AK Parti Adana Milletvekili Av. Fatoş Gürkan “Sayın Başbakanımızın AK Parti Grup Toplantımızda müjdesini verdiği yeni düzenlemeler, “Şehit yakınlarımız ve Gazilerimize hayırlı olsun” dedi.

AK Parti Genel Başkanı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ ın Asker, Şehit yakınları ve Gazilere yönelik gerçekleştirilecek olan ve birçok yeni haklar tanıyan düzenlemeleri değerlendiren Milletvekili Gürkan,“Sayın Başbakanımız, ülkemiz adına büyük bir şans olan ve emanete sahip çıkmanın, ahde vefa göstermenin gereğini en güzel şekilde sergiliyor” dedi.

Gürkan yaptığı yazılı açıklamasında kaydetti;

 

ÖNEMLİ DÜZENLEMELER

 

“AK Parti İktidarında Sayın Başbakanımızın şehit yakınları ve gazilerimize yönelik hassasiyetleri ile 10 yılı aşkın sürede şehit yakınlarımıza ve gazilerimize hak ettikleri yaşam standartlarını sağlamak, emanetlerine en iyi şekilde sahip çıkmak için çok sayıda düzenleme yapılmıştır.

Geçtiğimiz yıl Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız bünyesinde ilk defa Şehit Yakınları ve Gaziler Dairesi Başkanlığı kurulmuş olup şehit yakınları ve gazilerle ilgili düzenlemeler gözden geçirilmişti. Şehit yakınlarıyla, gazilerimizle ve Derneklerle görüşmeler yapılarak onlardan gelen talepler de dikkate alınarak geçen yıl Temmuz ayında şehit yakınlarımız ve gazilerimize ilişkin çok önemli yeni haklar kanunlaştırılmıştı.

Yine 12 Şubat 2013 tarihinde AK Parti Grup Toplantımızda Sayın Başbakanımız, şehit yakınları ve gazilerimizle ilgili önemli düzenlemelerin müjdesini vermişti.

Her fırsatta şehit yakınları ve gazilerimize şükranlarını sunan ve bu konudaki hassasiyeti herkesçe malum olan Sayın Başbakanımız dün gerçekleştirilen Grup toplantımızda da şehit yakınları ve gazilerimiz için milat kabul edilebilecek çok önemli düzenlemelerin müjdesini verdi. Yapılacak olan düzenlemelerle özellikle vazife ve harp malullerine önemli haklar sağlanmaktadır.

 

AYRIM YAPILMIYOR

 

Daha önceki mevzuatta Terörle mücadele sırasında şehit olanların yakınlarıyla, malul gazilerimizin kendilerinin birer istihdam hakkı bulunuyordu, Temmuz ayında yapılan düzenlemeyle bu kapsamdaki şehit yakınlarına verilen istihdam hakkı ikiye çıkarılmıştı. Şimdi ise vazife ve harp malulü kapsamında olan Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu ve güvenlik görevlilerinden hayatını kaybedenlerin yakınlarına 2, malul olanlara ise 1 istihdam hakkı getirilmektedir. Böylece,  terörle mücadele kapsamında veya asayiş ve güvenlik hizmeti sırasında hayatını kaybedenlerin yakınlarının veya malul olan evlatlarımızın yararlanacağı istihdam imkânı eşitlenmiş olmaktadır.

Ayrıca, vazife malullüğü kapsamında bulunan diğer kamu görevlilerine de 1 istihdam hakkı getirilmekte, yine terör mağduru sivil vatandaşlardan hayatını kaybedenlerin yakınlarına veya malul olanlara da 1 istihdam hakkı getirilmektedir.

Bunlardan sosyal güvencesi olanların da maaş hakkından yararlanmasına imkân sağlanmaktadır. Yani vatandaşlarımız sosyal güvenceleri olsun ya da olmasın ayrım yapılmaksızın maaş hakkına kavuşmaktadır.

Daha önce sadece Terörle Mücadele Kanunu kapsamında olanlar ile asayiş ve güvenlik hizmeti sırasında hayatını kaybeden veya malul olanlara tanınmış olan sanal intibak suretiyle maaş artış imkânı şimdi tüm vazife malullerine sağlanacaktır.

Önceki mevzuatta vazife malullüğü kapsamında ek ödeme ile eğitim-öğretim yardımı alamayanlar varken yeni düzenlemeyle vazife malullüğü kapsamında ek ödemeyle eğitim-öğretim yardımı almayan kalmayacaktır.

Bir başka önemli değişiklikle, ayrım yapmadan tüm şehit yakını ve gazilerimize su ve elektrik ücretlerinde indirim imkânı getirilmektedir.

 

ASKER AİLESİNE MAAŞ

 

Diğer bir değişiklikle, vazife ve harp malulü kapsamında olup faizsiz konut kredisinden yararlanamayanlara da faizsiz konut kredisi getirilmektedir. Bu çerçevede hak sahipleri 73 bin lira 20 yıl vadeli faizsiz konuk kredisi kullanabilecekledir.

Tüm bunlara ilave olarak çok önemli bir değişiklikle çocuğu askerde olan, kendisi de ihtiyaç sahibi olan ailelere çocuğu askerde olduğu süre boyunca düzenli olarak ayda 250 lira ödemeye başlanacaktır.

Şehit yakınları ve Gazilerimize yönelik daha önce Kanun teklifleri veren, Şehit yakınları ve Gazilerimizle yakından ilgilenen, Dernekleri ile yoğun olarak görüşen biri olarak taleplerini ve karşılaştıkları sorunları yakından bilmekteyim. Şunu açıkça söyleyebilirim ki Sayın Başbakanımızın müjdesini verdiği yeni düzenlemelerle Şehit yakınlarımız ve Gazilerimizin taleplerinin hemen hemen hepsi karşılanmış olacaktır. 

Tüm bu düzenlemelerin her şeyin en güzeline layık olan şehit yakınlarımıza ve gazilerimize hayırlı olmasını diliyor, göstermiş oldukları yüksek hassasiyet dolayısıyla ülkemiz adına büyük bir şans olan ve emanete sahip çıkmanın, ahde vefa göstermenin gereğini en güzel şekilde sergileyen Sayın Başbakanımıza şükranlarımızı sunuyorum.”