Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana İl Kadın Kolları Başkanı Av. Rukiye Çinkılıç, 10 Nisan Laiklik Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.

Atatürk Devrimleri’nin en önemli niteliklerinden biri olan Laiklik ilkesinin kabul edilişinin 85. Yıldönümü nedeniyle tüm halkın laiklik gününü kutlayan Av. Çinkılıç, “Laiklik, gerçek manada, din işleri ile devlet işlerinin ayrı tutulmasıdır. Herkes istediği gibi ibadetini yapabilir ancak hiç kimse başka bir kimseye dini konular üzerinden baskı yapamaz. Böyle bir tutum içinde bulunamaz” dedi.

10 Nisan 1928 tarihinde TBMM’de kabul edilen Anayasa değişikliği kanunu ile Teşkilat-ı Esasiye Kanunu’nun 2, 16, 26 ve 38. maddelerdeki dini terimlerin çıkarılarak Türkiye Cumhuriyeti’nde din ve devlet işlerinin ayrı olacağı kararı verildiğini hatırlatan Av. Çinkılıç, şunları söyledi:

Din kişinin kendi hürriyet alanı olarak belirlenmiş, devletin dini olamayacağı hükmü benimsenmiştir. Laiklik ilkesi ile Türkiye, şeriat düzeninden çağdaş, laik hukuk sistemine geçip, uygar dünyadaki bağımsız ve onurlu yerini almıştır. Türkiye Cumhuriyeti’nin temel niteliklerinden biri olan Laiklik, çağdaş yarınlarımızın oluşması hususunda, ibadet ve düşünce özgürlüğünü sağlaması, dini serbestlik, hukukun üstünlüğü ile dinimizin gereklerinin de ifşası gibi hususlar için son derece önemlidir.

 

“İZİN VERMEYİZ”

1982 Anayasasının başlangıç bölümünde; ‘Hiçbir faaliyetin Türk millî menfaatlerinin, Türk varlığının, Devleti ve ülkesiyle bölünmezliği esasının, Türklüğün tarihî ve manevî değerlerinin, Atatürk milliyetçiliği, ilke ve inkılâpları ve medeniyetçiliğinin karşısında korunma göremeyeceği ve lâiklik ilkesinin gereği olarak kutsal din duygularının, Devlet işlerine ve politikaya kesinlikle karıştırılamayacağı’, Cumhuriyetin nitelikleri başlıklı 2. maddesinde de; ‘Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk devleti olduğu, Laiklik ilkesinin  değiştirilmesi bile teklif edilemeyeceği’ hüküm altına alınmıştır. Hal böyle iken laiklik ilkesini hiçe sayar şekilde kamu  kurumlarındaki  uygulamalar  ve  Anayasa ve  yasal değişikliklerin talep edilmesi toplumu derinden yaralamaktadır. Ama buna asla izin vermeyeceğiz. Türkiye laiktir laik kalacaktır”