CHP Adana Milletvekili ve Milli Savunma Komisyonu Ali Demirçalı, Adana çiftçisinin sorunlarını Meclis gündemine taşıdı.

Ali Demirçalı, TBMM Başkanlığına, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde,  Adana’nın, Şırnak’tan sonra Türkiye’nin oransal olarak en fazla işsizinin bulunduğunu belirterek, işsizin bol olduğu Adana’nın tarım alanı zenginliğinde adının anılmadığını söyledi. Demirçalı, şöyle dedi:

 “Yıllardır ülkemizin tarım sanayisinde lokomotif olan Adana, uygulanan yanlış devlet ve yerel politikalar sebebiyle  gerilemiştir. Bu gerileme Adana’nın sadece tarım ve sanayisini değil; kültür, sanat, spor gibi birçok alanlarını da etkilemiş ve gerilemesine neden olmuştur. Adana günümüzde sadece geçmişiyle övünür hale gelmiştir.

Mazot, gübre, tohum ve enerjide dışa bağımlıyız. Gübrede son 10 yılda fiyatlar 10 katına çıkmıştır. Bu iklimde,12 ay faaliyetin sürdüğü yerde çok daha özel ürünler yetiştirilmesi gerekirken (Turfandacılık, sebze, meyve, narenciye) ürünlerine yönelmek gerekliyken mısır üreterek ovaya yazık etmekteyiz.

Acil olarak Bakanlığınız, Sanayi ve tarım bakanlıkları ve üniversiteler birlikte koordineli çalışarak uzun vadeli planlar yaparak bu bölgede neler üreteceğini baştan belirlemeli, sorunlara ivedilikle çözümler üretilmelidir.

CHP Milletvekili Ali Demirçalı’nın Bakan Mehdi Eker’e yönelttiği ve yazılı yanıt istediği sorular şöyle:

ADLİ TAKİBE UĞRAYAN ÇİFTÇİ SAYISI NEDİR?

1-Adana ilimizin geniş tarım alanlarına ve elverişli topraklara sahip olmasına rağmen, tarımsal üretimin negatif yönlü gelişmesinin nedenleri nelerdir?

2-Adana ilimizde 2002-2013 tarihleri arasında tarım arazilerinin kullanım miktarının artırılması ve mera alanlarının çoğaltılması için yürütülen çalışmalar var mıdır?

3-Adana için 2013 yılında tarım ve kırsal kalkınmayı artırmak için ayrılan kaynak ne kadardır? Bütçenin yüzde kaçına tekabül etmektedir?

4-Adana il merkezi ve tüm ilçelerinde ayrı ayrı belirtmek üzere tarım dışı amaçlarla kullanılan tarım arazilerinin alanı ne kadardır?

5- Bakanlık olarak, Adana ilimize götürmüş olduğunuz kamu hizmetleri ve bu hizmetlerin etkin bir şekilde kullanılması açısından, Adana ilini, diğer bölgelerle kıyasladığınızda nasıl değerlendiriyorsunuz?

6- Tarım ve tarıma dayalı sanayide enerji maliyetleri, mazot ve gübre fiyatlarının yüksekliği en önemli sorunlardır. Çiftçiyi desteklemek için bu konularda yapılan çalışmalar nelerdir?

7-Adana’da çiftçimizin, kamu, özel bankalara ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan toplam borçları ne kadardır? Bu borçların yeniden yapılandırılması konusunda Bakanlık olarak ne tür çalışmalar yapılmaktadır? Borçları nedeniyle adli takibe maruz kalan çiftçi sayısı nedir?