Adalet ve Kalkınma Partisi Adana Milletvekili Av. Fatoş Gürkan, engelsiz Türkiye için devrim niteliğinde birçok düzenleme yaptıklarını belirterek, Türkiye’de 400 bin 347 engelli ailesine 269 milyon 557 bin 639 lira evde bakım ücreti ödendiğini söyledi. Gürkan, Adana’da ise 14 bin 795 engelli vatandaşa 10 Milyon 365 Bin lira evde bakım ücreti verildiğini açıkladı.   

Gürkan, “İnsanı yaşat ki; Devlet yaşasın” prensibi ile hareket eden bir anlayışın neferleri olduklarını belirterek, şunları kaydetti:

“Bu ilke ile hareket ederek Sosyal Devlet anlayışı tam anlamıyla uygulamaya geçirilmiş, dezavantajlı kesimlerin korunmasına büyük özen gösterilmiştir. Yaklaşık 11 yılık AK Parti İktidarı kısa bir dönem olsa da engellerin kaldırılması alanında devrim sayılabilecek nitelikte adımların atıldığı bir dönemdir. Bu dönemde ülkemizin ilk Özürlüler Kanunu çıkarılmış ve bu alanda birçok yasal düzenleme hayata geçirilmiştir. Anayasada yapılan değişiklikle Engellilerimiz için pozitif ayrımcılık getirilmiştir.”

Milletvekili Fatoş Gürkan, yaptığı açıklamada engellilere yönelik yapılan düzenlemeleri şöyle sıraladı:

 

ÖNEMLİ YENİLİKLER GETİRİLDİ

 

“Çalışamayacak durumda olan ya da iş bulamayan Engellilere bağlanan maaşlar % 200 ila %300 oranlarında artırılarak anlamlı bir tutara ulaşmış, aylık bağlananların kapsamı genişletilmiştir. 2013 Şubat ayı itibariyle ülkemizde 580 bin 926 vatandaşımıza engelli maaşı ödenmektedir. 2002 yılında Engellilerimize ödenen maaş 25 TL iken bu rakam 2013 yılında engellilik oranı %40- %69 arası için aylık 251 TL %70 üzeri engellilerimiz için ise 376 TL ye yükseltilmiştir.

İlk defa, bakıma muhtaç tüm engelliler bakım hizmeti kapsamına alınmış, Engellilere evde veya özel bakım merkezlerinde sunulan bakım hizmetinin ücretlerinin ödenmesi sağlanmıştır. Böylelikle engellilerimizin ailesinin yanında bakımı sağlanmıştır. İlk kez 2005 yılında çıkarılan Özürlüler Kanunu ile Evde Bakım Ücreti uygulaması getirilmiş bu uygulama ile 2013 Ocak Ayı İtibariyle 400.347 engelli ailesine 269.557.639 TL Evde Bakım Ücreti ödenmiştir. Yine Adana ilimizde 2013 Şubat ayı itibariyle kişi başı 700.58 TL olmak üzere 14795 kişiye toplam 10.365.081 TL Evde Bakım ücreti ödenmiştir. Çevre, binaların ve şehir içi toplu taşıma araçlarının özürlülerin kullanımına uygun hale getirilmesi zorunluluğu getirilmiştir. Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinden ücretsiz yararlanması temin edilmiş, Engelli istihdamını geliştirici tedbir ve teşvikler öngörülmüştür. Engelli memurların çalışma hayatına ilişkin birçok düzenleme yapılmıştır. Özürlülerimize vergi muafiyetleri sağlanmış, Engellilere karşı yapılan ayrımcı uygulamalar için cezai yaptırımlar getirilmiştir. Engellilere girişimcilik yeterliliklerinin kazandırılmasına yönelik KOSGEB ve İŞKUR aracılığıyla çalışmalar yürütülmektedir Son derece önemli yenilikleri içeren Özürlü Memur Seçme Sınavına (ÖMSS) oluşturularak Engellilerimizin kendi arasında yarışmasına imkân sağlanmıştır.

 

8 BİN 115 ENGELLİ İŞE YERLEŞTİRİLİYOR

 

Engellilerimizin kamuda istihdamı büyük oranda arttırılmıştır.2002 yılı itibariyle özürlü kontenjanında memur olarak çalışan engelli sayısı 5.777 iken bu rakam 2012 yılı sonu itibariyle 35.531’e ulaşmıştır.  Neredeyse % 400’ artış sağlanmıştır. Sayın Başbakanımızın 12 Şubat 2013 tarihinde yapmış olduğu açıklamalarında Öğretmen yetiştiren yükseköğretim kurumlarından mezun olan 2012’deki engelli sınavına giren adaylar arasından engel durumları ve alanları uygun olanların öğretmen olarak atamalarının gerçekleştirileceği ve 2012’de yapılan merkezi sınav esas alınarak ÖSYM aracılığıyla Mart ayında 8 bin 115 engellimizin işe yerleştirileceği müjdesini vermiştir.

Yine çok önemli bir uygulama ile tüm mevzuatlarda düzenleme yapılarak “Özürlü” ibaresi “Engelli” olarak değiştirilmesi için çalışmalar yürütülmektedir. Tüm bu çalışmalar engellilerimizin önündeki engelleri kaldırmak içindir. Çünkü Engelli olmanın öğrenmeye ve üretmeye engel olmadığının farkındayız. Engelsiz bir Türkiye için çalışmaya devam edeceğiz.”