Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve Yüreğir Belediye Başkanı Adayı Kamuran Karaca,  dün ilçe seçim kurulu tarafından Yüreğir 1.Bölgede tüm sandıkların yeniden sayılması yönündeki kararın, gece yarısı il seçim kurulu tarafından kaldırıldığını belirterek, bu kararın iptali için Yüksek Seçim Kurulu’na başvurulduğunu açıkladı. Karalar, “Seçim hakkaniyetli olsun. Halkın temayülü doğru yansısın. Bizim arzumuz o ama bizim de hakkımız yenmesin istiyoruz” derken Karaca ise “Ortada bir haksızlık varsa bunun ortadan kaldırılmasını istiyoruz. Açılsın torbalar sayım yapılsın kimin lehine çıkıyorsa bizim için kazanan odur. Başımızın üstünde yeri vardır” diye konuştu.

“İKTİDAR KAYBETTİKÇE BOCALIYOR, SALDIRIYOR”

CHP Adana İl Başkanı Mehmet Çelebi, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, Yüreğir Belediye Başkan Adayı Kamuran Karaca, Adana Milletvekilleri Ayhan Barut, Orhan Sümer, Müzeyyen Şevkin, CHP Seçim Güvenliği Koordinatörü ve Çukurova İlçe Başkanı Av. Remzi Ümit Atay’la birlikte Yüreğir’de yapılan itirazlarla ilgili bir basın toplantısı düzenledi.

İl Başkanı Çelebi, yerel seçimlerin ardından Türkiye’de ve Adana’da çok ciddi siyasal gelişmeler yaşandığına dikkati çekerek, “AKP iktidarı kaybettikçe bocalıyor, saldırıyor, şaşkın durumda. Bu duruma karşı da CHP ve müttefikleri kararlı, dirençli sabırlı ve dikkatli bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor” dedi.

FARK 1600’E KADAR DÜŞTÜ

Seçim sonuçları ve itiraz süreciyle ilgili değerlendirmeler yapan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Yüreğir’de YSK sonuçlarına göre 3 bin 500 civarında olan farkın 1600’e kadar düştüğünü aktardı. “Bu aslında bir takım işlerin yapıldığı anlamına da geliyor” diyen Karalar, Yüreğir’de hem tüm oyların yeniden sayılması yönündeki itiraz üzerine ilçe seçim kurulunun toplandığını kurulda 5’e 2 sayım kararı çıktığını ifade etti.

“FARK OLDUĞUNA İNANIYORLARSA NİYE SAYIMI İSTEMİYORLAR”

Karalar, “Ama sonra hakim muhtemelen baskıdan dolayı kararından vazgeçti ve 4’e 3 karar çıktı. Yüreğir’in tamamında geçersizlerin sayılması kabul edildi. Birinci bölgede ise tüm oyların sayılması kabul edildi. Aslında sayımın olması gerekiyordu arasız. Gece saat birde alelacele il seçim kurulu bu kararı iptal etti. Eğer herhangi bir şey, herhangi bir tereddüt yoksa, fark varsa, buna inanıyorlarsa, kameraların önünde ve onlarca avukatın ve yüzlerce insanın önünde her şeyin kontrol altında olduğu bir yerde sayılacaksa niçin tereddüt ediyorlar” diye sordu.

“HAKKANİYETLİ SEÇİM İSTİYORUZ”

Dün gece ilçe seçim kurulunda sayıma karşı çıkanların bir telaş içerisinde olduğunu dile getiren Karalar, “Eğer sayılacaksa oylar bir sıkıntı olacak gibi görünüyordu. Ben de öyle hissettim. Bir mağduriyet edebiyatı da yaptılar. Ben öteden beri de buna çok şaşırırım. 17 yıldır bu ülkeyi yönetenlerin hala mağduriyet edebiyatı yapmaları çok şaşkınlık verici.  Herhalde bu bir taktik olsa gerek. Başta bir anlamı yok bu işin. Bu işin mağduriyetini biz yaşadık. Biz sadece seçim hakkaniyetli olsun istiyoruz. Halkın temayülü doğru yansısın. Bizim arzumuz o ama bizim de hakkımız yenmesin istiyoruz” ifadelerini kullandı.

