GÜNAYDIN ADANA GAZETESİ

İŞKAD Başkanlığı'nda gösterdiği üstün performans ve akılcı projelerle üyelerinin, lise öğrencilerinin, girişimci kadınların ve ekonomi dünyasının takdirini kazanan Av. Elif Doğan Türkmen, Çukurova Belediye Başkanlığı için yoğun ve ciddi çalışmalarla dikkati çekiyor.

CHP'li bir aileden gelen, geçmiş dönemlerde belediye meclis üyeliği yapan, gönüllü destekçi ordusuyla adını Toroslar'ın ötesine taşıyan Av. Elif Doğan Türkmen, İŞKAD'ın AB'den kazandığı hibe fonuna dikkati çekiyor. Av. Türkmen, "Çukurova'da girişimciliği ve hizmeti esas alacağız. AB ve Dünya Bankası hibe fonlarını Çukurova'ya nasıl kanalize edeceğimizi sadece Adana değil tüm Türkiye görecek" diyor. Çukurova’yı Avrupa Birliği standartlarında yöneteceğinin altını çizen Av, Türkmen, “Çukurova’ya kadın eli değsin” sloganıyla da adından söz ettiriyor.

Lafı fazla uzatmadan isterseniz Av. Elif Doğan Türkmen'in çalışmalarını, projelerini ve Çukurova'ya dair öngörülerini birlikte okuyalım.

 

Neden Çukurova?

Tarihe, romanlara, şiirlere, filmlere ve destanlara konu olan Çukurova Bölgesi'nden adını alan Çukurova ilçemizi Adana’nın ve Türkiye’nin parlayan yıldızı yapmak için yola çıktık. Çukurova’ya değer katmak ve Çukurova Belediyesi’nde farkındalık yaratmak istiyorum. Bunun için projelerimiz de ekibimiz de programlarımız da hazır.

 

Kadın olarak belediye başkanlığına talip olmak nasıl bir duygu?

Bildiğiniz gibi ben aynı zaman da İş Kadınları Derneği Başkanıyım. İŞKAD çatısı altında yürüttüğümüz çalışmaların bir kısmı kadınların iş yaşamında daha çok yer almasına yönelik. Bir kısmı da kadınların yönetim kademelerinde yer almasını teşvik etmeye yönelik. Çünkü kadınlar yönetilen kesim olmaktan çıkıp yönetim kademelerine geldiği oranda toplumsal yaşamın bir evrim geçireceğine inanıyorum. Çünkü kadın elinin değdiği yerde başarısızlık neredeyse imkansızdır. Çukurovalı kadınların kadın duyarlılığına sahip bir kadını ilçelerinde belediye başkanı görme isteği de bu bağlamda bana büyük bir şevk ve çalışma azmi veriyor. Hiçbir kişisel beklenti içerisinde değilim, olmayacağım da. Çukurovalı hemşehrilerimin Türkiye’nin parmakla göstereceği bir ilçede yaşamasına vesile olacağımdan hiç şüphe duymuyorum.

 

Nasıl bir çalışma programı benimsediniz?

Toplumsal ve sosyal belediyecilik anlayışını ön planda tutuyoruz. Bu iki anlayışı Çukurova’ya kazandıracağı pozitif enerjinin, hizmetin, adaletin, sosyal sorumluluk bilincinin her bireyde ayrı bir sevinç kaynağı oluşturacağına inanıyorum. Bu doğrultuda da çalışmalarımız ve sonrasında da hizmetlerimiz sivil toplum örgütlerine, odalara ve vatandaşlara danışma esaslı olacak.

 

'Çukurova'ya Kadın Eli Değsin' sloganıyla dikkat çeken bir performansınız var. Partiniz aday gösterir ve belediye başkanı olursanız Çukurova halkı ne tür yeniliklerle tanışacak?

