Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, döviz artışına bağlı olarak hemen her alanda yaşanan ekonomik krizin basın dünyasına da büyük bir darbe vurduğunu bildirdi.

Özellikle Anadolu basınının içinde bulunduğu ekonomik çıkmaza çözüm bulunması amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlandırılması istemiyle soru önergesi sunan Dr. Şevkin,  “Türkiye’de kâğıt üretimi yapan Türkiye Selüloz ve Kâğıt Fabrikaları’nın (SEKA) kapatılmasından sonra,  kâğıdın tamamen dışa bağımlı olması, yaşanan bu ekonomik krizde özellikle Anadolu medyasını derin bir buhrana sürüklemiştir” dedi.

HOLDİNGLERE VAR, YEREL BASINA YOK!

Artan maliyetler ve vergi yükü gibi maddi engellerin tüm basın kuruluşlarını sıkıntıya sürüklediğini, büyük holdinglerin aldıkları teşvikler ve silinen vergi borçlarının başka yollardan dengelenirken; bağımsız bir yayın çizgisi izlemeye çalışan ve herhangi bir sermaye grubuna tabi olmayan basın kuruluşlarını ciddi bir malî krize soktuğunu ifade eden Dr. Şevkin, “Devlet kuruluşlarına sokulmayan ve Basın İlan Kurumu tarafından sağlanan gelirlerden nasiplenemeyen muhalif basın, şimdi de ikiye, üçe katlanan kâğıt ve baskı maliyetleri karşısında varlık yokluk savaşı vermektedir” diye konuştu.

Dr. Şevkin’in yanıtlandırılması istediği sorular şöyle:

1-     Özelleştirme sonrası kapatılan Türkiye Selüloz ve Kâğıt Fabrikaları (SEKA) bünyesindeki fabrikalar yeniden açılacak mıdır?

2-     2018 yılında açılacağı belirtilen Balıkesir SEKA, neden söz verildiği üzere üretime başlamamıştır?

3-     Gazetelerin kâğıt, ağır vergi yükü, artan maliyetler, matbaa, dağıtım, personel giderleri, ajans aboneliği, telif gibi artan maliyetler yanında artan tiraj kaybı ve düşen Basın-İlan Kurumu gelirlerinin düzenlenmesine yönelik ekonomik önlem paketi hazırlanması düşünülmekte midir?

4-     Döviz kurundan büyük zarar gören gazeteler ve yayıncılar için kur sabitlemesinin yanı sıra kâğıt ithalatındaki yüzde 8’lik KDV’nin minimum seviyeye çekilmesi için bir çalışmanız olacak mıdır?

5-     Kâğıt fiyatlarının aşırı arttığı bu dönemde Anadolu basını için büyük önem taşıyan Basın İlan Kurumu ilan ücretlerine zam yapılması düşünülmekte midir? Öte yandan Basın İlan Kurumu’nun gazetelerden yaptığı kesintinin düşürülmesi için bir çalışma yapılacak mıdır?

6-     Yerel gazeteleri günlük satış zorunluluğuna tabi tutmak ve aksi halde cezai müeyyide uygulamak yerine mevzuata uygun yayın yapan Anadolu basınının satış yapabilmesi, toplumun tüm kesimlerine ulaşabilmesine yönelik yeni atılımlar yapılması, kamu spotlarıyla, bilinçlendirme ve reklam çalışmalarıyla toplumun yerel gazete okumaya teşvik edilmesi gerekmez mi?

7-     Gazete, dergi, kitap ve diğer yayınların sona ermesi zaten yoğun bir işsizlik yaşayan sektörü daha çok çıkmaza sürükleyecektir. Bu bilinçle hareket edilerek kapsamlı altyapı yatırımlarının gündeme alınması planlanmakta mıdır?