YSK’YA İTİRAZ EDİLDİ

İlçe seçim kurulu tarafından Yüreğir 1.Bölgede tüm oyların sayılması yönündeki kararın il seçim kurulu tarafından sadece geçersiz oyların sayılması yönünde değiştirmesine karşı Yüksek Seçim Kurulu’na itiraz edildiğini de vurgulayan Karalar, şöyle konuştu:

“Bizim talebimiz 1.bölgede kurulun verdiği kararın onaylanması.  Kampanyanın başlangıcından beri itidalli, barışçı dil kullanan, kamplaştırmayan bizleriz. Bizim üzerimize çok gelindi ama bizim amacımız kavga etmek değil. Biz savaşmıyoruz, biz seçime gidiyoruz. İtidalli, barışçıl davranan, tahrik etmeyen ve karşı tarafın tahrikine uymayan bizler olduk. Şimdi de bu süreci böyle devam ettirmek istiyoruz. Biz bir daha diyoruz; Eğer herhangi bir kuşkuları, tereddütleri yoksa seçimi zaten almışlar diyecek hiçbir şeyimiz yok, ama kurulun verdiği kararın uygulamasını istiyoruz. Yani Yüreğir 1. Bölgede hem geçersizlerin hem de tüm sandıkların sayılmasını istiyoruz.”

“SEÇİM KURULUNDAKİ KAMU GÖREVLİLERİNE BASKI YAPILIYOR”

Seçim kurulunda görev yapan kamu görevlilerine baskı olduğunu belirten Zeydan Karalar, “Alelacele il seçim kuruluna başvurup gece saat birde toplanıp aleyhte bir karar alması sizce manidar değil mi? Baskı var tabi. Bu çok net. Kimler aramıyor ki, hakim de bunalıyor. Devlet memurlarını arıyor baskı yapıyorlar bunları çekin diye. Hak neyse o olsun” ifadelerini kullandı.

KARACA: SEÇİM KURULUNA TARTAKLANARAK GİRDİK

CHP Yüreğir Belediye Başkan Adayı Kamuran Karaca da itiraz sürecinde yaşananları özetlediği konuşmasında, ilçe seçim kurulunun aldığı karara rağmen gece geç saatlere kadar sayıma geçilmediğine işaret etti. Yüreğir İlçe Seçim Kurulu önünde büyük bir arbede yaşandığını ve kendisinin de seçim kuruluna girmesinin engellenmeye çalışıldığına ifade eden Karaca, “Tartaklanarak da olsa kapıyı tutanların arasından girdik. Biz sadece itirazımızın değerlendirilmesini -ki alınan karar da bu yöndeydi- bunun hayata geçirilmesi için çabalıyoruz. Biz tespit ettiğimiz hataların da düzeltilmesiyle seçimi kazandığımızı düşünüyoruz. Zaten bu iddiamızın doğru olduğuyla ilgili de zaten ortaya çıkan telaş, seçim kurulunun önünün kapatılması, bizlerin dahi seçim kuruluna girmemizin engellenmesi, içeride de milletvekilleri üzerinden yapılan baskılar ve yapılan zorlayıcı konuşmalardan da çıkarmak mümkün” dedi.

“SAYIM YAPILSIN KİMİN LEHİNE ÇIKIYORSA KAZANAN ODUR”

“Ortada bir haksızlık varsa bunun ortadan kaldırılmasını istiyoruz” diyerek sözlerini sürdüren Karaca, “Biz bizim lehimize bir karar verilsin istemiyoruz ama böyle bir süreçte engellenen taraf, hukuki hakkını kullanan biz oluyoruz, CHP oluyor. Böyle bir tablonun sonuna kadar takipçisi olacağız.  Siyasi baskılarla bunun elimizden alınmasına razı değiliz. Açılsın torbalar sayım yapılsın kimin lehine çıkıyorsa bizim için kazanan odur. Başımızın üstünde yeri vardır ama Yüreğir halkının bize olan teveccühünün de zorla elimizden alınmasına göz yummayacağımızın altını çizmek istiyoruz. Hukuki haklarımızı sonuna kadar kullanacağız” diye konuştu.

“SAYIM BAŞLAMIŞ OLSAYDI KARAR KALDIRILAMAYACAKTI”

Seçim sonuçlarına yapılan itirazlar ve bu itirazların durumu hakkında bilgiler veren CHP Çukurova İlçe Başkanı ve Seçim Güvenliği Koordinatörü Av. Remzi Ümit Atay da, YSK’ya tam hukuksuzluk gerekçesiyle başvuruda bulunulduğunu aktardı. Av. Atay, “Sayımlar fiilen başlamış olsaydı bugün bu karar kaldırılamayacaktı” şeklinde konuştu.