"Çukurova'ya Kadın Eli Değsin" sloganıyla başlattığımız çalışmalarımızın partililerimizin ve halkımızın desteğiyle mutlaka başarıyla sonuçlanacağına inanıyoruz. Çukurova, diğer ilçelerimizden daha gelişmiş bir görüntüye sahip olsa da eksiklikleri de olan bir ilçe. Çukurova, çocuk oyun alanları, parklar, bahçeler, kebap kültürü gereği mangal yapılabilecek yeşil alanlarla donanacak. Çukurova’da bir matematik köyü de kuracağız. Bugün Hindistan’ın bilişim sektöründe bir numara olması matematik köyleridir. Ayrıca, çocuklarımızın kreş ve dershane sorunlarının çözümüne yönelik iddialı projeleri yaşama geçireceğiz. İlçemizin bir üniversite yerleşkesine ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Çukurova’ya bir üniversite kazandırmak için çaba göstereceğiz. Üniversite öğrencilerinin barınma sorunu çok önemli. Diğer kentlerden gelen öğrencilerimizin çağdaş kimliğe sahip öğrenci yurtlarında barınmasını sağlayacağız. Çukurova’da birden fazla öğrenci yurdu yapacağız. Emekli ve işsiz yurttaşlarımız için kuracağımız mahalle merkezlerinde her türlü sorunun gündeme gelmesini ve yerinde çözümler üretilmesini sağlayacağız. İnsana dayalı çalışmayı esas aldığımız için yatırımlarımızın odağında da insan olacak. Şikayet edip enkaz edebiyatı yapmayacağız.

 

 İŞKAD geçtiğimiz yıl kadın girişimcilerin sayısını artırmaya yönelik önemli çalışmalar yürüttü. Belediye Başkanı olduğunuz taktirde Çukurova’da bu konuda neler yapmayı planlıyorsunuz?

İŞKAD’da olduğu gibi belediye başkanlığımda da Çukurova'da girişimcilik ruhunun gelişmesi için çalışacağız. Kooperatifler aracılığı ile sadece Adana’da değil tüm dünyada kabul görecek tasarım ürünlerin üretilmesini sağlayacağız. Sadece üretimle kalmayıp ürünlerin uluslararası arenada pazarlanabilmesi için gerekli altyapıyı hazırlayıp girişimcilerin önünü açacağız. Kadınların iş yaşamında daha çok yer alması öncelikli konularımızdan biri. Bu kapsamda genç kızlarımızı, ev kadınlarımızı ekonomiye kazandırmak için girişimcilik projeleri geliştireceğiz. İlgiye ve desteğe muhtaç kadınlarımız için kadın konuk evleri oluşturacağız. Cenazesi olan her hemşehrimiz belediyeyi yanında görecek. Taziye Evleri’yle halkımızın konuk ağırlamasına destek vereceğiz. Çukurova’da altyapı, ulaşım, park ve bahçe sorunları ortadan kalkacak. Kapalı pazar alanlarımızı haftanın 7 günü aktif kullanacak hale getireceğiz. Tüm kültürlere, inançlara saygılı bir anlayış içinde olacağız. Camiye de cemevine de aynı hizmeti götüreceğiz. Kadın, genç, yaşlı, emekli, engelli, çocuk, esnaf ve iş insanlarının dostu olan belediye anlayışını hayata geçireceğiz.

 

 İlçenin ekonomik faaliyetleri için nasıl bir düşünce içerisindesiniz?

21. yüzyılda hiçbir belediye yönetimi, sınırları içindeki ekonomik yaşamın gelişmesi ve çoğalmasının önünü açmadan başarıya ulaşamaz. Belediyeye ek külfet getirmeden insanların yaşamlarını kolaylaştıracak istihdam alanları yaratmak istiyoruz. Bu konuda projelerimizi, Avrupa Birliği başta olmak üzere ulusal ve uluslararası kurumların hibe destek programlarından yararlanarak hayata geçireceğiz. Var olan kaynakları doğru kullanıp yeni kaynak bulma telaşına gireceğiz. İlçemizin marka kent olması için yalnızca Adana değil dünya çapında çalışmalar yapacağız. Kent kültürü yaratmak, kenti çağdaş anlayışa kavuşturmak için çalışacağız.

 

Halkın katılımını nasıl sağlayacaksınız?

İlçenin büyük projelerinin tamamında halkoylaması yapacağız. Yapacağımız anketlerle Çukurovalılar’ın bizi denetlemesini sağlayacağız. Yolumuz, hizmet yolu olacak. Çukurova, Adana’nın, Türkiye’nin  aydınlık yüzü olacak.

