Toplantıya Çeşitli demokratik kitle örgütleri ile BDP Adana Milletvekili Murat Bozlak ve HDP Büyükşehir ve İlçe Eş Başkan Adayları katıldı. Açılış konuşmasını yapan HDP İl Eş Başkanı Gülseren Tural, katılımcı belediyecilik anlayışını yerel yönetimlerde iktidar oldukları zaman aday belirlerken gösterdikleri farklılıklarını yapacakları çalışmalarla da göstereceklerini ifade etti.

Sunumu gerçekleştiren HDP Seyhan Eş Başkan Adayı Ayhan Bilgen, projelerinin temelini katılımcılık kavramının oluşturduğunu belirtti. Proje yaklaşımlarından bahseden Bilgen, “Cebimizdeki hazır projeleri uygulamayı değil birikimlerinden faydalanarak meslek odalarının adananın sorunların çözümüne dair önerilerinin toplumsal katılımla hayata geçirilmesini bir proje yöntemi olarak kabul ediyoruz” dedi.

Güney-Kuzey eşit değil

Adana’daki güney-kuzey farkının altını çizen Bilgen Türkiye’de doğu-batı geriliminin üzerini örttüğü asıl çatışmanın kuzey-güney çatışması olduğunu ifade etti. hizmetten faydalanmada güney ile kuzey arasındaki adaletsizliğe ve fırsat eşitsizliğine dikkat çeken Bilgen, sadece Adana’da, Türkiye’de değil dünyanın bir çok yerinde güneyin geri kalmış olduğunu, kuzeyin ise zenginliği temsil ettiğini  ifade etti.

Kadın temsili

Belediyelerde erkek ağırlıklı yönetimleri tartışmaya açtıklarını belirten Bilgen, kadının yönetimlere katılımında yerel yönetimleri bir ilk eşik olarak gördüklerini belirterek Eş Başkanlık sistemi ve fermuar sistemi ile meclis üyeliklerinde de bir erkek bir kadın temsilinin olduğunu söyledi. Kadınların kadın meclisleri ile karar süreçlerine katılımının yöntemlerinin alt başlıklarının sıralandığını belirten Bilgen gençlerin sadece kol gücünden faydalanan anlayışa karşı gençlerin bilgiye ulaşma yeteneklerinden faydalanacaklarını dile getirdi.

Çocuk meclisleri

Çocuk meclislerinden bahseden Bilgen, çocukların gelecekte de siyasete katılımı konusunda bir ilk deneyim okulu olarak projelerinde yer aldığını söyledi. Seçim çalışmaları sırasında yurttaşların çocuklarda uyuşturucu kullanımından şikayet ettiklerini dile getiren Bilgen, belediyelerin bunu kendi sorunları olarak görmediğini, bir kriminal bir sorun olarak görerek emniyete havale ettiklerini ifade etti.

Tüm alanlara çözüm

Bu şehir köyleri yakılmış binlerce kişinin sığındığı bir yer olan Adana’da bu nüfus hareketinin 1992’den beri planlanmadan şehrin büyüdüğünü dile getiren Bilgen, Adana’da gözlemlediği çalışma koşullarından bahsederek sigortasız insanlık dışı koşullarda hayatlarını devam ettiren işçilerin ancak orta çağ standartlarında çalıştığını dile getirdi. İşsizlik sorununun sadece merkezi yönetimin sorunu olmadığını belirten Bilgen, “Yoksullukla mücadeleyi sadaka kültürüne indirgemiyoruz” dedi. Bütün alanlara çözüm inisiyatifi getirmeden sadece yol kaldırım yapmanın sosyal belediyecilikle bağdaşmayacağını ifade eden Bilgen, yenilenebilir enerji konusunda da diğer partilerden faklarını ortaya koyduklarını dile getirdi.

Konut sorunu kalmayacak

HDP Adana’nın konut sorununu yerinde dönüşüm ile çözmeyi vaat ediyor. Bilgen bununla ilgili bir dönüşüm olacaksa bunu mahalle meclisleri ile birlikte karar vererek bunu insanları yerinden etmeden yapacaklarını dile getirdi. HDP’nin projeleri arasında bisiklet yolları, her yıl gençlere ve çocuklara yaz kampları var. HDP’nin kadınlar için kadın dayanışma ve rehberlik evleri, acil müdahale hattı, kadınlar için özgür yaşam alanları ve kadınlara istihdamda öncelik projeleri var.

Güney yıldızı projesi

Enerji konusu türkiye ekonomisinin yumuşak karnı olduğunu söyleyen Bilgen “cari açık sorununu çözmek için enerji açığı sorununu çözmek gerekiyor. Kurulacak güneş enerjisi sistemlerinden maksimum düzeyde verim sağlayarak fosil yakıtlar yada nükleer yakıtlara muhtaç kalmayacağız” dedi. Mobil güneş enerji sistemleri kuracaklarını dile getiren Bilgen, “Elektrik birim fiyatları düşecek 5 yıl içerisinde adana temiz enerji üretecek” dedi. Sağlık meselesinin sadece merkeze bırakılamayacağına vurgu yapan Bilgen, sağlığı ticari bir sektör olmaktan çıkarıp Kent Hastaneleri ile ücretsiz sağlık hizmeti verebileceklerini dile getirdi. Devletin kalıpları ya da yasalarının hukuk açısından önemli olduğunu dile getiren Bigen, siyasetçilerin bunun dışına çıkarak toplumsal talepleri yerine getirmek gibi bir yükümlülüğü olduğunu belirterek 30 Mart’ın bir referandum olacağını hatırlattı.