Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, sayıları 60 bini bulan içmimar ile peyzaj mimarların eser ve meslek hakları için harekete geçti. Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) Mühendislik ve Mimarlık Hakkında Kanun'da değişiklik yapılması amacıyla yasa teklifi sunan Ayhan Barut, "Yapı planlama, üretim ve denetim sürecinde diğer yapı tasarım disiplinleriyle beraber içmimarların ve peyzaj mimarlarının da yer alması yasal dayanağa kavuşturulmalı, mimar olan her yerde içmimar ve peyzaj mimarının da olması sağlanmalıdır" dedi. 

KANUN TEKLİFİ SUNDU

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İç Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Çağkan İnan, yöneticileri ve üyelerini ziyaret ettikten sonra çözüm bekleyen sorunlar için harekete geçti. İçmimarların Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'nin revize edilmesi, eser ve meslek haklarına saygılı olunması gibi taleplerini dinleyen Ayhan Barut, yaptığı çalışmaların ardından TBMM Başkanlığı'na "Mühendislik ve Mimarlık Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" sundu. 

SORUNLARI ANLATTI

Mevcut hukuki düzenlemelerin zamanın ruhuna uygun güncellenmemesi nedeniyle içmimar ve peyzaj mimarlarının ihtisas alanlarında eser üretemediğini ve uygulama sorumluluğunu üstlenmediğini vurgulayan Ayhan Barut, şunları kaydetti:

"Kanunda İçmimarlık ve Peyzaj Mimarlığı ibarelerinin bulunmaması nedeniyle, bu disiplinlerin imza yetkisi yok sayılmaktadır. Mimarlık müfredatının, Üniversite eğitimde Mimarlık, İçmimarlık ve Peyzaj Mimari olarak üç disipline ayılmasına karşın, Mimarlık Tanımı üst başlıkta kalarak, bu alanda eğitim gören mezunların mağduriyetlerine yol açmaktadır. Mevcut hukuk düzenlemesi içerisinde yer alan 'Mimarlık Eserleri' kavramı içerisinde 'İçmimar ve Peyzaj Mimarlığı' tanımlamasının bulunmaması, mimarların içmimarlık alanı olan yapı içerisinde eser haklarının devam ettiği algısını ortaya koymakta, mimarın izni olmadan içmimarın yapıda görev yapmasını, mesleğini icra etmesini engellemektedir. 2863 Sayılı Kültür Ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun Yapı Esasları Bölümünde içmimar, peyzaj mimarı ve restoratör içmimar ibarelerinin bulunmaması nedeniyle üniversite eğitimleri sırasında içmekan rolöve ve restorasyonu dersleri almış, içmimarlar projelerde yer alamamakta meslek alanları ihlal edilmektedir. 3194 Sayılı İmar Kanununda içmimar ve içmimarı proje ibarelerine yer verilmediğinden binlerce projede içmimarlık ve peyzaj mimarlık meslek alanı, mimarlar tarafından gasp edilmekte, içmimarların Anayasal hakları ihlal edilmektedir. Yapı Denetimi Hakkında Kanunu'nun bazı düzenlemelerinde içmimarların ve Peyzaj Mimarların yer almaması yapı disiplinine aykırıdır."

ÇÖZÜM İSTEDİ

İlgili kanunlarda çok acil düzenleme yapılmasını isteyen CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, şöyle konuştu:

"İlgili kanunlarda gerekli düzenlemeler yapılarak içmimar ve peyzaj mimarlığı mesleğini kötüleştiren yetkisiz olan kişilerin bu meslekleri icra etme cüretleri ve çabalarına engel olunmalıdır. İçmimarlar ve Peyzaj Mimarları, Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği Kanunu kapsamında yer almalarına rağmen uygulamada söz konusu kanunlarda yer alan hükümler açısından mağduriyetler yaşamaktadır. Yapı planlama, üretim ve denetim sürecinde diğer yapı tasarı disiplinleriyle beraber içmimarlık ve içmimarların, peyzaj mimarlık ve peyzaj mimarlarının da yer alması yasal dayanağa kavuşturulmalı ve mimar olan her yerde içmimar ve peyzaj mimarının da olması sağlanmalıdır. Böylelikle çözüm bekleyen on binlerce içmimar ve peyzaj mimarı rahat bir nefes alacak, bu büyük haksızlık sona erecektir."