 

Sizce yerel seçimlerde Adana’yı nasıl bir tablo bekliyor?

Yeni yasa özellikle Büyükşehir’e uzak belde ve köylerde yaşayan vatandaşlarımız için bir sorun yaratacak. İl genel meclisi kapanacak. İl Genel Meclisi üyeleri aracılığıyla mahalle, belde ya da köylerindeki ulaşım, altyapı, su, elektrik ve daha birçok sorunu çözebilen insanlar tam tersi bir durum yaşayacaklar. Büyükşehir Belediyesi merkez ilçe ve beldelere hizmet götürmekte zorlanırken uzak bölgelere hiç ulaşamayacak. Bize göre son derece yanlış bir yasa. Siyasi iktidarın başarılı olamadığı Büyükşehir Belediyeleri’ni bünyesine katmak için hazırladığı bir plan olarak düşünüyorum.

 

Çukurova Belediyesi CHP’li bir başkanın yönetiminde. Belediyenin hizmetlerini yeterli buluyor musunuz?

Sayın Belediye Başkanımız Yıldıray Arıkan’la hiçbir sorunumuz yok ve bundan sonra olmaz. Bu nedenle kendisinin hizmetlerini eleştirmek de bize yakışan bir davranış olmaz ve ayrıca Çukurova CHP yönetimindeki güzide belediyeler arasında yer alıyor. Çukurova ilçemizin çok daha ileri noktalara taşınması için; kadınların ve gençlerin aktif hale gelip yönetimlerde yer alması gerektiğine inanıyorum. Partili emekçi kadınlarımız her zaman alanlarda ve aktif bir şekilde parti çalışması yürütüyorlar. Yaşamın en temel noktalarında, en ağır yükü taşıyan ve büyük sorumluluklar üstlenen kadınlarımız nasıl ki yaşamı var ediyorlarsa Çukurova’yı da baştan aşağıya yenileyeceğini düşünüyorum. Bu düşünceden dolayı çağdaş bir hareket başlattık.  Çukurova’nın  Adana’nın parlayan yıldızı, modern yüzü ve çağdaş kentleşmenin örnek bir modeli olması imkansız değil. Sosyal demokrat ve toplumsal belediyecilik anlayışını yaşama geçirip insanı merkeze oturtan çalışmalarla yerel ve genel seçimlerde partimize olan yönelimi artıracağız. Aday olursam söz veriyorum ki Cumhuriyet Halk Partisi’nin Adana’da başarı çıtası yükselecektir.

 

Çukurova halkına başka hangi sözü ya da sözleri veriyorsunuz?

Elif Doğan Türkmen olarak ezber bozan bir belediye başkanı olacağımın sözünü şimdiden veriyorum. Kadın duyarlılığı olan kadınların; hem yerelde hem de ülke yönetiminde çoğalarak yer alması durumunda gerek Adananın gerekse ülkemizin önünün açılacağını ve her konuda kalkınmanın sağlanacağını biliyorum. Halkın sesine kulak vererek farklı bir belediyecilik anlayışı geliştireceğimin sözünü de veriyorum. CHP’nin sadece Çukurova’da değil tüm Adana’da var olan potansiyelini harekete geçireceğiz. Ezber bozan bir yönetim anlayışı sergileyeceğiz. Belediye yönetiminin sadece imar, yol, su ve temizlik problemlerinin çözümünden oluşmadığını kanıtlayacağız. Toplumsal belediyecilik adına güzel örnekler sunacak ve tüm kent dinamikleriyle birlikte hareket edeceğiz. Sorunları çok iyi biliyoruz. Bu işin üstesinden gelebileceğime inanıyorum. Görüştüğümüz tüm kesimler Çukurova’nın kadın belediye başkanına sahip olmasını istiyor. Aday olduğumuz takdirde sadece belediye başkanlığını kazanmakla kalmayacağız. CHP’nin oy oranını daha çok yukarılara taşıyacağız ve Çukurovalılar’ın çağdaş ve modern bir ilçede yaşamasını sağlayacağız.

 

Sözlerinizden hizmet kalitesinin çıtasının yükseltileceği anlamı çıkıyor?

