CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, PM Üyesi, İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, Adana Milletvekilleri Elif Doğan Türkmen, Zülfikar İnönü Tümer, İbrahim Özdiş, Aydın Uslupehlivan, Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, ilçe başkanları, kadın, gençlik kolları ve parti emekçilerinin katılımıyla düzenlenen toplantı, saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı’nın söylenmesiyle başladı.

“MAÇIN İKİNCİ YARISI HENÜZ OYNANMADI”

Toplantının açış konuşmasını yapan İl Başkanı Ayhan Barut, referandum sürecini değerlendirip, Adana’da yüzde 58.19 oranında ‘Hayır’ çıkmasında emeği, katkısı olan tüm parti emekçilerine teşekkür etti. YSK’nın 16 Nisan’da kanunsuz kararlarla referanduma şaibe düşürdüğünü yineleyen Barut, “Ayrıca, maçın henüz ikinci yarısı oynanmadı. 2019’da oynanacak olan ikinci yarıda bu maçı kazanacağımızdan hiç şüphemiz yok. Çünkü referandumdaki gayri meşru olan resmi sonuçlara göre yüzde 49’luk bir HAYIR oyu 2019’da gerçekleştirilecek seçimlerde kazanma potansiyelimizi de açıkça ortaya koyuyor” dedi.

HEDEF 2019’DA TÜM SEÇİMLERİ KAZANMAK

Demokrasi güçlerinin 16 Nisan’da çok başarılı bir sınav verdiğini kaydeden Barut, “Bu nedenle ‘Hayır bitmedi, Cumhuriyetimiz ve geleceğimiz için mücadelemiz sürüyor’ diyoruz. Motivasyonumuzu yüksek tutup, birleştirici gücümüzü kullanıp, yılmadan çalışıp, 2019’da ülkemizin geleceği için ‘Hayır’lı bir final yapacağımıza inancım tam. Hem yerel, hem genel seçimlerin hem de Cumhurbaşkanlığı seçiminin yapılacağı 2019’da hedefimiz üç seçimde de zafere ulaşmak olacak” diye konuştu.

“TAŞRA İLÇELERİNDE SEÇMEN TERCİHİNİ İDEOLOJİK DEĞİL EKONOMİK KAYGILAR BELİRLEDİ”

Referandumda Adana’da altı ilçede Hayır oylarının önde çıktığını anımsatan Barut, özellikle taşra ilçelerinde seçmen tercihinin ideolojik değil ekonomik kaygılarla belirlendiğini vurguladı. Barut, “Referandum sürecinde orantısız bir devlet ve iktidar gücüne karşı, özverili, emeğe dayalı bir mücadele yürüttük. İşsizlik oranının yüksek olduğu taşra ilçelerimizde yurttaşlarımızın yoksulluğunu da kullanarak oy devşirdiler” şeklinde konuştu.

REFERANDUMUN OLUMLU YANLARI

Yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen referandumun olumlu yanlarının da olduğunu dile getiren Barut, şöyle devam etti:

“16 Nisan referandumu, Türkiye’de de Adana’da da çok farklı kimliklere, düşüncelere ve siyasi görüşlere sahip insanlar arasında birlik-beraberlik ve bütünlüğü sağladı. Referandum parti içi birliği, beraberliği ve bütünlüğü de sağlamıştır. Disiplinli ve organize çalışmalarımız halkımızın duyarlılığı ile birleşince başarı kaçınılmaz oldu.”  

YAPILMASI GEREKENLER

Referandum sürecindeki çalışmaların, çok önemli tecrübeler kazandırdığının altını çizen Barut, “Bu tecrübeler ışığında eksikliklerimizi gidermek, yanlışlarımızı düzeltmek, kurduğumuz ilişkileri ve halkımızla olan diyaloglarımızı geliştirmek zorundayız. Özellikle sandık çevresi örgütlenmesi, önümüzdeki süreçte çok daha büyük önem taşıyacak. Bugün iktidarın tek alternatifi Cumhuriyet Halk Partisi’dir. Kimseyi sahip olduğu kimlikler nedeniyle ötekileştirmeyen,  fikirleri nedeniyle yadırgamayan, toplumun tüm kesimlerini kucaklayan bir anlayışla, organize bir çalışma programıyla her an alanlarda olacağız” ifadelerini kullandı.

