Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana İl Başkanı Ayhan Barut, uygulanan politikalar nedeniyle sıkıntılı günler geçiren çiftçilerin sorunlarını çözülmesi ve tarıma gereken desteğin verilmesinin ülke ekonomisinin geleceği açısından yaşamsal öneme sahip olduğunu belirterek, ekmeğini topraktan çıkarın tüm çiftçilerin “Çiftçiler Günü”nü kutladı.

“TÜRKİYE TARIMDA İTHALATÇI KONUMUNA GELDİ”

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Türkiye’nin yakın zamana kadar tarımda kendi kendine yeten sayılı ülkelerden biri olduğunu anımsatan CHP Adana İl Başkanı Ayhan Barut, bugün ise sahip olduğu yüksek tarım potansiyeline karşın, Türkiye’nin tarımda net ithalatçı duruma geldiğine dikkati çekti.

“NEOLİBERAL POLİTİKALAR TÜRK TARIMINA DARBE VURDU”

Neoliberal tarım politikalarının, Türk tarımına büyük bir darbe vurduğunu dile getiren Barut, girdi maliyetlerini çok yüksek, tarım ve hayvancılığa verilen desteğin çok yetersiz olduğunu belirterek, “Ne yazık ki ülkemizde tarım ve hayvancılık her geçen gün geriliyor. Verimli tarım toprakları amacına uygun olarak kullanılamıyor, çiftçi sürekli zarar ettiği için tarımdan uzaklaşıyor ve dolayısıyla hem işsizlik hem de toplumsal mutluluk oranı düşüyor” dedi.

“TARIM SEKTÖRÜ AYAĞA KALDIRILMADAN KALKINMA MÜMKÜN DEĞİL”

Tarım ve hayvancılığa verilen desteğin arttırılması, tarım topraklarının imara açılmasının önüne geçilmesi, su kaynaklarının doğru kullanımı ve girdi maliyetlerinin düşürülmesinin ülke ekonomisinin geleceği açısından yaşamsal öneme sahip olduğunun altını çizen Barut, “Tüm sektörlerin anası durumundaki tarım sektörü ayağa kaldırılmadan, ekonomideki kırılganlıkların giderilmesi, ülke ekonomisinin güçlenmesi mümkün değildir. Üretim olmadan kalkınma olmayacağı gerçeğinden yola çıkarak tarımsal üretim desteklenmeli, Türk çiftçisi diğer ülkelerin çiftçileriyle rekabet edebilecek duruma getirilmeli, tarım ve hayvancılıkta dışa bağımlılık sona erdirilmelidir” diye konuştu.

“MUTLU ÇİFTÇİ, REFAH İÇİNDE YAŞAYAN HALK DEMEKTİR”

Tüm bu sorunların çözümünün akılcı, milli ve üretimden yana politikalarla mümkün olduğunu ifade eden Barut, “Mutlu çiftçi, refah içinde yaşayan halk demektir. Ekmeğini topraktan çıkaran emekçi çiftçilerimizin Dünya Çiftçiler Günü’nü kutluyorum” ifadelerini kullandı.