CHP Genel Sekreter Yardımcısı Adana Milletvekili Ali Demirçalı, cezai işleme rağmen vatandaşın sandığa gitmediğini ifade etti. Demirçalı, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a “Seçim kanununda yer alan cezai uygulamaların dışında sandığa giden seçmen sayısının artırılmasına yönelik yürütülen herhangi bir çalışma var mıdır?” diye sordu.

Ali Demirçalı,TBMM Başkanlığı’na Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından yazılı yanıtlanması amacıyla verdiği soru önergesinde, Türkiye’nin 2014 yılı içerisinde iki önemli seçimi geride bırakmıştır.tığını anımsattı. Demirçalı bu konuda şunları söyledi:

“ Mart 2014 Yerel Seçimleri ve Ağustos 2014 Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinin en göze çarpan noktaları katılım oranlarında görülmüştür. Yerel Seçimlerde katılım oranı %89’larda seyretmişken,  Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde son 40 yılın en düşük katılımının yaşanmasıyla bu oran ancak  %73’e ulaşabilmiştir.

2972 sayılı Mahalli İdareler İle Mahalle Muhtarlıkları Ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanunu’nda da, Ek madde 1;  “Seçmen kütüğüne kaydı ve sandık listesinde oy kullanma yeterliliği bulunduğu halde, mahalli idareler genel ve ara seçimlerine meşru mazeretleri olmaksızın katılmayanlar ilçe seçim kurulu başkanı tarafından 200.00 (ikiyüzbin) lira para cezası ile cezalandırılır. Bu karar kesindir.” emreder. 

Katılım oranının seçilmiş kişilerin meşruluğu ile doğrudan ilintili olması ve yukarıda verilen ilgili kanun ışığında, bir vatandaşlık görevi olarak oy kullanımının artırılması amacıyla cezai uygulamaların, teşvik edici uygulamalar kadar etkili olmadığı bir kez daha ortaya konmuştur. “

CHP Adana Milletvekili Ali Demirçalı’nın Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’dan yazılı yanıtlaması istediği sorular şöyle:

“1-30 Mart 2014 yerel seçimlerinde ve 10 Ağustos 2014 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sandığa gitmeyen kayıtlı seçmen sayısı kaçtır?

2-Bu seçmenler hakkında ilgili kanun uyarınca herhangi bir cezai işlem uygulanmış mıdır? Uygulanmış ise; her iki seçim için toplam kaç yurttaşımıza cezai işlem uygulanmıştır.

3-İlgili seçim kanununda yer alan cezai uygulamaların dışında sandığa giden seçmen sayısının artırılmasına yönelik yürütülen herhangi bir çalışma var mıdır?”