Gerek yasa hükümlerinin uygulanmaması, gerekse çiftçiye çözüm üretilememesi nedeniyle özellikle Adana’da her sene yinelenen bu yangınlarda çocuklarımıza bırakacağımız geleceğin mirası olan tarım topraklarının önemli bir kısmının yok olduğuna değinen Elif Doğan TÜRKMEN, bu yangınlar nedeniyle Adana’da vatandaşın nefes alamaz duruma geldiğini belirtti. 
Elif Doğan TÜRKMEN, çiftçimizin yeterince bilinçlendirilememesi ve denetim eksikliği nedeniyle her yıl tekrarlanan anız yangınlarının insanların can ve mal güvenliğini tehditinin yanı sıra yoğun çevre kirliliğine ve ekolojik dengenin bozulmasına sebep olduğuna dikkat çekti.  

ANIZ DEĞİL GELECEĞİMİZİ YAKIYORUZ

“Çocuklarımıza bırakacağımız geleceğin mirası olan tarım topraklarının önemli bir kısmı bu yangınlarda yok olmakta ve toprağın oluşumun sağlayan faydalı canlılar da işlevini yitirmektedir” diyen TÜRKMEN, Bakanlık tarafından bu konuda çözüm önerileri üretilmesi gerektiğinin altını çizdi ve “anız yangını çıkaranlardan tespit edilebilenlere para cezası vermek caydırıcı bir tedbir değildir. Anız yangınının olmaması için tedbirler alınmalı, çiftçi bu yönde desteklenmeli ve bilinçlendirilmelidir“ dedi.

ÇİFTÇİYE ANIZ MAKİNESİ DESTEKLEME PRİMİ VERİLMELİ

Önergesinde, “sürdürülebilir bir tarımsal üretim ve toprak verimliliğinin korunması, gelecek nesillere sağlıklı topraklar bırakabilmek bizlerin vicdani sorumluluğu olmalıdır diyen Elif Doğan TÜRKMEN, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca çiftçiye anız makinesi destekleme primi verilmesi, makine ve mazot desteği sağlamasını istedi.