Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana İl Başkanı Ayhan Barut, ulusal kurtuluş mücadelesi sonucunda kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin Lozan Barış Antlaşması’yla dünya devletleri tarafından tanındığına işaret etti. Lozan’ın kurtuluş destanının taçlandıran eşsiz bir diplomasi zaferi olduğunu belirten Barut, “Bağımsızlığımızın tescili olan Lozan’ı onurla kutluyor, Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve Lozan Fatihi İsmet İnönü başta olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmetle anıyoruz” dedi.

“KURTULUŞ MÜCADELESİ EŞSİZ BİR DESTANDIR”

İl Başkanı Ayhan Barut, Lozan Barış Anlaşması’nın 94. yıldönümü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada; Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’dan Anadolu’ya çıkarak başlattığı kurtuluş mücadelesinin eşsiz bir destan olduğunu kaydetti.

“LOZAN, İSMET İNÖNÜ’NÜN DİPLOMASİ BAŞARISIDIR”

İşgal güçlerinin yurttan temizlenmesinin ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti’nin Lozan’daki barış konferansına davet ettiğini anımsatan Barut, Büyük Önder Atatürk tarafından görevlendirilen İsmet İnönü’nün Lozan’da eşsiz bir diplomasi örneği sergilediğinin altını çizdi.

“TARİHİMİZİN EN ŞANLI VE ŞEREFLİ DÖNEMİ”

Ülkeyi her alanda sömürge haline getiren uygulamaların Lozan’la son bulduğunu kaydeden Barut, “Kurtuluş destanıyla küllerinden yeniden doğan ulusumuz, Lozan’la elde ettiğimiz kazanımlarla çağdaş bir uygarlık olma yolunda koşar adım ilerlemeye başlamıştır. Cumhuriyet devrimleriyle taçlanan bu süreç tarihimizin en şanlı ve şerefli dönemi olmuştur” diye konuştu.

“CUMHURİYETİ KORUMA KONUSUNDA ASLA TAVİZ VERMEYECEĞİZ”

Ülkemizin kurtarıcısı Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının emaneti olan Cumhuriyeti, her yurttaşın, koruyup ve kollamakla yükümlü olduğunun altını çizen Barut, “Aradan geçen 94 yıllık süreçte her ne kadar, Cumhuriyet kazanımlarını arar hale gelmiş olsak da, umutsuzluğa kapılmadan birlik ve beraberlik duygularıyla, Kuvayı millîye ruhuyla ülkemizin bölünmez bütünlüğünü savunacağız.  Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte en büyük eseri olan Cumhuriyet Halk Partisi’nin mensupları olarak, Cumhuriyeti koruyup gelecek kuşaklara teslim etme konusunda asla taviz vermeyeceğiz. Lozan Antlaşmasının 94. yılını kutlarken, başta büyük önderimiz Atatürk, Lozan Fatihi İsmet İnönü ve şehitlerimizi rahmetle, özlemle ve saygıyla anıyoruz” şeklinde konuştu.