Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Devlet Tiyatroları ile Devlet Opera ve Balesi kanunlarında yapılan değişiklikleri Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.
Son yayınlanan 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Devlet Tiyatroları ile Devlet Opera ve Balesi kanunlarında yapılan değişikliklerle ilgili meclise soru önergesi sunan Dr. Şevkin, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne uyum adı altında çıkarılan kararnameler ile Devlet Tiyatroları Kanunu’nun ilgili maddelerinin yürürlükten kaldırılarak yeni uygulamalar getirilmesini eleştirdi.
NASIL BİR DEĞİŞİKLİK YAPILMIŞTIR?
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy tarafından yazılı olarak yanıtlandırılması talebiyle TBMM’ye önerge sunan Dr. Şevkin, şu sorulara yanıt aradı:
“- Devlet Tiyatroları ile Devlet Opera ve Balesi’nin Bakanlar Kurulu’nca belirlenen ödenek, tiyatronun iç yönetim ve işleyişinde nasıl bir değişiklik yapılmıştır? Ödenek, yönetim ve düzenlemede hangi kişi ve organlar yetkili kılınmıştır?
- Değişiklikler çerçevesinde Devlet Tiyatroları ve Devlet Opera ve Balesi’nin genel müdürü ile bağlı il müdürlükleri devre dışı mı bırakılmıştır? Bırakılmışsa nedenleri nelerdir?
- İki kurumda çalışan toplam sanatçı ve personel sayısı kaçtır?
- İlgili kurumlarda görevli sanatçıların son durumu ne olacaktır?
- Tiyatro ve bale gibi sanat dallarının tek kişinin himayesi altında özgür bir sanat icra edebileceğini düşünüyor musunuz?
- Değişiklikler yapılırken sanatçılarımızın topluma yön veren, yol gösteren, eleştiri ve denetleme görevleriyle çağdaş ve uygar bir dünya oluşması için emek vermesinin engellendiği, gelecek nesillerin bu durumdan olumsuz yönde etkileneceği göz önüne alınmış mıdır?”