Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Adayı, Ekonomist ve Planlama Uzmanı Dr. Osman Berke Duvan, tarımda kendi kendine yeten 7 ülkeden biri olan Türkiye’nin şimdi tarımda net ithalatçı konuma getirildiğini vurguladı.

“ÜRETİCİ, BİTTİ”
Adalet ve Kalkınma Partisi’nin tarım politikalarını sert şekilde eleştiren Dr. Duvan, “16 yıldır iktidarda olan Adalet ve Kalkınma Partisi yerli ve milli üreticiyi bitirdi, bizim çiftçimiz perişanken el oğlunun çiftçisine, üreticisine oldukça bonkör davranan bu iktidarı milletimiz sandıkta unutmayacak ve cezalandıracaktır” dedi.

TARIM KANUNUNA İŞARET ETTİ
2006’da çıkarılan Tarım Kanunu’nun 21. Maddesini hatırlatan Dr. Duvan, bu kanuna göre Türk çiftçisine bütçeden milli gelirin en az yüzde 1’i nispetinde destek verilmesi gerektiğini, ancak bu desteğinTürk çiftçisine hiç bir zaman verilmediğini ifade etti. 
ÇİFTÇİNİN 20 MİLYARLIK DESTEĞİNE ÇİZİK ATILIYOR!

Hükümetin, milli gelir tahminine göre, çiftçiye 2018’de bütçeden verilmesi gereken desteğin 34,5 milyar Türk Lirası olduğunu ancak 2018’de programa konulan destek miktarının 14,5 milyar TL’de kaldığını dile getiren Dr. Duvan, “İktidar Tarım Kanunu’nun açık emrini yok sayarak, çiftçiye verilmesi gereken 20 milyarlık desteğin üzerine çizik atıyor” diye konuştu.


TÜRK ÇİFTÇİSİ DURURKEN YABANCI ÇİFTÇİLERE BONKÖR DAVRANDILAR!
Bu meselenin sadece 2018’in meselesi olmadığının altını çizen Dr. Duvan, şunları söyledi:

“2007’den 2017’ye çiftçilerimizin kanunen alması gereken destek tutarı toplam 188,3 milyar TL. Çiftçilerimizin bu dönemde eline geçen destek ise 89,2 milyar TL. 2007’den 2017’ye kadar çiftçilerimize ödenmeyen 99 milyar TL’lik bir destek var. Bunu çiftçi ailelerimize bölüştürürsek, Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetinin her bir çiftçi ailesine 43 bin 890 TL borcu var.

TARIMSAL İTHALATA 20.1 MİLYAR DOLAR!
Zaten girdi maliyetleriyle ürün fiyatı arasında ezilen çiftçilerimize, bir de kanunen hak ettiği desteği vermeyen bu hükümet, yabancı çiftçileri sevindiriyor. Nitekim geçmişte tarımda kendi kendine yeten 7 ülkeden biri olmasıyla övündüğümüz Türkiye, mevcut iktidar elinde tarımda net ithalatçı konumuna geldi. Tarım Kanunu’nun yürürlükte olduğu 2007 ile 2017 yılları arasında dünyanın dört bir köşesindeki yabancı çiftçi ve üreticilerin cebine net tarımsal ürün ithalatı yoluyla 20,1 milyar dolar kaynak aktarıldı. Hükümet, Türk çiftçisi dururken, Polonya, Bulgaristan, Sırbistan ile Gürcistan’daki ve dünyanın dört bir yanındaki çiftçilere, üreticilere bonkör davrandı. 
EN FAZLA SIĞIR İTHAL EDEN 2. ÜLKEYİZ!
Yıllardır yerli hayvan varlığımızı artıracağız diyen mevcut iktidar, şimdi ülkemizi dünyanın en fazla sığır ithal eden ikinci ülkesi haline getirdi. ABD Tarım Bakanlığı verilerine göre 2017’de 896 bin baş sığır ithal eden Türkiye’nin, 2018’de 1 milyon 150 bin baş sığır ithal edeceği anlaşılıyor. Sadece 2011’den 2017’ye bu hükümet eliyle 2 milyon 779 bin baş sığır ithal edildi. Bizim köylerimiz, yaylalarımız, meralarımız boşalırken, elin üreticisi, besicisi ihya edildi. Ama 24 Haziran geliyor. Tarımda ülkemizi yeniden net ihracatçı konuma getirecek CHP kadroları iş başı yapmaya hazırlanıyor. Yerli ve milli üreticilerimiz, çiftçilerimiz; elin oğlunu sevindiren bu iktidara 24 Haziran’da en güzel cevabı ‘artık tamam!’ diyerek verecek. Bundan kuşkumuz yok.”