AKP’li başkan seçimi kaybetti, saadet zinciri ortaya çıktı. CHP Adana Milletvekili Aliş Demirçalı, Azim Öztürk’ün Başkanı olduğu AKP’li Seyhan Belediyesi’nden 30 Mart seçimlerinden sadece son 12 gün içerisinde mimar Hıdır Kara imzası ile 23 ayrı müteahhide 175.000 m2 inşaat alanını kapsayan ve toplamda  iki bin daire  civarında ruhsat düzenlendiğini açıkladı.

CHP Adana Milletvekili ve TBMM Milli Savunma Komisyonu Üyesi Ali Demirçalı, yaptığı yazılı açıklamada, her tarafı yolsuzluklarla iç içe geçmiş  Adalet ve Kalkınma Partisi’nin  30 Mart 2014 yerel seçimleri öncesinde iktidarda olduğu Adana’nın Seyhan Belediyesi İmar Müdürlüğü’nde kurmuş olduğu saadet zincirinin halkalarının, bu belediyenin CHP' nin eline geçmesi ile ortaya çıktığını açıkladı.

Demirçalı, Türkiye genelinde ekonomik büyümeyi inşaat sektörüne endeksleyen AKP iktidarının yerel temsilcileri olan AKP 'li belediyelerin de bu büyümeden kişisel anlamda nasiplenmek için kendi saadet zincirlerini oluşturduğuna dikkat çekti, imar mevzuatının yarattığı rantın çekiciliği karşısında kendi şahsi çıkarlarını kentin ve kentlinin çıkarlarının önüne koyduklarını ifade etti.

AKP belediyelerinde kurulan bu saadet zincirine de en iyi örneğin geçmişte AKP' nin elinde olan Seyhan Belediyesi’nde yaşananlar olduğunu ifade eden CHP Adana Milletvekili Ali Demirçalı, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

AKP ' Lİ BELEDİYE + ARACI MİMAR + YANDAŞ MÜTEAHHİT = KATLEDİLEN SEYHAN

“Seyhan Belediyesi geçtiğimiz iki dönem AKP'li Azim Öztürk tarafından yönetilmiştir. Bugün CHP'nin kazandığı bu belediyenin, 30 Mart yerel yönetim seçimlerinin hemen öncesine baktığımızda bu belediyenin imar müdürlüğünde nasıl bir yöntemle inşaat piyasasının imar haklarının ve ruhsat süreçlerinin ranta tahvil edildiğini ve nasıl yönlendirildiğini açıkça görebiliyoruz.

Adana'da inşaat işleri ile uğraşanlar, geçmiş belediyeler döneminde en büyük sorunun kentin çok önemli bir bölümünün çeşitli nedenlerle imara kapalı olduğunu yakından  bilirler, ve bu durumun kentin gelişiminin önündeki en büyük engel olduğunu söylerler. Ancak geçmişteki AKP'li Seyhan belediyesi bu olumsuzluğu kurduğu bir saadet zinciri ile kişisel ranta dönüştürmeyi becerebilmiştir.

KİŞİYE ÖZEL İMAR AYRICALIĞI

Adana’nın Seyhan İlçe Belediyesi’nde imara kapalı alanlarda, kişisel ilişkiler ile imar durumu verilerek, herkesin imar durumu alıp inşaata başlayamadığı bu alanlarda belediyenin yetkililerince serbest piyasadan Hıdır Kara isimli AKP'li bir mimarın bürosu adres gösterilerek , onun aracılığı ile kişiye özel imar durumu ayrıcalığı bazı kişilere sağlanmıştır. Yine Seyhan Belediyesi’nin yeni yapılaşma bölgelerinde bu mimarlık bürosu aracılığı ile hava uçuş kotu yok sayılarak kişilere özel kat artırımları ile ruhsatlar verilmiştir. Fütursuzluk o kadar ileri gitmiştir ki,  bu büro aracılığı ile alınmış bazı ruhsatlarda bu günkü belediye yetkililerince yapılan ön incelemede sahte düzenlemelerle bile inşaat ruhsatı alındığı tespit edilmiştir.

