak üzere tüm sektörlerdeki işletmelerde yapacağımız envanter çalışmalarıyla yüksek enerji kullanan teknolojik değeri düşük alet, makine ve ekipmanların tespitini yapacağız. Bölgemizde ilk kez ‘ileri teknoloji değişim teşviki ve seferberliği’ uygulayacağız. Tarladaki traktör ve ekipmandan atölyedeki tezgaha, şantiyedeki iş makinesine kadar değişim ve yenilenme fırtınası estireceğiz.”