Adanahabermerkezi.com
Muhammet Bey,  Türkiye Referanduma gidiyor. Öncelikle referandum konusu olan Anayasa değişikliği gerçekten Türkiye’nin ihtiyacımıydı? Türkiye’nin en önemli sorunu yönetim şeklimiydi?
Sorunuzun son bölümü ile başlamak istiyorum. Türkiye’nin en önemli sorunu yönetim şekli midir, kesinlikle Türkiye’nin ne yönetim şekli ne de rejim gibi bir problemi vardır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları Cumhuriyeti ilan etmiş ve Türkiye’nin demokratik parlamenter sistemi ile yönetilmesini sağlamıştır. Cumhuriyet ve demokratik parlamento sistemi  Türkiye için en uygun sistemdir. Gelelim anayasa değişikliği konusuna Türkiye’nin anayasa değişikliği ihtiyacı tabiî ki vardır ancak 18 maddelik bir dikta rejimi anayasasına değil daha demokratik daha çağdaş daha ilerici parlamento içerisinde veya dışarısında bulunan tüm siyasi partilerin Türkiye’nin bir bölümünü değil % 100’ünü kapsayan bir anayasaya ihtiyacı vardır.
Referandum 16 Nisan’da yapılacak. Referanduma doğru “Evet” ya da “Hayır” cephesinde sizce demokratik bir yarış oluyor mu?
Hayır cephesi çok ılımlı bir şekilde bir propaganda yürütmekte karşı tarafı ötekileştirmeden kırmadan neden hayır onu anlatmakta. Evet cephesi ise ilk günlerde hayır diyenler teröristtir söyleminden sonra hayır cephesini hep ötekileştirerek onları terörle özleştirerek antidemokratik söylemler söyleyerek bir propaganda süreci yönetmekte.
Peki Türkiye’de insanlar neden “Evet” demeli, neden “Hayır” demeli?
Sosyal medyaya çok sayıda sokak röportajı düşmekte bir çoğunu takip etme fırsatım oldu illaki sizlerinde olmuştur takip etme fırsatı. Neden evet sorusuna hiçbir kişi doyurucu bir cevap vermemekte bu seçimin parti seçimi olarak görüp siyasi parti görüşüne göre oy kullanacaklarını belli etmekte 18 maddenin içeriğini okumadan yorumlamadan evet demekte. Hayır verecek kişilerin ise neden hayır dediklerini dakikalarca açıklamakta zorluk çekmediklerini bu videolardan anlamaktayız. Evet verildikten sonra ülke bir kişinin iki dudağının arasından çıkacak söylemlerle yönetilecek. Bizler bu ülkeyi kazanmak için kuvayi milliye ruhuyla kurtuluş savaşı vermiş insanlarız. Ülkemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e verilmemiş yetkileri bugün bir çok açığı olan paket ile başka birine neden verelim

Muhammet Bey, bulunduğunuz her ortamda sıkı sıkıya “Hayır” denmesi gerektiğini ifade ediyorsunuz. Size göre neden seçmen “Hayır” demeli?

Tek adamla yönetilen bir ülke istemiyorsak HAYIR demeliyiz. Tüm yetkileri bir kişiye vermek istemiyorsak HAYIR demeliyiz. Yasamanın, yürütmenin ve yargının bir kişi tarafından yönetilmemesi için HAYIR demeliyiz. Gazi meclisi yok edip onun tüm yetkilerini ülkenin sadece bir kısmını temsil eden tek kişiye vermemek için HAYIR demeliyiz. Cumhuriyetimiz için ülkemiz için vatanımız için bayrağımız için HAYIR demeliyiz. Çocuklarımızın demokratik bir geleceğe sahip olması için HAYIR demeliyiz.
18 Maddelik Anayasa değişikliği teklifinde size göre en olumsuz madde hangisi? Geri dönülemez zararlar verebilecek, maddeler var mı?
