Buğday hasadının başladığı dönemde ithal ürünlerde gümrük vergisinin düşürülmesinin çiftçileri mağdur ettiğine değinen Gürer, yaptığı açıklamalarda şunlara değindi: “Ülkemizde tarıma yönelik uygulamalarda bu yıl buğday eken çiftçi mağdur durumda. 15 yıldır 43 milyon ton buğday ithal eden AKP hükümeti bunun karşısında 12 milyon dolar para ödedi. Oysa biz ülke olarak tarımda kendimize yeten bir ülkeydik. Ülkemizde kişi başına düşen buğday üretimi giderek azalıyor. Çünkü çiftçilerin üretim ve hasat yaptıkları dönemde gümrük vergileri düşürülerek ithal ürünlerinin yolu açılıyor. Böylece çiftçiye artık sen ekme denilmek isteniyor. Geçen yıl fasulyede de aynı şekilde mağduriyet yaşanmıştı. Buğday hasadı başlayıp da gümrük vergisi aynı zamanda düşürülünce bu kez üretici ne yapacağını bilemez duruma geldi.
Çiftçiler 94 kuruş taban fiyatı olan buğdayı tüccara 78 ile 85 kuruş arasında sattı”
Buğday taban fiyatının 94 kuruş olmasına rağmen çiftçilerin daha düşük fiyatlara ürünlerini sattığına değinen Gürer şunları söyledi: “ Çiftçilerimiz aceleyle ilk hasat ettiği ürünleri tüccara verdi. Onu da 78 kuruşla 85 kuruş aralığında satmak zorunda kaldı. Enflasyon her yıl giderek artarken üretici yeterli zammı alamayınca zarar etmiş oldu. Şu anda ülkemizde çiftçiler mağdur durumda. Ülkemizde çok verimli kaliteli ürünler olmasına rağmen uygulanan yanlış politikalar nedeniyle istenilen verimde ve kalitede ürünler alamadılar. Bu daha sonraki zamanlarda daha büyük sorunlara neden olacak. Bu anlamda tarım politikasının mutlaka değişmesi gerekiyor. İlacın, gübrenin, suyun ve buna benzer girdilerin arttığı bir dönemde çiftçi 120 kuruşa satması gereken buğdayı 85 kuruştan 90 kuruştan satarsa gelecek yıl nasıl ekim yapacak. Görünen o ki tarım politikaları uygulamaları değişmediği gibi yanlış politikalarda çiftçiyi mağrur etmeye devam edecek. Yanlış uygulanan tarım politikaları nedeniyle ilimiz göç veriyor”
Atatürk’ün köylü milletin efendisidir, sözünün artık değer bulmadığına değinen Niğde Milletvekili Gürer, dışa bağımlılığın her geçen gün arttığını söyledi.
Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Ömer Fethi Gürer, konuşmasını devamında şunları söyledi: “Tarım politikaları gelişmeyince dışa bağımlılık artıyor. Dışa bağımlılık göçe teşvik ediyor. Buğdayda çok büyük sorunlar yaşanıyor çiftçilerimiz bankaya olan borçlarını ödeyemiyor. Ayrıca sulama suları trafolar aracılığıyla yer altından çıkarılıyor. Bu da yüksek maliyet demek. Bir buğday için en az 5 kez su verilmek zorunda. Enerjide eğer ödemeyi yapamazsa çiftçimizin trafosunu söküp elektriğini kesiyorlar. Üretilirken çok zor koşullarda üretim yapılıyor. Çiftçilik çok zor bir iş. Atatürk, köylü milletin efendisidir, demişti. Atatürk bunu söyleyerek çiftçinin üretime katkısını daha bundan 94 yıl önce dile getirmişti. Onun için çiftçimize köylümüze sahip çıkmamız gerekiyor. Üretilen ürünlerin değer bulması gerekiyor. Çiftçi hasadı yaptıktan sonra rahat bir nefes alamıyor. Kaygı içerisinde yaşamaya devam ediyor. Ülkemizde aile çiftçiliği giderek yok ediliyor. Ülke içinde büyük tekellerin yurtdışından gelen ürünlerin önü açılıyor. Oysa bizim küçük çiftçimizin desteklenmesi ürettiği ürünün karşılığını alması gerekiyor. Buğday üretiminde ciddi düşüşler var. Verimde kalitede çeşitlilikte sorunlar yaşanıyor. İlaçta, gübrede, mazotta sürekli fiyat artışları var. Böyle giderse bundan sonra bu tarlalarımızda ekim yapacak çiftçi bulamayacağız. Hükümete buradan sesleniyorum. Tarım bakanımız göreve yeni geldi. Bakanımız bu konulara acil el atmalıdır. Üreticilerin mağduriyeti bir an önce giderilmelidir. Üretici ve tüketici arasındaki aracılara her dönemde kazanıyor”.

Tarımda planlı ekimin bir an önce başlamasının hayati önem taşıdığına değinen Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer konuşmasını şöyle bitirdi: “Öncelikle tarımda planlı bir yapıya geçmek zorundayız. Çiftçi bir yıl önce ne ekeceğini bilmeli. Çiftçi buna göre planlamaları yapmalı ama eğer çiftçi yeterli kazancı sağlayamamışsa devlet desteği vermeli. 9 yıl önce çiftçi için 50 liralık teşvik bu kadar yıl geçmesine rağmen bu teşvik aynı şekilde duruyor. Teşvik fiyatı artamadı. Buğday için de verilecek teşvik mutlaka artırılmalı. Böyle giderse hayvancılıkta gıda da tarımda ülkemizde dışa bağımlılık yaşanır ki bu da ülkemizi sömürge ülkeleri arasına sokar. Çiftçilerimiz adına yetkilileri göreve davet ediyoruz”.