İlan edilişinin 95. yıldönümünü kutladığımız Cumhuriyet rejimine uzun bir süreç sonunda, bir çok aşamalardan geçerek ulaşıldığına dikkat çeken Av. Erbek, 'Amasya Genelgesi, Erzurum ve Sivas Kongreleri, Misak-ı Milli, Büyük Millet Meclisi'nin açılması,halkçılık programı,1921 Anayasası ve Saltanatın Kaldırılması bu sürecin başlıca aşamalarıdır.'dedi.

MİLLETVEKİLLERİNİN TAMAMI OY VERDİ

Bu aşamalar sonucunda Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk Cumhurbaşkanının seçildiğini belirten Av. Aziz Erbek, 'Cumhuriyet 29 Ekim1923 günü saat 20.30'da ilan edildi. Saat 20.45’te Türkiye Büyük Millet Meclisi Cumhurbaşkanı seçimine geçti. Mecliste bulunan bütün milletvekillerinin oylarıyla (153 oy) Ankara Milletvekili Gazi Mustafa Kemal, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk Cumhurbaşkanı olarak seçildi.'diye konuştu.

SARAY HALİNDEN MEMNUNDU

Cumhuriyet'in ilanına kadar geçen zorlu süreci Gazi Mustafa Kemal ve Fahrettin Altay Paşa arasında yaşanan bir olayla anlatan Av.Erbek, ' Cumhuriyet'in ilanından 2 yıl sonra, Ekim 1925’te Fahrettin Altay Paşa Çankaya’da Atatürk’ün misafiridir. 'Cumhuriyet’imizin ilanının 29 Ekim gecesine gelmesi acaba bir tesadüf müdür? Üç gün evvel, beş gün sonra da olabilirdi’ diye sorması üzerine, Atatürk şunları söylemiştir; 'Mütarekenin ilk günlerini hatırlarsın. Saray ve hükümet teslimiyeti kabul etmişti. Hükümet sarayın, saray da İtilaf Devletleri’nin elinin altına girmişti. Saray bu halinden memnundu. Fakat, ben bunu kabul edemezdim. Buna karşı koymakla bir çıkış yolunu temin ederek, bu mazlum milleti tarih sahnesinden silmek, ortadan kaldırmak isteyenlere karşı harekete geçmek için kendimi vazifeli saymıştım. Dünyada tek başımıza idik fakat, benim inandığım ideale benimle beraber olanlar da bağlandılar ve netice hasıl oldu. Mütareke 30 Ekim 1918’de imzalanmıştı. Vatan parçalanmış, istilaya uğramıştı. Peki, 30 Ekim 1918’den bizim İzmir’e girdiğimiz tarih olan 9 Eylül 1922’ye kadar kaç yıl geçti? Dört yıl. 29 Ekim 1923’te Cumhuriyeti ilan ettik. İşte beş yıla sığdırdığımız büyük inkılap, bizim yaşadığımız şartlara duçar olmuş, hangi milletin tarihinde vardır? Bu mazlum millet kendisinin hakkı olan yere ulaşmıştır, çektiğimiz acıların, sıkıntıların en büyük mükafatı işte budur. Bütün dünya bunu görmüştür. Daha da görecekleri vardır. Beni en çok mesut eden hadise, bu mazlum milletin hak ettiği bu yere gelmesidir. Sen benim 30 Ekim 1918 sonrası günlerdeki çektiğim azabı bilirsin. Yanımdaydın. Mondros 30 Ekim’dir. Cumhuriyet 29 Ekim. İşte bu da bir milletin, mazlum bir milletin ahıdır. Sanırım ki o zamanki devletler bunu anlamışlardır.” Atatürk bir an durdu, Fahrettin Paşa’ya baktı ve sonra elini masanın üzerine vurarak: “Deyiniz ki, bu tarihten silinmek istenilen bir milletin öcüdür…” Fahrettin Altay’ın “Ama bundan hiç bahsetmediniz” demesi üzerine, Atatürk “Övünmek olur, övünmek benimle beraber mefkureye inananların, milletin, ordunun hakkıdır” der.'

MİNNET VE RAHMETLE ANIYORUZ

Cumhuriyet'in ilanına kadar yaşanan zor sürecin unutulmaması gerektiğini belirten Av. Erbek, 'Tarihten silinmek istenen bir milletin  Mustafa Kemal önderliğinde kurduğu Cumhuriyeti ilelebet yaşatmaya söz veriyor,başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere , Cumhuriyeti bize armağan edenleri saygı minnet ve rahmetle anıyoruz. Cumhuriyetimizin 95. kuruluş yıldönümü kutlu olsun.'dedi.