Dünya Sağlık Gününde CHP Çukurova İlçe Sağlık ve Çevre Komisyonu, Dünya Sağlık Örgütü’nün 2013 yılı için hipertansiyonu gündeme alması ve “Kan Basıncınızı Ölçtürün” sloganı kampanyasına destek verdi.

 

CHP Çukurova İlçe Başkanı Haşmet Biçer, Dünya Sağlık Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, AKP’nin sağlık politikasının deneme yanılmaya dayalı olduğunu iddia ederek şöyle konuştu:

“ Her gün değişmektedir. On kalemde katkı payı alınmaktadır. Vatandaş, müşteri sağlık hizmetini veren, satıcı konumuna getirilmiştir. Sağlık bir kamusal haktır, ticari kaygıların dışında tutulmalıdır. AKP’nin her gün değişen sağlık uygulamaları, vatandaşın sağlığını bozma noktasına getirmiştir.

CHP İktidarında sağlık kaliteli, kolay ulaşılabilir, eşitlikçi, hakkaniyetli ve verimli nitelikte olacaktır. CHP Sağlık hakkının bir gereği ve Sosyal Refah Devletinin öncelikli bir görevi olarak görür. CHP gelirine ya da varlığına bakılmaksızın herkes için ulaşılabilirlik, Sağlık hizmeti uygun, adil, eşit, verimli ve denetlenebilir olacaktır. CHP hizmet odaklı bir Ulusal Sağlık politikası oluşturmayı hedeflemektedir.”

CHP Çukurova İlçe Sağlık ve Çevre Komisyonu Başkanı Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Zeynel Sütoluk da, Dünya Sağlık Haftası nedeniyle CHP Çukurova İlçe binasında partililerin tansiyonunu ölçtü. Dr. Sütoluk, vatandaşlara da “Kan basıncınızı ölçtürün” çağrısında bulundu, hipertansiyonun  (kan basıncının yükselmesi) günümüzde yaşam tarzı ve yeme alışkanlıklarındaki değişimlere bağlı olarak tüm dünyada ve ülkemizde görülen en sık hastalıklardan birisi olduğunu söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün insanların sağlığını tehdit eden,  sağlık sorunlarına dikkat çekmek için  tüm dünyada her yıl kutlanan  7 Nisan Dünya Sağlık Günü’nde 2013 yılı için hipertansiyonu gündemine aldığını ve  “Kan basıncınızı ölçtürün” sloganını seçtiğini belirten Dr. Zeynel Sütoluk şunları söyledi:

“Dünya Sağlık Örgütü; hipertansiyonu 21. yüzyıl’ın küresel sağlık sorunu olarak kabul etmekte, bu sorunun önlenmesi için ve koruma amaçlı çabalar göstermektedir. Dünya genelinde 25 yaş üzeri nüfusun 1/3’ünde bir başka deyişle 1 milyar insanda hipertansiyon olduğu tahmin edilmektedir.

Hipertansiyon; kalp hastalıkları ve inmenin başlıca nedenleri arasında yer almaktadır. Erken ölümlere neden olan hastalıkların en başta gelenleri de hipertansiyon ve inmelerdir. Dünyada bir yılda yaklaşık 17 milyon insan kalp hastalıklarına bağlı olarak ölmekte ve bu ölümler tüm ölümlerin de 1/3’ünü oluşturmaktadır. Bu ölümlerinde 9.4 milyonu hipertansiyonun komplikasyonlarına bağlanmaktadır.

Bunun için de hükümetler; sağlık çalışanları, sivil toplum örgütleri, özel sektör, aileler ve bireylerin güç birliği yapmasını istemektedirler.

Türkiye’de yapılan çalışmalara göre ise; 18 yaş üzerindeki nüfusun %30’unda hipertansiyon vardır. Hipertansiyon sıklığı yaş, kilo artışı ve hareketsiz yaşam tarzı ile orantılı olarak artmaktadır.”

Dr. Sütoluk, hipertansiyon’dan korunmak için de şu önerilerde bulundu:

Çok fazla yağ ve tuz içeren gıdaları tüketmemek, yeterince sebze ve meyve tüketmek, aşırı miktarda alkol tüketmemek, sigara içmemek, hareketli ve daha aktif bir yaşam tarzı ve yürüyüş yapmak, -stresli yaşamdan uzak durmak gerekmektedir.

Çağdaş halk sağlığı anlayışına göre de hastalıklardan korunmak, hastalık oluştuktan sonraki tedaviye göre daha önemlidir. Bu nedenle hipertansiyondan korunmak sağlıklı ve kaliteli yaşamak için risk faktörlerinden uzak durmak gerekmektedir.”

Dünya Sağlık Günü nedeniyle CHP Çukurova İlçe binasında partililerin ve vatandaşların tansiyon ölçümü de yapıldı. Toplantıya, CHP Çukurova İlçe Başkanı Haşmet Biçer, Sağlık ve Çevre Komisyonu Başkanı Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Zeynel Sütoluk, Komisyon Üyesi Eczacı Burhanettin Bulut, ilçe yöneticileri ve vatandaşlar katıldı