Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana İl Başkanı Av. Emrah Kozay, 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerde oy kullanacak seçmenlerin listesinin 4 Ocak Cuma günü askıya çıkarılacağını belirtip duyarlılık çağrısında bulundu. Av. Kozay, “Yurttaşlarımızın seçmen listelerini kontrol etmeleri ve listelerdeki yanlışlıkları düzeltip oy kullanma hakkına sahip çıkması bir vatandaşlık görevidir. Yurttaşlarımız oylarını kullanıp kentlerine sahip çıkmalıdır” dedi.

SEÇMEN LİSTELERİ 4-17 OCAK ARASINDA ASKIDA KALACAK

CHP Adana İl Başkanı Av. Kozay yaptığı yazılı açıklamada, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) açıkladığı seçim takvimine göre, seçmen listelerinin 4 Ocak 2019 Cuma günü muhtarlıklarda askıya çıkarılacağını ve 17 Ocak 2019 Perşembe gününe dek askıda kalacağını bildirdi.

YSK’NİN İNTERNET SİTESİNDEN DE SORGULANABİLECEK

Yurttaşların seçmen olup olmadıklarını ve ikamet ettikleri binadaki seçmenleri www.ysk.gov.tr adresinden de sorgulayabileceğine işaret eden Av. Kozay, askı listelerine itiraz yoluyla adreslerini değiştirmek isteyen seçmenlerin, önce nüfus müdürlüğüne adres beyan formu ile elektrik, su, telefon, doğalgaz abonelik sözleşmesi ya da faturası ya da noter tasdikli kira sözleşmesi gibi belgelerden biriyle başvurup; ardından da adres değişikliğinin gerçekleştirildiğine dair belgeyle ilçe seçim kuruluna da başvurmaları gerektiğini kaydetti.

YAZLIKLARDA OY KULLANMAK İÇİN

Seçmenlein sadece birinci ikametgahının bulunduğu yerlerde oy kullanabileceğinin altını çizen Av. Kozay, bu nedenle yazlık bölgelerde bulunan seçmenlerin ise yazlık adreslerini “birinci ikamet” olarak bildirmeleri gerektiğini ifade etti.

YURTTA KALAN ÖĞRENCİLER NASIL OY KULLANACAK?

Yurtlarda ikamet eden öğrencilerin okullarının bulunduğu yerlerde oy kullanabilmeleri için, okullarından öğrenci belgesi ve yurt müdürlüklerinden yurtta kaldıklarına dair belgeyle önce ilçe nüfus müdürlüğüne başvurup, yurt adreslerini birinci adres olarak kaydettirmeleri gerektiğini aktaran Av. Kozay, öğrencilerin nüfus müdürlüğünden aldıkları belgeyle ilçe seçim kuruluna başvurup seçmen listelerine yazılmaları halinde oy kullanabileceğini söyledi.

SANDIĞA GİDEBİLEN ENGELLİ SEÇMENLERİN YAPMASI GEREKENLER

Av. Kozay, engelli seçmenlerin ya da bir yakınlarının askı süresi içinde www.ysk.gov.tr adresinde yayınlanan “Engelli Beyan Formu” ile ilçe seçim kurullarına ya da muhtarlıklara başvurması halinde sandık atamalarının en kolay oy kullanacakları sandıklara yapılacağını belirtti.

SANDIĞA GİDEMEYEN SEÇMENLER

Sandığa gidemeyen yatağa bağımlı seçmenlerin de oy kullanabileceğine işaret eden Av. Kozay, “Yatağa bağımlı seçmenlerin bir yakınınınwww.ysk.gov.tr adresinde yayınlanan ‘Seyyar Sandık Kurulu Talep Formu’ ve yatağa bağımlı olduğu ibaresinin yer aldığı sağlık raporuyla ilçe seçim kurullarına ya da muhtarlıklara başvurması halinde o bölgelerde seyyar sandıklar oluşturulabilecektir. Önceki seçimde seyyar sandık seçmen listesinde bulunan seçmenlerin yeniden sağlık raporu almasına gerek bulunmamaktadır” diye konuştu.