Emek, özgürlük ve demokrasi mücadelesinde önemli bir boşluğu dolduran CHP Adana İl Emek Bürosu’nun farklı alanlarda kurduğu komisyonlar çalışmaya başladı. CHP Adana İl Başkanı Ayhan Barut, İl Emek Bürosu bünyesinde kurulan engelli komisyonunun, engelli yurttaşlarının toplumsal yaşamdaki sorunlarına çözüm üreteceğini, engellilere yönelik önyargıların ortadan kaldırılmasına yönelik hak temelli çalışmalar yapacağını bildirdi.

ENGELLİLERİN SORUNLARI MASAYA YATIRILDI

Adana İl Emek Bürosu Engelli Komisyonun Adana İl Başkanlığı’nda gerçekleştirilen ilk toplantısında engelli bireylerin toplumsal yaşamda sunulan hizmetlere erişimi konusunda yaşadıkları sorunlar ve bu sorunların çözümüne yönelik hazırlanıp uygulanan projeler masaya yatırıldı.

ADANA’DA YAŞAYAN ENGELLİ SAYISI BİLİNMİYOR

Türkiye’de en son 2000 yılında yapılan nüfus sayımında engelli oranının yüzde 12.29, engelli birey sayısının 8 milyon 431 bin olduğuna dikkat çekilen toplantıda, Adana’da yaşayan engelli birey sayısının tam olarak bilinmediği vurgulandı.

KAPSAMLI BİR ÇALIŞMAYA İHTİYAÇ VAR

Adana’da yaşayan engelli sayısı, engel durumları ve engellilerin yaşadıkları sorunların belirlenmesine yönelik kapsamlı ve kayda değer bir çalışmanın yapılmadığı ifade edilen toplantıda, “engelli bakım evlerinin olmayışı, engelsiz sınıf sayısının azlığı, engellilerin kullanabileceği tuvaletlerin olmayışı” gibi temel fiziki sorunların çözüm yolları hakkında görüş alışverişi yapıldı.

EMEK BÜROSU ENGELLİ KOMİSYONU ÖNEMLİ BİR GÖREVİ YERİNE GETİRECEK

Engellileri toplumsal yaşamdan soyutlayan sorunlar çözülmeden çağdaş, yaşanabilir bir kent ve ülke hedefine ulaşılamayacağının altını çizen İl Başkanı Ayhan Barut, “Amacımız Emek Büroları aracılığıyla farkındalık yaratmak ve bu sorunların çözümü noktasında yetkili ve görevlilerin harekete geçmesini sağlamak. Sorunlara dikkati çekerken bu sorunların nasıl çözülebileceğiyle ilgili çözüm yollarını da sunup çözüme gerçek anlamda katkı sunmak istiyoruz. Bu bağlamda İl Emek Bürosu Engelli Komisyonu da çok önemli bir görev ve sorumluluğa sahip” diye konuştu.

ENGELLİLERE YÖNELİK ÖNYARGILARI ORTADAN KALDIRACAK ÇALIŞMALAR YAPILMALI

Komisyonun toplumdaki engellilere yönelik bakış açısının değiştirilmesi yönünde de çalışmalar yapacağının altını çizen Barut, “Ne yazık ki hala engellilere yardıma muhtaç gözüyle bakılıyor. Oysa hiç de öyle değil. Sadece engelliliğini ve engellileri istismar aracı olarak kullanan küçük bir grup var. Önemli olan engellileri yurttaşlarımızın tüm hizmetlerden engelsizler gibi yararlanabilmelerini sağlamak. Yani engellilerin sorunlarına hak temelli yaklaşmak. Bunu başarabildiğimiz taktirde engelli-engelsiz ayrımı ve engellilere yönelik önyargılar ortadan kalkacaktır” ifadelerini kullandı.