SAHTE RUHSAT DA VERİLMİŞ

30 Mart 2014 yerel seçimlerinden hemen sonra belediyeyi kazanan CHP'li başkan mazbatasını alıp ta, görevi devralana kadarki geçen iki gün içerisinde yine mimar Hıdır Kara  bürosu aracılığı ile alınan 2.4.2014 tarihli üç adet büyük inşaat metrekarelerine sahip inşaat ruhsatı resmi evrakta sahtecilik saptamasıyla yeni idare tarafından iptal edilmiştir. Bu iptale konu olan ruhsatın sahibi müteahhit firmalarına baktığımızda da, bugün hala kentte anlı şanlı müteahhit edası ile bu firmaların, reklam yaparak daire sattıklarını görüyoruz.

12 GÜNDE 23 RUHSAT

Kentin imarının büyük bir kısmının kapalı olduğunun bilindiği ve tüm proje bürolarının sinek avladığı bir dönemde Seyhan belediyesinden 30 Mart seçimlerinden önceki son 12 gün içerisinde mimar Hıdır Kara imzası ile 23 ayrı müteahhide 175.000 m2 inşaat alanını kapsayan ve toplamda  iki bin daire  civarında ruhsat düzenlenmiş. Ve hatta bu süreçte ruhsat yazımı yetişmeyen 5 ayrı müteahhidin inşaat ruhsatları da, ki bunlarda büyük çapta projeler olup 44.000 m2 c.varındaki inşaat ruhsatı da  seçimden hemen sonraki gün CHP'nin belediyeyi devir alana kadar geçen iki günde mimar Hıdır Kara imzası ile ruhsata bağlanmıştır. Zaten CHP belediyesince iptal edilen inşaat ruhsatları da seçim sonrasına denk gelen ve sahte düzenleme gerekçesiyle iptal edilen bu inşaat ruhsatları olmuştur.

VERGİ REKORTMENİ OLMASI GEREKİR!

Mimar Hıdır Kara ismi aslında Adana kamuoyu için pekte yabancı bir isim değil, geçmiş dönemlerde Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Aytaç Durak 'ta bir ulusal televizyon kanalına verdiği bir demeçte bu kişinin adını vererek imar usulsüzlüklerine dikkat çekmişti. Ancak geçmiş dönem AKP belediyesi ve başkanı Azim Öztürk  arkasına o kadar güveniyor ki yaşanan sürece rağmen yandaş müteahhitlerinin imar rantlarını korumak için açıktan yine bu isimle işbirliğine devam etmiştir ve saadet zincirini sürdürmüştür. Bu mimarın 30 Mart öncesi 12 gün içerisinde ruhsata bağladığı inşaatların sadece mimari proje bedelinin eski parayla 3-4 trilyon lira civarında olduğunu düşünürsek, tüm sektörde ortada dönen rantın büyüklüğünü anlamamız daha kolay olur. Aslında adı geçen mimarın geçmiş dönemdeki bu sayıdaki proje miktarı ile bile Adana'da vergi rekortmeni olması gerekir, buda işin bir başka yönü.

AKP BUNUN HESABINI VERECEK

Geçtiğimiz dönemde bu saadet zincirinde yer alan kentin saygın diye bilinen pek çok inşaat müteahhidi o günlerde çıkarları için zincirin bir halkası olmaktan sıkıntı duymamışlar, al gülüm, ver gülüm sarmalında yer almışlardır. Tüm bu süreçte kayıp eden başta yine Seyhan, yine Adana olmuştur. Bir yanda sistemde yer almayan inşaat müteahhidi, mimar, mühendis ciddi şekilde zarara uğramış, işlerini kapatma noktasına gelmiş, diğer tarafta da AKP belediyesinin sistemi ile bütünleşerek daha büyüyen , daha semiren yandaş müteahhit, mimar ve mühendis kesimi ortaya çıkmıştır.

Cumhuriyet Halk Partisi Adana Milletvekili olarak, geçmişte Seyhan Belediyesi’ndeki Başkan Azim Öztürk  ve onun yolsuzluklarla özdeşleşmiş partisi Adalet ve kalkınma Partisinden bu yaşananların hesabını TBMM genel kurulu dahil her ortamda sonuna kadar sormayı sürdüreceğimin Adanalılar tarafından bilinmesini isterim. Kimsenin yaptıkları yanına kar kalmayacak ve bir gün herkes yaptıklarının hesabını verecektir.