Adana Eczacı Odası’nın geçtiğimiz günlerde yapılan Mali Genel Kurulu’nda diğer milletvekillerini eczacılara şikayet eden Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Hulusi Güvel, aynı şikayetini gazetecilere de yaptı. Adana’da seçilmişlerin ve atanmışların bir araya gelemediğini anlatan Güvel, bu birlikteliğin gizli bir el tarafından engellendiğini öne sürdü.
Güvel, 1 Ekim’de açılacak Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) çalışmalarına katılmadan önce ziyaret ettiği Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nde (ÇGC) yaptığı açıklamada, iktidar partisi milletvekillerinin Adana’nın sorunlarıyla ilgilenmediğinden yakındı.
ÇGC Başkanı Cafer Esendemir ve yönetim kurulu üyeleriyle görüşen Güvel, “İktidar partisi milletvekilleri kağıt üzerinde var, gerçekte yok” dedi. Adana’nın her bakımdan geriye gidişine seyirci kalan AKP’li milletvekillerinin tüm çağrılara rağmen kentin sorunlarının çözümü için aynı masa etrafında toplanmaktan kaçındığını savunan Güvel, 17. Altın Koza Film Festivali’nin de istenen düzeyde geçmediğini dile getirdi.
Altın Koza’nın 41 yıl önceki heyecanından uzak gerçekleştiğini belirten Güvel, kentin kültür-sanat alanında gerilediğini kaydetti. İlimizin geriye gidişi nedeniyle herkesin sorumluluk altında olduğunu söyleyen Güvel, şöyle konuştu:
“Adana’nın sorunlarını kamuoyuna taşırken Adana basınından ayrımsız bir destek gördüm. Adana basınına teşekkür ediyorum. Adana basını gibi kentte yaşayan yetkililer ve sivil toplum örgütlerinin yanısıra milletvekilleri de üzerine düşen görevi yapmalıdır. Adana’da bazı tarımsal kuruluşlarının el altından nasıl ve kimlere peşkeş çekildiğini araştırmam tamamlandıktan sonra kamuoyu ile paylaşacağım. Çukobirlik demirbaşlarının nasıl heba edildiğini de ilerleyen zamanlarda bir bir açıklayacağım. Tüm bunlar üzüntü verici ancak Adana’nın bu duruma gelmesi tesadüf değil. Adana bilinçli olarak geriye götürülüyor. Adana’ya neden bakanlık verilmiyor? 2009’da Adana’ya 134 trilyon kamu yatırım payı ayrılırken kentimizden daha az nüfusa sahip Mersin’e 295, Hatay’a 196, Kahramanmaraş’a 198, Gaziantep’e ise 205 trilyon liralık pay ayrılıyor. Elbette ki diğer kentlerin de yatırım payına ihtiyacı var ancak Adana’nın nüfus yoğunluğunun göz önüne alınmadan hareket edilmesini kabul etmiyoruz. İşte burada bir bakanlığın önemi ortaya çıkıyor. Adana’nın iktidar partisi milletvekilleri de bu duruma ses çıkarmıyor. Ne yazık ki sadece kağıt üzerinde varlar, gerçekte yoklar.”
Adana’da seçilmiş ve atanmışları biraraya getirmeyen gizli bir el olduğunu savlayan Güvel, “Birlik beraberlik içerisinde hareket edersek sorunları çözebiliriz. Buradan bir araya gelmeyenleri halka şikayet ediyorum. Önümüzdeki ilk seçimlerde CHP iktidar olacak ve muhalefet milletvekilleriyle nasıl birlikte hareket edileceğini, dışlamak yerine meselenin köküne inileceğini dosta düşmana göstereceğiz. Sorunların çözümü siyasetten geçiyor ve biz de siyasetin gereğini yapacağız” diye konuştu.

İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden uzaklaştırılan Aytaç Durak’la ilgili soruya ise Güvel, “Türkiye demokrasiyle yönetilen bir ülke. Elbette bu süreçte görevde bulunan insanların yasalara aykırı davranışları, eylemleri, söylemleri, hareketleri varsa bunun da bir karşılığı vardır. Bir cezası vardır. Bu uygulanır. Bunu da ilgili merciler uygular. Siyasi iktidarın çok uzun süreli bu şekilde davranmasını doğrusu ben hoş karşılamıyorum. Varsa suçu cezasını mahkemeler verir. 6 ay oldu. Bu kadar uzun süreli olması hep kafalarda soru işaretleri bırakıyor. Acaba iktidar bu şekilde intikam mı alıyor. Doğrusu bunu ben yadırgıyorum, yanlış buluyorum. Aynı şekilde Ergenekon davasında yargılanan insanlar arasında üçüncü yılı dolduran ve daha ifadesi alınamayan insanlar var. Bunlar çok yanlış şeyler” yanıtını verdi.