Türkiye’de ‘Sivil Gözetimin Geliştirilmesi Projesi’nin 2. aşaması kapsamında Avrupa Birliği ve İçişleri Bakanlığının Kızılcahamam’da ortaklaşa düzenlediği ‘Kolluk Kuvvetlerinin (polis, jandarma) Parlamenter Gözetimi’ konulu toplantı ile Milletvekilleri, İçişleri Bakanlığı yetkilileri ve bilim adamları bir araya geldiler.

Yapılan toplantıda, Meclis’in bu alanda nasıl etkin bir denetim yapabileceği konusunda çalışmalar ortaya kondu.

Belçika ve Fransa'dan gelen katılımcıların sunum yaptığı toplantıda, Adana Milletvekili, Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Mehmet Şükrü Erdinç de bir sunum yaparak, Polis, Jandarma ve İstihbarat Kurumlarının Parlamento tarafından denetlenmesi ve yapılan denetlemenin etkinliği konularında bilgiler aktardı.

İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Seyfullah Hacımüftüoğlu’nun açış konuşmasını yaptığı toplantıda, Prof. Dr. Sebastian Roche, eski Belçikalı parlamenter Lodwejik Vanoost, Fransız uzman Dr. Floran Vadillo, Belçika ve Fransa’daki uygulamayı örnekleriyle anlattılar.

Toplantıda bir sunum yapan Prof. Dr. Feridun Yenisey, “polis hukuku”, “istihbarat hukuku” alanında çarpıcı örnekler verirken, Milletvekillerinin telefon dinleme, teknik takip ve MOBESE kayıtlarına ilişkin sorularını yanıtlarken, önleyici kolluk ve adli kolluk hizmetleri arasındaki farkları anlattı.

Proje kapsamında oluşturulan iki çalışma grubunda Milletvekilleri, Bilim Adamları, Gazeteciler ve İçişleri Bakanlığı yetkilileri beyin fırtınası yaptılar.

Toplantının sonunda çalışma gruplarının sonuç raporlarının sunumu yapıldı. İkinci grubun sonuç raporunun sunumunu Gazeteci Fikret Bila yaparken, birinci grubun sonuç raporu sunumunu AK Parti Adana Milletvekili, Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Mehmet Şükrü Erdinç yaptı.

Erdinç’in, durdurma, arama, iletişim, izleme ve bazı koşullarda silah kullanma yetkisi taşıyan; polis, jandarma ve istihbarat gibi kurumların parlamento tarafından nasıl ve etkin bir şekilde denetleneceği sorusunun müzakere edildiği çalışma sonucu raporu, katılımcıları memnun etti.

Milletvekili Erdinç toplantı sonrasında “Avrupa’dan parlamenter ve uzmanların katıldığı bu toplantıda vatandaşlarımızın güvenliğini, haklarını ve emniyet güçlerimizin çalışma şekillerini ilgilendiren çok önemli bilgiler üzerine çalışmalar yaptık. Bu Kurumların çalışmalarının Parlamento tarafından etkin bir şekilde denetlenmesi gerektiği üzerine görüş alış verişinde bulunduk. Böylece ülkemiz açısından çok önemli bir toplantıya da katkı sağlamış olduk” dedi.