Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’nun yazılı olarak yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde Özdiş, şunları kaydetti:

Bilindiği üzere son yıllarda ülkemiz ekonomisinde lokomotif haline getirilen inşaat sektörü, beraberinde birçok sorunu getirmektedir. Katma değeri yüksek olmayan bir sektör olmasının yanı sıra inşaatlarda yeterli güvenlik önlemlerinin alınmayışı, birçok işçinin çeşitli iş kazaları neticesinde hayatını kaybetmesine neden olmaktadır. Bütün bu sorunlarla beraber, kayıt dışı çalışmanın da sık ve yoğun olduğu bölgelerden birisi olan Adana bölgesinde birçok inşaatta ustalık veya yeterlilik belgesi bulunmayan binlerce insan inşaatlarda çalışmakta, bu durum haksız rekabete yol açmakla birlikte, yapıların, işçiliğin kalitesizleşmesine neden olmaktadır. Türkiye’de işsizlik istatistiklerine bakıldığında hep ilk sıralarda bulunan Adana ilimizde kayıt dışı ve gündelik yevmiye ile çalışma sorunlarının artması da doğal olarak beklenmelidir. Bu çerçevede; 


1- İnşaatlarda gerekli güvenlik önlemleri alınması için ne gibi düzenlemeler yaptınız? Bu düzenlemelerin denetimi hangi sıklıkla olmaktadır? 

2- Her gün işçi ölümleri görmeye devam ediyoruz, bu konuda hükümet olarak gerçekten yapıcı bir uygulamaya geçmeyi düşünüyor musunuz? 

3- İnşaatlarda kayıt dışı çalışmanın önüne geçmek için ne gibi çalışmalarınız vardır? Bu konudaki denetimler hangi sıklıkla yapılmaktadır? 

4- Suriye’den gelen göçmenlerin yoğun olarak yerleştiği bir bölgelerden birisi olan Adana ili ve çevresi, kayıt dışı ekonominin ve ucuz işgücü piyasasının merkezi haline gelmiştir. Bu konuda nasıl bir mücadele yöntemi planladınız?