Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu Üyesi Zülfikar İnönü Tümer, Eximbank ve ihracat kredilerinde istenen ‘teminat mektubu’ konusunda yaşanan sıkıntıları Meclis’e taşıdı ve ‘teminat mektubu’nun kaldırılması ya da asgari olarak ihracatın yüzde 20’si oranına çekilmesi çağrısında bulundu.

TEMİNAT MEKTUBU KALDIRILMALI
TBMM Genel Kurulu’nda söz alan Zülfikar İnönü Tümer, Eximbank ve ihracat kredilerinde istenen ‘teminat mektubu’nun, firmaları büyük bir sıkıntıya soktuğuna dikkat çekti. Tümer, “İş dünyası teminat mektubunun kaldırılmasını ya da asgari ihracatın yüzde 20'si oranına çekilmesini istiyor. Amerika'nın İran'a uyguladığı ambargo nedeniyle Türk bankaları İran ihracatında yerli firmalarımıza aracılık hizmeti sunmuyor” dedi.

BANKALAR ORALI DAHİ OLMUYOR!
Tümer, “Halkbank dışında herhangi bir banka oralı dahi olmuyor. Halkbank'ın da çok arzulu istekli davranmadığı kaydediliyor. İhracat euro cinsinden gerçekleştiği için firmalarımız aracı banka bulamıyor. İran ile Türkiye arasında karşılıklı iki ülke parasının kullanılabileceği yönünde bir anlaşma olduğu belirtilse de iş dünyası uygulamaya geçilmediğini ifade ediyor. Bu konularla ilgili bir girişimde bulunacak mısınız?” ifadesini kullandı.