ANKARA (ANKA) - CHP, cemevlerinin ibadethane sayılması, Gadir Hum Bayramının dini bayramlar arasına alınması, nüfus cüzdanlarında “din” hanesinin kaldırılması ve zorunlu din derslerinin seçmeli ders haline getirilmesi için kanun teklifi verdi.
CHP İstanbul milletvekilleri Gürsel Tekin ve Sezgin Tanrıkulu imzasıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu.
GEREKÇE
Teklifin gerekçesinde, Alevi yurttaşların cemevi yerine camiye gitmeye, din kültürü ve ahlak bilgisi adı altında okullarda Sünni İslam inancına göre tasarlanmış din dersini almaya zorlandığı belirtildi.
Gerekçede şu ifadeler yer aldı:
“Alevilerin kutladığı Gadir Hum Bayramını dini bayramlar arasına almak ve o günü resmi tatil olarak kabul etmek Alevilerin inançlarını rahatlıkla ve gerektiği gibi yaşamalarını sağlayacaktır. Aynı şekilde Hızır Orucu Bayramı’nın da tatil ilan edilmesi toplumsal barışa ve dayanışmaya önemli katkı sunacaktır. İnsan haklarına dayanan, demokratik bir ülkede devletin tüm inançlara eşit bir mesafede bulunması ve din ve vidan hürriyetinin gereklerini tam olarak yerine getirmesi temel bir zorunluluktur. Zorunlu din derslerinin seçmeli ders haline getirilmesi amaçlanmıştır.”
“2 TEMMUZ SEVGİ VE HOŞGÖRÜ GÜNÜ”
Teklifin getirdiği düzenlemeler şöyle:
2 Temmuz Sevgi ve Hoşgörü Günü olacak. Bu günde bütün kamu kurum ve kuruluşlarının öncülüğünde, vatandaşların ve sivil toplum örgütlerinin katılımı ile tören düzenlenecek.
Madımak Oteli, Kültür ve Turizm Bakanlığınca “Utanç ve Yüzleşme Müzesi” haline getirilecek ve olayın meydana geldiği yerde yarışma yoluyla bir anıt yaptırılacak.
“GADİR HUM BAYRAMI”
Gadir Hum Bayramı dini bayramlar arasına alınacak ve o gün resmi tatil olacak.
Her yıl Miladi Takvime göre Şubat ayının ikinci haftası Perşembe günü için Hızır Orucu tatili olacak.
Cemevleri ‘ibadethane’ olarak kabul edilecek
Nüfus cüzdanlarında “din” hanesi bulunmayacak.
Din kültürü ve ahlak öğretimi ilköğretim okulları ile lise ve dengi okullarda okutulan seçimlik dersler arasında yer alacak. Teklif ile "zorunlu" ibaresi "seçimlik" ibaresiyle değiştirildi.