Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Hulusi Güvel, Toprak Mahsulleri Ofisi'ne (TMO) ait Adana'daki depoları mercek altına aldı. Depoların, 2010 yılı başı itibariyle iktidara yakın çeşitli kişi veya kurumlara kira adı altında adeta peşkeş çekildiğine yönelik iddialar üzerine harekete geçen Güvel, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) 5 maddelik soru önergesi sundu.

Depoların kiraya verilmiş olması nedeniyle TMO'nun üreticilerden depoların yetersiz kaldığı gerekçesiyle mısır alımı yapmadığı iddialarının da dilden dile dolaştığını vurgulayan Güvel, iddiaların doğruluğu halinde çiftçinin büyük zarar göreceğini gözler önüne serdi.

Hububatların her yıl cins, nev'i ve mahallerine göre tespit edilecek fiyatlarla, alım ve satışını yapmak ve gerekli stok tesisi ve muhafaza etmek suretiyle, bu ürünlerin piyasada istikrarını sağlamakla görevli olan TMO'nun yanlışlıklara meydan vermeden çiftçi lehine çalışması çağrısında bulunan Güvel, önergesinde şu sorulara yanıt arıyor:

"Adana ilimizde üreticiden alınan hububatın depolanması için Toprak Mahsulleri Ofisine ait ne kadar kapasiteli, kaç depo/silo bulunmaktadır? Söz konusu depoların 2010 yılı eylül ayı itibariyle doluluk oranları nedir?

- Adana ilimizde Toprak Mahsulleri Ofisine ait depolardan 2010 yılı başı itibariyle kiraya verilen veya 2010 yılı eylül ayı itibariyle kirada olan depo mevcut mudur? Kiraya verilmiş olan depoların sayısı ve kapasiteleri ne kadardır? Kiraya verilmiş olan depoların kapasitelerinin Adana ilimizde mevcut olan depoların kapasitelerine oranları nedir?

- Adana ilimizde kiraya verilmiş olan depolar hangi gerçek ve tüzel kişilere, ne kadar süre ile hangi bedelle kiraya verilmiştir?

- 2002-2010 yılları arasında ve yıllar itibariyle Toprak Mahsulleri Ofisi'nce Adana ilimizde ne kadar kapasiteli kaç depo inşa edilmiştir?

- Adana ilimizde Toprak Mahsulleri Ofisine ait depoların kiraya verilmiş olmaları nedeni ile TMO'nun üreticilerden depoların yetersiz kaldığı gerekçesi ile mısır alımı yapmadığı iddiaları doğru mudur?"