2019’da İstanbul metrolarına 3.2 milyar, Ankara’ya 1 milyar lira, İzmir’e ise 30 bin lira ödenek ayrıldı. Resmi Gazete’nin 18 Şubat 2019 Pazartesi tarihli nüshasında Cumhurbaşkanı kararı olarak yayınlanan “2019 Yılı Yatırım Programı”nda Adana’nın adı bile yok!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi Dr. Müzeyyen Şevkin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Adanalılara verdiği sözü tutmadığını vurguladı.

Bütçe kaynaklarını Ankara ve İstanbul'daki metroların yapımına akıtan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın CHP’li belediye İzmir ve MHP’li belediye Adana’daki metrolar için tek kuruş bile göndermediğini vurgulayan Dr. Şevkin, “Bakanlık, bugüne kadar 9 milyar lira para harcadığı AKP’li İstanbul ve Ankara'daki metrolara bu yıl da 4.3 milyar lira daha kaynak gönderecek. CHP’li İzmir'e sadece 30 bin lira ayrılırken Adana Hafif Raylı Sistem Projesi’nin düzenlenmesi ve ikinci etabının yapılmasına yönelik tek bir kuruş dahi yok!” diye konuştu.

2019 yılı yatırım programına göre, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin kendi kaynaklarıyla yapması gereken metro inşaatlarına bugüne kadar bütçeden 6 milyar 573 milyon 467 bin lira para harcandığını ifade eden Dr. Şevkin, “Toplam büyüklüğü 7 milyar 874 milyon lira olan bu metro inşaatlarına bu yıl içinde de 1 milyar 61 milyon lira daha harcanacak ve böylece toplam harcama 7 milyar 635 milyon liraya ulaşacak. Yapımına 1996 yılında başlanan ve 2010 yılı Mayıs ayında resmi açılışı gerçekleştirilen 535 milyon dolar maliyetli Adana hafif raylı sistem projesi ise Adanalılar için büyük bir külfet oluşturmaya devam ediyor” dedi.

CUMHURBAŞKANI SÖZÜNÜ TUTMADI!

Adana Büyükşehir Belediyesi çalışanlarının aylardan bu yana maaş alamamasına rağmen belediye gelirlerinin yüzde 40’ının geçici kabulle çalışan ve büyük risk taşıyan, hastaneye, postaneye, stadyuma, üniversiteye uğramayan, her gün zarar eden hafif raylı sistem borcuna kesildiğini anımsatan Dr. Şevkin, Cumhurbaşkanı tarafından 2011 yılında Adana Uğur Mumcu Meydanı’nda söz verilmesine rağmen sistemin Bakanlığa devrinin gerçekleşmediğini, yine söz verilmesine karşın ikinci etap çalışmalarının da bir türlü başlamadığını dile getirdi

Adana’nın tam anlamıyla üvey evlat muamelesi gördüğünü ve gözden çıkarıldığını vurgulayan Dr. Şevkin, Cumhurbaşkanlığı kararları ve imzasıyla hayata geçirilen, Resmi Gazete’nin 18 Şubat 2019 Pazartesi günlü nüshasında yayınlanan ‘2019 Yatırım Programı’nda da Adana raylı sistemine dair tek bir kuruş dahi ayrılmadığına işaret etti.

BÖLGESEL HAVALİMANI RAFA MI KALKTI!

Adana’nın tam anlamıyla üvey evlat muamelesi gördüğünü ve Cumhurbaşkanı ile kabine üyelerinin görmezden geldiği bir kent halini aldığını kaydeden Dr. Şevkin, yatırım programında Adana – Osmaniye – Gaziantep Yüksek Standartlı Demiryolu Projesi’ne sadece 291 bin lira ödenek ayrıldığını, ayrıca büyük tartışmalara neden olan, birinci sınıf verimli tarım arazileri üzerine kurulması planlanan Çukurova Havalimanı’nın da sürüncemede kaldığının görüldüğünü vurguladı. Dr. Şevkin, “Çukurova Havalimanı’na 2019 yılı için sadece 42 bin 10 lira ödenek ayrılmış. Bu rakamlar da havalimanının adeta rafa kaldırıldığının kanıtıdır. İhale aşamasından inşaatın başlamasına ve inşaatın durdurulmasına kadar olan tüm işlemleri yanlışlıklarla dolu Çukurova Bölgesel Havalimanı da ekonomik açıdan büyük zarara yol açan projelerden biri olmuştur” diye konuştu.