CHP Adana Milletvekili VE TBMM Milli Savunma Komisyonu Üyesi Ali Demirçalı, Çevre ve Şehirçilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’a bir yıl önce yürürlüğe giren ancak uygulamayarak suç işleyen belediyeler hakkında neden işlem yapılmadığını sordu.

Ali Demirçalı, TBMM Başkanlığına Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın yazılı yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde, ülkemizin bir deprem coğrafyasında bulunduğunu, topraklarının yüzde 92’sinin, nüfusunun ise yüzde 95’inin çeşitli derecelerde deprem etkisi altında bulunduğunu anımsatarak, Türkiye’de, deprem nedeniyle ortaya çıkan toplumsal ve ekonomik kayıpların, ciddi tedbirler alınmasını gerektirdiğini söyledi. Demirçalı, önergesinde şu görüşlere yer verdi:

“Bu tedbirler kapsamında; doğru tasarım yapmak, mühendislik hesaplarında hata yapmamak, işçiliği sağlıklı yapmak, uygun ve yeterli malzeme kullanmak gerekliliğidir. Bunların yanında yasa ve yönetmeliklere uygunluk ve sağlıklı bir denetim mekanizması da gerekmektedir

Bu bağlamda, ilgili bakanlık (Çevre ve Şehircilik) ve ilgili bakanlığa bağlı kurumlar, depreme dayanıklı yapı, deprem güvenli bina yapımı için, yasa, yönetmelik ve genelgeler çıkarmıştır. Tüm kurumların, belediyelerin uymakla yükümlü ‘Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği‘ 03 Nisan 2012 tarih ve 2853 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Ancak çıkarılan yönetmeliklerin uygulanmadığı ve denetlenmediği aleni olarak bilinmektedir. Bu yönetmeliğin 1.maddesini yaptırmayan, denetlemeyen ve uygulamayan belediyeler suç işlemektedirler.”

CHP Milletvekili Ali Demirçalı, Bakan Bayraktar’a  yazılı yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

“1- Söz konusu yönetmelikleri uygulamayan, denetlemeyen, raporları eksik kabul eden belediyeler hakkında neden yasal işlem yapılmıyor?

2- Bu belediyelerin hazırladıkları raporlar neden denetlenmiyor?

3-Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğini uygulamayan ve denetlemeyenler hakkında açılmış herhangi bir soruşturma var mıdır?

4-Bakanlığınız tarafından yapılan denetlemelerde, Planlı
Alanlar Tip İmar Yönetmeliğine uymadığı tespit edilen Belediyeler hangileridir?

5- Bundan sonra olacak depremlerde meydana gelecek can ve mal kayıplarının sorumlusu kim veya kimler olacak? Yasa ve yönetmelikler mi? Veya bu yasa ve yönetmelikleri uygulamayan, denetlemeyen yetkililer mi?

6- Zemin etüt (jeoteknik etüt) raporları yapı denetim şirketleri tarafından neden denetlenmiyor?