6. maddede yer alan gen sorunun denetleme yetkisinden çıkarılacak olması , 7. Maddede yer alan Türkiye’yi temsil edecek Cumhurbaşkanının bir parti ile bağlılık kurabileceği hem cumhurbaşkanı hem bir siyasi partinin genel başkanı  olabilecek olması, 10. Maddesinde yer alan sayısının bile belli olmadığı cumhurbaşkanının kendine yardımcı atayabilecek olması, diğer maddelerde bulunan Cumhurbaşkanının meclisi feshetme yetkisi OHAL ilan etme yetkisi canının isteğine göre KHK’lar çıkarma yetkisi bu tasarının en olumsuz yönleridir geri dönüşü olmayan bir yola sürükler ülkemizi. Gerçek anlamda Türkiye Cumhuriyetinin iflasına sebep olabilecek bir tasarı ile karşı karşıyayız.
 Halk işsizlik, ekonomik durum, terör konusunda çok ciddi sıkıntılar yaşıyor? “Evet” savunanlar, “Evet çıkarsa huzur gelecek” şeklinde söylemleri var. Hatta “Hayır” diyenleri teröristlerle aynı yerde durmakla suçluyor. Size göre bu anayasa değişikliği halkın öncelikli sorunlarına çare olacak mı? “Hayır” diyenler teröristlerle aynı yerde duruyor mu?
15. yıl içerisindeler ülkeyi tek başlarına yönetiyorlar, bugüne kadar ne istediler de yapamadılar? Yandaşlarına ve özellikle kol kola girdikleri FETÖ’ye ne istedilerde vermediler? Bunlar hep kendi söylemleri…  Evet geçerse bu maddelerden hangileri işsizliğe çare veya terörle ilgili? Terör araştırılsın diye meclisi olağanüstü toplayan CHP’ydi öneri veren yine CHP’ydi ama buna engel olan şimdi evet için çalışan AKP ve MHP’nin genel merkez yöneticileriydi. Bizler değil asıl terörün araştırılmasını engelleyenler teröre sahip çıkıyordur.
Anayasa maddeleri daha oylanmadan hakimler verdikleri kararlar nedeniyle açığa alınabiliyor. Bu sizi kaygılandırıyor mu Muhammet Bey?
Bu gerçekten beni çok kaygılandırıyor başkanlık adı altında getirilecek dikta rejiminin resmidir bu. Bu yaşanan görevden alınmalar asıl oynanacak oyunun fragmanı şeklindedir. 16 Nisan akşamı inşallah HAYIR’lısıyla bu kaygılardan kurtulmuş oluruz inşallah.
Peki size göre Türkiye’de 17 Nisan’da “Evet” Çıkarsa ne olur? “Hayır” çıkarsa ne olur?
Hayır çıkarsa ülkenin yönetiminde hiçbir değişiklik olmayacak yine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanı olarak kalacak, yine AKP hükümeti ilk seçimlere kadar görevinde kalacak demokratik parlamenter sistem galip gelmiş daha ilerlemiş olacak. Gelelim kara günlere götürecek olan evetin çıkma durumuna bu durum bizi tek adamcılığa her şeyin kararını bir kişinin vereceği bir sisteme ülkenin tapusunu 80 milyondan alıp tek bir insana vermeye götürecek bu bir kabustan beter bir gelecek olur ülkenin iflası olur sonu olur…
Son olarak buradan  gençlere ne mesaj verirsiniz?
Gençler oy kullanırken Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün gençliğe hitabesini hatırlayarak oy kullansınlar istiyorum. Hani kötü malı satmak isteyen bir tüccar görünen taraflara birkaç güzel mal koyar ki satması kolay olsun bu tasarının da en büyük kandırılmak istenen kesimi gençlerdir. Gençleri seçilme yaşından kandırarak oylarını almaya çalışıyorlar. O kadar acı ve ağır maddeleri olan tasarıyı bir tane madde ile süsleyip güzelleştirdiklerini düşünerek düşünen gençliği kandırabileceklerini sanıyorlar. Bu zihniyet Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün biz gençlere armağan ettiği günü bile yasaklatıp kutlatmayan kutlamalara gelmemek için bahaneler üreten zihniyettir, bunların gençliğe yararlı bir şey yapacağını düşünmek gerçekten çok zor… Gençlik tüm bunları göz önünde bulundurarak 16 Nisan günü sandıkta bu diktaya karşı koymalı ve gereken cevabı sert bir şekilde vermelidir.