Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Seyhan Belediye Başkan Aday Adayı Soner Anafarta, hızla büyüyen Adana’da belediyelerin kaynak sağlama sorunuyla karşı karşıya kaldığına dikkat çekti.
Belediyelerin daha çok kentsel getirimden yararlanabilme
k için büyük projeler geliştirilmesi ve uygulanmasından yana tavır takındığını ifade eden Anafarta, “Kentsel gelişmenin böylesine ön plana çıktığı bir bağlamda, proje yönetimine ve finansal kaynaklara duyulan gereksinim daha yakından incelenmelidir. Finans ve proje yönetimi günümüzde zorunluluk halini alan bir konudur. Adana için de son derece önemlidir” dedi.
Her projenin belirli hedefleri olduğuna işaret eden ve bu hedefler doğrultusunda bir sonuca ya da çıktılara ulaşmanın amaçlanması gereğine vurgu yapan Anafarta, şunları söyledi:
“Adana’daki belediyelerde finans ve proje yönetimi analizinde kapsamlı çalışmalar yapılmadığını görüyoruz. Tek kişinin karar aldığı mekanizmalarla çalışma yapılması şehrimiz için kötü sonuçlar doğurmuştur. Her projenin bir finansman planı ve ayrı bir bütçesi olmalıdır. Adana hafif raylı sistem inşaatında olduğu gibi, finansman planlaması doğru yapılmayan büyük projeler yarı yolda kalmaya mahkum olmuştur. Bunun cezasını da güzergâhta yaşayan vatandaşımız ve çalışan esnafımız ödemiştir.
Öte yandan, sağlıklı bir şekilde projelendirilmiş, ihale sürecinde etkinlik ve şeffaflık sağlanmış, yeterli denetleme ve değerlendirme mekanizmaları kurulmuş, proje yönetimi için gerekli düzenlemeler yapılmış, bağımsız finansmanı sağlanmış projelerden, hedeflenen ve arzulanan sonuçlar elde edilmektedir. Sonuçta, hem siyasal ve toplumsal maliyeti ağır proje başarısızlıkları yaşanmaz, hem de büyük ölçüde kaynak savurganlığı ortaya çıkmamaktadır.
Anafarta, “Seyhan’da projelerimizi aynı saydamlık ve profesyonellik içinde yapmayı şimdiden halkımıza taahhüt ediyoruz” şeklinde konuştu.