CHP Milletvekili Adayı Av. Oya Tekin, seçim kampanyası çalışmaları kapsamında Seyhan ve Çukurova ilçelerindeki esnafı ziyaret etti, “Esnafın yüzü 24 Haziran’da gülecek” dedi.

Tekin'in ilk olarak görüştüğü döşemeci, "İşler iyi değil . Çok çok zor geçim oluyor. Korkuyoruz tam konuşamıyoruz. Esad'a söylüyordu kendisi aynı şeyleri yapıyor şimdi" diye konuştu. Ardından bir kahveci, "Kahvemiz boş vatandaş evinden çıkmıyor para harcamamak için. Herkes işsiz evinde oturuyor" dedi. Bir kaportacı, bağ-kuru yatıramadığını, vergi ödeyemediğini, eskiden günlük 500-600 TL'lik iş olurken, şimdi günlük 200 TL'yi bulmadığını söyledi.

Bir kasap, şu ifadeleri kullandı: "Eskiye göre satışlar çok düşük. son 2-3 yıldır en yüksek yarım kilo alıyor insanlar . Genel olarak da 50 gr, 100 gr, 250 gr şeklinde alıyorlar. 1  kilo alan çok nadir".

Tekin'in esnaf ziyareti kapsamında görüştüğü bir giyim mağazası sahibi,  "İşler kötü. Daha önce 750 TL iş yapardık günlük şimdi 100 TL'yi zor buluyoruz. “derken, bir güneş enerji dükkanı sahibi de, "İşlerde azalma var. Hep veresiye iş yapıyoruz. Piyasada para dönmüyor. Biz de üreticiden veresiye almak zorunda kalıyoruz. Önceden günlük 10 iş yapardık şimdi yarı yarıya düştü" diye konuştu. Bir tavukçu, "Et pahalı olduğu için tavuğa yönelim var tabi ama tavuk da pahalandı. Satışlarımız %30- %40 oranında düştü. Eskiden günlük 200 kilograma kadar satarken şimdi 150 kilogram civarında satıyoruz" dedi.

Şakirpaşa'daki bir mobilyacı "Ben burada atanamamış öğretmenim, babama yardım ediyorum. İşler kötü, bazen dükkana hiç müşteri girmediği bile oluyor" derken, bir kuyumcu, "altın satamıyoruz. İnsanlar mutsuz evlenmeye korkuyorlar .1 yıl öncesine kadar günde 10 parça satıyorduk şimdi bir parça zor satılıyor" diye konuştu.

Çukurova İlçesi’nde Milletvekili Adayı Onur Akpınar, Özgür Ulaş Ilgın, Milletvekili Aday Adayı Av. Kemal Derin,  CHP İlçe Başkanı Zihneti Emre, il Gençlik Kolu Başkanı Av. Güven Özdemir, il kadın ve ilçe genlik kolları üyeleri ile sosyete pazarı, Beyaz Evler, semt pazarı esnafı ve vatandaşlarla görüşen Oya Tekin, tüm bu ziyaretlerin ardından şu değerlendirmede bulundu:

"İster ekonomideki genel daralmanın etkisiyle olsun, ister özellikle büyük kentlerde sayıları her geçen gün artan devasa alışveriş merkezlerinin etkisiyle olsun, esnaf kesimi her geçen gün kan kaybediyor. Ayrıca, sorun üç büyük il dışında daha da belirgin. Yedi ayda faaliyete geçen 31 bin esnafa karşılık 27 bin esnafın faaliyetine son verdiğini öğrendim. Faaliyete başlayan, faaliyetine son veren dengesi İstanbul'da 10 bin 734'e, 3 bin 493; Ankara'da 4 bin 238'e, 1.628; İzmir'de 1.066'ya, 631; Adana dahil diğer iller toplamında ise 15 bin 14'e, 21 bin 512. Yani sorun, ağırlıklı olarak Anadolu'da."

AKP iktidarının kapitalizmi en vahşi şekilde uygulayan iktidar olduğunu söyleyen Tekin, tam da bu nedenle 24 Haziran'ın kritik bir tarih olduğuna dikkat çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"CHP olarak ekonomide çığır açacağız. Esnaf için hayata geçireceğimiz bir dizi projenin yanında, bir de Esnaf Bakanlığı olacak. Zaten esnaf yıllardan beri söylüyor, neden bakanlık kurmuyorsunuz diye. Biz de diyoruz, emekten yana diyoruz, seni kira stopajından kurtaracağız. Esnaf Bakanlığı'nı kuracağız"