İlk hayvan hakları yasasının AKP döneminde çıktığını ancak bunun içi boş bir yasa olduğunu, hayvanlara şiddet, işkence, tecavüz, öldürme eylemlerinde bulunan kişilere yalnızca para cezası öngördüğünü söyleyen Tekin, "Önemli olan yasa çıkarmak değil, hayata dokunacak, yarara sağlayacak çalışmalar yapabilmek. AKP, hayvanları, diğer pek çok konuda olduğu gibi, şov malzemesi yapıyor" ifadelerini kullandı. 

Hayvana şiddet ve kötü muamelede, en alt sınır üç yıl olmak üzere hapis cezası getirilmesi gerektiğini belirten Tekin, hükümetin şu an hazırlamış olduğu taslakta, para cezasına çevrilecek şekilde alt sınır hapis cezaları öngörüldüğüne dikkat çekti. Tekin, basında takip ettiği üzere, tasarıda belediyelerin hapis cezası alması konusunda engelleyici bir madde olduğunu da belirterek, "belediyelere, yapmış olduğu hayvan hakları ihlallerinden dolayı ancak Orman Su İşleri’nin şikayeti sonrasında hakkında dava açılabilecek, vatandaşın veya derneklerin şikayeti işleme konulmayacakmış. Bu, kabul edilemez bir tasarı" diye konuştu. 

Türkiye'deki milyonlarca başıboş hayvan için bir an önce kısırlaştırma seferberliği yapılması gerektiğine dikkat çeken Tekin, yurttaşa da bir heves uğruna petshoptan hayvan almaması konusunda uyarıda bulundu. 

CHP Adana Milletvekili Adayı Av. Oya Tekin, Kimsesiz Hayvanları Koruma Derneği (KİHAYKO)  ve Türkiye'nin tek Hayvan Hakları Merkezi’ni ziyaret ederek Başkan Metin Yıldırım ve yöneticiler ile Çukurova İlçesi’ndeki Hayvan Barınağını ziyaret etti. Dernek Başkanı Metin Yıldırım ile hayvan hakları yasası ve yaşanan sorunlar ile çözüm yollarını görüştü.