Adana'nın, Tufanbeyli ilçesinde yapımı devam eden termik santralde 800'ün üzerinde işçinin işten çıkarılıp, yerine Filipin, Tayland ve Kore'den işçi getirilmesi protesto edildi.

Tufanbeyli'de yapımı devam eden termik santralde sözleşme süreleri dolmadan işten çıkarılan 800'ün üzerinde işçiye destek için İnönü Parkı'nda toplanan Cumhuriyet Halk Partisi üyelerine İnsan Hakları Derneği Adana Şubesi ve DİSK, KESK’e bağlı Eğitim Sen ve BTS ve sivil toplum kuruluşları da destek verdi.



EMEKÇİLERLE OYNAYAMAZSINIZ

CHP Adana İl Başkanı Ecz. Burhanettin Bulut, termik santralde çalışan Uzakdoğulu işçilerin fotoğraflarını gazetecilere gösterirken, grup adına basın açıklamasını okuyan CHP Adana İl Gençlik Kolları Başkanı Mustafa Arıkanoğlu, “Örgütsüz ve güvencesiz emekçilerle istediğiniz gibi oynayamazsınız, oynarsanız bizi karşınızda bulursunuz” dedi.

KIYIM YAŞANDI
Termik santralde bir işçi kıyımı yaşandığını belirten Arıkanoğlu, yaklaşık 800 işçinin işten çıkarıldığını vurguladı. Sözleşmeli taşeron olarak değişik çalışma sürelerince çalıştırılan ve sözleşmeleri haziran ayında kadar devam eden yüzlerce işçinin soğuk kış aylarında kapı önüne konulduğunu belirtti.


Arıkanoğlu, “Emek ve doğal kaynaklarımız sermayenin oyuncağı değil, bizim ortak paydalarımızdır. Sermayenin kölesi olmayı reddediyoruz. CHP Adana Gençlik Kolları ve eylemimize destek veren demokratik kitle örgütleri olarak EnerjiSA’yı uyarıyoruz. Örgütsüz ve güvencesiz emekçilerle istediğiniz gibi oynayamazsınız. Oynadığınızda karşınızda bizi bulursunuz” diye konuştu.

UZAKDOĞU’DAN İŞÇİ GETİRİLDİ

Termik santralin çevre kirliliğine maruz kalacak olan bölge halkı yerine Tayland, Filipinler ve Kore'den işçi getirildiğini dile getiren Mustafa Arıkanoğlu, “Bizim için alınteri, din, dil, ırk ayrımı yapmadan kutsal bir değerdir. Bununla birlikte işsizlik şampiyonu Adanamız'daki istihdam olanaklarından yurttaşlarımızın faydalanması doğal beklentimizdir. İşçilerimizin derhal işe geri alınmasını, sendikalaşabilmelerinin önünün açılmasını ve çalışma yasalarına uyulmasını talep ediyoruz. Taşeron işçilerin maruz kaldığı güvencesizliğe karşı gelin birlik olalım” şeklinde konuştu.
Basın açıklamasının ardından bir süre slogan atan grup olaysız dağıldı.