“19 Eylül Gaziler Günü” dolayısı ile bir mesaj yayınlayan Milletvekili Gürkan, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’e TBMM tarafından 19 Eylül 1921'de ''Gazi'' unvanı verilmesi münasebetiyle 19 Eylül tarihi tüm yurtta “Gaziler Günü” olarak kutlandığını hatırlattı.

Gazilerin toplumun madalyası olduğunu vurgulayan Gürkan, mesajında şunları kaydetti;

 Vatanımızın bölünmez bütünlüğü ve ilelebet istiklali için, Aziz milletimizin huzur ve güveni için, fedakârlıkların en büyüğünü olan ölümü göze alarak, vücudunun bir parçasını bu uğurda feda eden kahramanlarımız, her zaman için gönlümüzün en özel köşesinde yer almaktadır. Millet olarak birlik, beraberlik ve huzur içinde yaşıyorsak bunu aziz şehitlerimize ve kahraman gazilerimize borçluyuz.

Aziz Şehitlerimizin hatıraları ve Kahraman gazilerimiz için ne yapsak azdır. Onların bu vatan ve bizler için göstermiş oldukları fedakârlık karşısında bizim yapabileceğimiz tek şey; bize miras bıraktıkları bu aziz vatana, kanımız pahasına sahip çıkmak ve şehitlerimizin bizlere emaneti olan yakınlarına ve kahraman gazilerimize hayatın her alanında hak ettikleri saygıyı ve şükranlarımızı sunmaktır.

EMANETİMİZE EN İYİ ŞEKİLDE SAHİP ÇIKMAYA ÇALIŞIYORUZ

Bu amaçla Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın büyük hassasiyeti ile Ak Parti İktidarında, şehit yakınlarımıza ve gazilerimize hak ettikleri değeri vermek, bize kutsal bir emanet olan şehit yakınlarımıza ve gazilerimize en iyi şekilde sahip çıkmak için çok sayıda düzenleme ve uygulama hayata geçirilmiştir.

2010 Yılında yapılan Halkoylamasıyla, vatandaşlarımızın desteği ile Anayasamızda değişiklikler yapılarak Şehit yakınlarımız ve Gazilerimiz için pozitif ayrımcılık getirilmiş ve bunun akabinde de şehit yakınları ve gazilerimiz için pek çok düzenleme hayata geçirilmiştir. Son olarak Temmuz ayında TBMM’de kabul edilen Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik yapılmasına Dair Kanun ile bu alandaki en kapsamlı değişiklik yapılmıştır. Yapılan değişiklik ile Şehit yakınları ve Gazilerimizin taleplerinin neredeyse tamamı hayata geçirilmiştir. Son yapılan değişiklik ile;

Daha önce terörle mücadele sırasında şehit olanların yakınları ile gazilerimizin kendilerine bir istihdam hakkı verilmekteydi.  AK Parti İktidarında, 6353 sayılı Kanunla, istihdam hakkı birden ikiye çıkarılmış bununla yetinilmeyerek vazife ve harp malulü kapsamında olan Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu ve güvenlik görevlilerinden hayatını kaybedenlerin yakınlarına iki, malul olanlara ise bir istihdam hakkı getirilmiştir.

Daha önce sadece Terörle Mücadele Kanunu kapsamında olanlar ile asayiş ve güvenlik hizmeti sırasında hayatını kaybeden veya malul olanlara tanınmış olan sanal intibak suretiyle maaş artış imkânı tüm vazife malullerine sağlanmıştır. Bu artış yaklaşık 200-250 TL’dir.

Terörle mücadele kapsamında, vazife sırasında şehit olan ve yaralanan er ve erbaşlarımızın yakınlarına ödenen maaşlarda yüzde 20 civarında iyileştirme sağlanmıştır. Böylece Kanundan yararlanan vatandaşlarımızın maaşlarında 250 ile 400 TL arasında bir artış söz konusu olmuştur.

Ayrıca vazife malullüğü kapsamında bulunan diğer kamu görevlilerine de bir istihdam hakkı getirilmiştir.

Yine Terör mağduru sivil vatandaşlardan hayatını kaybedenlerin yakınlarına veya malul olanlara kamuda bir istihdam hakkı verilmesi ve sosyal güvenceleri olup olmadığına bakılmaksızın aylık bağlanmasını sağlanmıştır.

Şehit yakınları ve gazilerimizden ek ödeme ile eğitim-öğretim yardımı alamayanların da bu haktan faydalanmaları sağlanmıştır. Şehit yakını ve gazilerimizden, su ve elektrik ücretlerinde indirim imkânından yararlanamayanların tamamı bu haktan yararlanma imkânına kavuşmuştur.

Gazilerimizin 25 yaşından küçük çocukları ile anne ve babalarına da ücretsiz seyahat hakkından faydalanma imkânını getirilmiştir. Vazife ve harp malulü kapsamında olup, faizsiz konut kredisinden yararlanamayanlara da bu imkân sağlanmıştır. Vazife malulü kamu görevlilerinin anne ve babalarına aylık bağlamada aranan Muhtaçlık Şartı kaldırılmıştır. Şehit yakınları ve gazilerimizin aylıklarında iyileştirme yapılmış, çalışan gazilerimizin Maluliyet Aylığının kesilmemesi sağlanmıştır.

GAZİLERİMİZ TOPLUMUMUZUN MADALYALARIDIR

19 Eylül günü Gazilerimizi Anma Günü olarak kabul edilse de bizler şehitlerimizi ve gazilerimizi her gün şükran ve minnetle anıyoruz. Bu vatan ve aziz milletimiz için, bir uzvunu kaybeden ve bu eksikliği bir ömür boyu bir madalya olarak taşıyan gazilerimizi, bizlerde toplumumuzun birer madalyası olarak görmekteyiz.

Bu duygularla başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm şehitlerimize ve Gazilerimize şükranlarımızı ve minnetlerimizi sunuyorum” dedi.