CHP Adana Milletvekili ve TBMM Milli Savunma Komisyonu Üyesi Ali Demirçalı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e 2011-2014 yıllarında kaç çocuğun iş cinayetlerine kurban gittiğini sordu ve yazılı yanıt istedi.

Demirçalı, TBMM Başkanlığı’na Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik tarafından yazılı yanıtlanmasını istediği sordu önergesinde şöyle dedi:

Ülkemizde çocuk işçiliğinin alındığı iddia edilen tüm önlemlere rağmen değişik biçimlerde varlığını sürdürdüğü bilinen bir gerçektir. Çocuk üzerinde fiziksel, ruhsal, toplumsal ve ahlaki açıdan olumsuz etkiler bırakan çocuk işçiliği problemi, büyük ölçüde ülkelerin içinde bulunduğu yapısal sorunlardan kaynaklanmaktadır. Bu bağlamda Türkiye’nin de taraf olduğu Uluslararası Çalışma Örgütü’nün ‘Kötü Şartlardaki Çoçuk İşçiliğinin yasaklanması ve Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Acil Önlemler hakkındaki 182 sayılı Sözleşmesi’, en kötü biçimlerdeki çocuk işçiliğinin 18 yaş altındaki tüm çocuklar için yasaklanması ve ortadan kaldırılmasına yönelik ivedi ve etkin önlemlerin alınmasını öngörür.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde 1992'de kurulan Çalışan Çocuklar Şube Müdürlüğü yukarıda atıfta bulunduğumuz ILO normları ve AB müktesebatı bağlamında çocuk işçiliği ile mücadele etmeyi amaçladığını belirtir. Ancak,  konunun yakın takipçisi olan çeşitli sivil toplum örgütlerinin açıkladığı rakamlar Türkiye’de çocuk işçiliği ile mücadele etmek bir yana, çocukların ucuz iş gücü olarak kullanıldığını kanıtlar niteliktedir. Bu rakamlara göre 2013’te yaşamını yitiren en az 1235 işçinin 59’unu çocuk işçidir. 2014’te ise en az 25 çocuk iş cinayeti kurbanı olmuştur. Çocuk işçiliği ile mücadele bağlamında aşağıdaki sorularımın yanıtlanması büyük önem taşımaktadır;”

CHP Milletvekili Ali Demirçalı’nın Bakan Çelik’ten yazılı yanıt istediği sorular şöyle:

“1-Adana ilimizde çocuk işçi statüsünde yer alan çocuk sayısı kaçtır?

2-Adana ilimizde Çalışan Çocuklar Şube Müdürlüğü tarafından düzenlenen etkinliklerden yararlanan toplam çocuk işçi sayısı kaçtır?

3-2011-2014 yılları arasında Adana’da kaç çocuk iş cinayeti kurbanı olmuştur?

4-Bu iş cinayetlerinin sorumlularına ilişkin hukuki bir süreç başlatılmış mıdır?

5-Adana ilinde müdahil olduğunuz çocuk işçiliği davaları bulunmakta mıdır? “