“HER AŞAMADA SANDIKTAN YANAYIZ”

Referandumun ardından CHP’de başlayan kongre takvimine de değinen Adana İl Başkanı Ayhan Barut, birlik, beraberlik ve güçlü örgüt yapısına vurgu yaptı. İl Yönetimi olarak geçmişte parti içi mücadele süreçlerinde yaşanan olumsuzlukların tekrarlanmaması için tüm çabayı gösterme kararlılığında olduklarının altını çizen Barut, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kongre süreçlerinin gerçek anlamda bir demokrasi şöleni halinde geçmesini istiyoruz. Bu süreçte partimizin anayasası konumunda olan tüzüğümüzün hükümlerini istisnasız uygulamak ve kongre sürecini Cumhuriyet Halk Partisi’ne yakışan olgunlukta tamamlamak kararlılığındayız. Bu bağlamda bir kez daha belirtmek isterim ki, il yönetimi olarak her aşamada sandıktan yanayız.”

“AYRIŞMA DEĞİL BÜTÜNLEŞME ZAMANI”

Türkiye’nin 16 Nisan’da yeni bir döneme girdiğini ve artık Türkiye’de hiçbir şeyin eskisi olmayacağını kaydeden Barut, “Bireysel kaygıları bir kenara bırakıp partimiz olan Cumhuriyet Halk Partisi’ni büyütüp, ileriye taşıma mücadelesine her aşamada destek ve katkı vermeliyiz.  Zaman ayrışma değil, partimizin, ülkemizin, Cumhuriyetimizin, demokrasimizin geleceği için en geniş mutabakatı sağlama zamanıdır. Tartışmalarımızı, kavgalarımızı parti içinde nasıl iktidar oluruz yerine Türkiye’de nasıl iktidar oluruz üzerine yapmalıyız. Kısır çekişmelerle parti içi iktidar mücadelesi vermek büyük bir yanlış, ülkemizin geleceği açısından da büyük bir kayıptır” dedi.

“CUMHURİYETİ VE DEMOKRASİYİ YENİDEN TESİS EDECEK TEK GÜÇ CHP”

Rejim değişikliği nedeniyle yaşanan büyük yıkımı durdurup, Cumhuriyeti, demokrasiyi yeniden tesis edecek tek gücün Cumhuriyet Halk Partisi olduğunu belirten Barut, “Bu nedenle 16 Nisan referandumunda Cumhuriyet ve demokrasi paydası altında buluşan hayır bileşenlerinin en az yüzde 50’lik oy oranının büyütmek gibi tarihi bir göreve ve sorumluluğa sahibiz. Bu hedef doğrultusunda kongre süreçlerimizi birlik, beraberlik içinde tamamlamalıyız” dedi.

“KUVAYI MİLLİYE RUHUYLA MÜCADELEYE DEVAM”

“Küçük olsun benim olsun” değil “büyük olsun hepimizin olsun” anlayışını yaşama geçirmenin önemini vurgulayan Barut, “Tüm bunların hayata geçirilebilmesi de güçlü bir Cumhuriyet Halk Partisi örgütlülüğüyle olur. Bu nedenle, kongre takviminin bitimiyle birlikte 16 Nisan’da ara verdiğimiz mücadelemizi referandum öncesindeki gibi kuvayı milliye ruhuyla, el ele, kol kola girip sürdürmeliyiz” diye konuştu.
Barut’un konuşmasının ardından danışma kurulu üyeleri de referandum sürecini ve sonrasını değerlendirerek, görüş ve önerilerini aktardılar.