Evet, Çukurovalı hemşehrilerimize özel hazırladığımız ‘Kentte İnsan Hakları Avrupa Şartı’ başlıklı kitapçığımızda vurguladığımız gibi Çukurova’da Avrupa Birliği standartlarında bir yerel yönetim anlayışını hakim kılacağız. Kaliteli kent yaşamının güzel örneklerini Çukurova’da sergileyeceğiz.

 

Türk kadınının siyasette yeterince söz sahibi olduğunu düşünüyor musunuz?

İtiraf etmek gerekir ki; Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Atatürk'ten sonra kadınlarımız hep ihmal edildi. Eğer biz, 1930'lu yıllardaki gibi hani Sabiha Gökçen'i  pilot yetiştirdiğimiz yıllardaki gibi kadın erkek eşitliğine önem vermiş olsaydık bugün gerçekten 100'ncü yıl hedefimiz bambaşka olabilirdi.

2011’de yapılan genel seçimlerde seçilen 550 milletvekilinden 78'i kadın. Adana' da ise sevgili meslektaşım Fatoş Gürkan Zopçuk 13 erkek milletvekilinin yanında tek kadın milletvekili olarak TBMM’ye gitti. Kadınların temsil oranı sadece yüzde 14,2. Adana'da il genel ve belediye meclis üyeleri arasında kadınlarımız yok denecek kadar az. Maalesef belediyelerimizin hiçbirinde başkan, başkanvekili ya da belediye başkan yardımcılığı görevinde kadınlarımıza yer verilmemiş. Adana Ticaret Odası ve Adana Sanayi Odası ile Adana Ticaret Borsası’nda da aynı durum geçerli. Sendikalarda da durum farklı değil.

 

 Siz bu sorunu nasıl tanımlıyorsunuz, bu sorun nasıl çözülür?

Türkiye'de 'Kadının Temsili' krizi olduğu apaçık ortada. Kadının siyasal ve kamusal katılımının sağlanması lazım. Bunun için kadına destek politikalarının oluşturulması gerekiyor. Bu politikalar yasal, mevzuat çözümleri ile gerçekleşir. Bunun için de önce siyasi irade ve ilgili tüm tarafların katılımı zorunluluktur. Çünkü yasanın ve üretimin yapıldığı, hakların ve sorumlulukların şekillendiği alanlarda kadın yoksa o ülkede demokrasiden de söz edemeyiz.

 

Kota uygulaması çözüm olur mu?

Yasal mevzuatın tümüyle elden geçirilmesi gerektiğine inanıyorum. Kadın-erkek eşitsizliğini ortadan kaldıracak düzenlemelerin yapılması ve siyasi partiler ve seçim yasalarına kadın için kota konulması da elbette gerekiyor. Kota konusu yalnızca parti tüzüklerine bırakılmamalı ve yasal düzenlemeler yapılarak uygulanması sağlanmalı. Bu, iş yaşamında da olması gereken bir uygulama. Bunu yapan tüm ülkelerde başarı hikayelerini görebilirsiniz. Bu nedenle bir an önce kendi evimizin önünü süpürmeye başlamamız gerekiyor. 2023 yılında dünyanın en büyük ekonomilerinden birisi olmayı hedefleyen Türkiye, kadınları bu hedefe ortak etmek zorundadır.

 

Sizin eklemek istediğiniz bir şey var mı?

‘Kibele Ana’nın olduğu Çukurova bölgesinin ve Çukurova ilçemizin bir kadın başkan adayına hazır olduğunu görüyorum. Adanalı tüm kadın dostlarıma sesleniyorum. Adana bir kadın başkan adayına kavuştuğunda gelecek seçimlerde daha çok kadın olacaktır. CHP sayesinde diğer partilerin de kadın adaylara daha çok yöneleceğini düşünüyorum. Tüm girişimci ve lider vasıflı kadınların benim gibi elini taşın altına koymasını ümit ediyorum. Elbette erkek yoldaşlarımızın yanımızda olması ve destek vermesi bizim için çok önemli ve kıymetli. Adana’nın dönüşüm ve değişimi için, özlediğimiz Adana için hep birlikte kol kola, omuz omuza olalım.