Beş yıllık görev süresinde Adana’da geçmiş yirmi yılda yapılmayan hizmetleri yaparak tarih yazan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Adayı Hüseyin Sözlü, önümüzdeki beş yıla damga vuracak vizyon projelerini şehitlerimize ithaf etti

ENGELSİZ PROJE TANITIMI

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Adayı Hüseyin Sözlü, Adana’nın gelecek yüz yılını inşa edecek olan projelerini ‘Vizyon 2023’ temasıyla Adanalılarla görkemli bir tanıtım toplantısında buluşturdu. Adana’nın merakla beklediği ve 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin yıl dönümünde gerçekleştirilen dev buluşmaya Başkan Sözlü'nün eşi Zeynep Sözlü, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Julide Sarıeroğlu, AK Parti Adana Milletvekilleri Tamer Dağlı, Ahmet Zenbilci, Abdullah Doğru, AK Parti ve MHP Adana İl Başkanları, Ülkü Ocakları Adana İl Başkanı Emin Canlı, ilçe belediye başkanları ve Cumhur İttifakı Adayları, Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri katılırken, programın sunuculuğunu ünlü televizyoncu Saba Tümer üstlendi ve program boyunca bir işaret dili eğitmeni de sunuma eşlik ederek sunumu engelsiz hale getirdi..

4 ANA BAŞLIKTA ONLARCA PROJE ADANA’NIN GELECEĞİNE DAMGA VURACAK

Adana’nın önümüzdeki beş yılına damga vuracak olan vizyon projeleri sunmak üzere kürsüye çıkan Başkan Sözlü, 2014’ten 2019’a hayata geçirdikleri projeleri, Adana’daki değişim ve gelişimi görsel bir sunuyla izletti. Beş yıllık hizmet özetini sahnede izleyen Tümer’in “Bu dev hizmetlerin maliyeti çok yüksek olmadı mı” sorusuna “Hiçbir maliyet insanımızın refahından önemli değildir” diyerek yanıt veren Başkan Sözlü, Vizyon Projelerini ‘Yeşil Kent Adana, Ulaşım Ağı Projeleri, Tarihi Kent Adana ve ASKİ yatırımları’ olarak dört farklı başlık altında anlattı.  Adana’nın tarihi, doğası, kültürü ile yetiştirdiği değerler, Atatürk’e bağımsızlık mücadelemizin kurtuluş ilhamını vermiş ve sayılamayacak kadar özelliği ile Türkiye'ye hakkı ile mal olduğunu aktaran Başkan Sözlü, yaşanabilir, daha yeşil, tabiatı korunan bir Adana’dan tarihi dokusu ortaya çıkarılan Adana’ya, ASKİ’nin Türkiye’deki ilk olarak gerçekleştirdiği Mikro Tünel projesinden, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çevrecilik adına bizatihi her ilde olması gerektiğini ifade ettiği Millet Bahçesi’ne kadar Adana’nın gelecek yüz yılını inşa eden projelerini Adanalıların takdirine sundu..

“GÜNEŞ BALÇIKLA SIVANMAZ”

Proje tanıtımının ardından alkış tufanı arasında sözlerine devam eden Başkan Sözlü, “Bu dev projeler Adana’nın önümüzdeki beş yılı değil yüz yılıdır, bu şehre inanmış bir memleket evladının, Cumhuriyet’in kazanımları ile seçilmiş bir belediye başkanının inancı gereği sorumluluk hissederek uygulamaya koyacağı hedeflerdir. Karşımızda duranlar yeni 15 Temmuzlar hayal edenlerdir. Karşımızda duranlar ‘Adana’da neler yapacaksınız’ diye sorulduğunda ‘Adana işler iyi gidecek’ diyerek cevap vermekten kaçınanlar, icraat ortaya koyamayanlardır. Karşımızda duranlar kendi genel başkanlarını ve oy devşirmeyi amaçladıkları İYİ Parti’nin genel başkanının resimlerini konuşma yaptıkları meydana asıp diğer iş birlikçilerinin eş genel başkanının fotoğrafını asamayıp gizli ittifak yapanlardır. Bunlar kaplumbağalar gibidir. Atatürk, Cumhuriyet gibi kılıfları vardır ve tehlike gördükleri an bacaklarını kabuklarına çekerek o kılıfa sığınırlar, Atatürk’ün miraslarına sahip çıkamazlar ama güneş balçıkla sıvanmaz” dedi.

Toplantının sonunda Ahmet Şafak’ın seslendirdiği ‘Adım Adana’ şarkısına Başkan Hüseyin Sözlü, eşi Zeynep Sözlü, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Julide Sarıeroğlu, AK Parti Adana Milletvekilleri Abdullah Doğru, Tamer Dağlı ve Ahmet Zenbilci alkışlarla eşlik ettiler.

İşte Adana Büyükşehir Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Adayı Hüseyin Sözlü’nün Adana’yı geleceğe taşıyacak olan Vizyon Projeleri…

1.       YEŞİL BİR KENT ADANA PROJESİ

Yeşil Kent Adana Projesi, Çukurova’nın başkentini her mevsim rengarenk çiçek bahçesi görünümüne büründürecek, yeşilin her tonunu içinde barındıran, fonksiyonel donatılara sahip, çok amaçlı sosyal ve kültürel yapıların yer aldığı bir bütünlük içinde planlandı.

5 Ocak Millet Bahçesi

5 Ocak Fatih Terim Stadyumu’nun bulunduğu arazi, imar planında olduğu gibi Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ile karşılıklı mutabakat çerçevesinde 5 Ocak Millet Bahçesi’ne dönüştürülecek. Kent merkezinde yaklaşık 45 bin metrekare büyüklüğünde yeşil alan Adana halkına nefes aldıracak.

Engelsiz Yaşam Merkezi

Engelsiz Yaşam Merkezi, dezavantajlı bireylerin yaşama sevincini arttırmak ve hayata daha sıkı tutunmalarını sağlamak amacıyla hizmet verecek. 25 bin metrekare arsa üzerinde konumlandırılacak Engelsiz Yaşam Merkezi’nde yarı açık ve kapalı konferans salonları, fizyoterapi havuzu, atlı terapi maneji, hobi bahçeleri, yürüyüş ve koşu alanları, engelsiz parklar, rehabilitasyon üniteleri, kütüphane, revir ve fizik tedavi üniteleri bulunacak. 

15 Temmuz Demokrasi ve Şehitler Parkı

Adana Büyükşehir Belediyesi Yol Müdürlüğü’nün şantiye alanı olarak kullanılan 20 bin metrekarelik arsada, 15 Temmuz Demokrasi ve Şehitler Parkı projesi uygulanacak.

Adalet Parkı

Yeni Adliye Sarayı’nın Mustafa Kemal Paşa Bulvarı’na bakan güney cephesinde 11 bin metrekare alanda planlanan Adalet Parkı, adalet temalı peyzaj düzenlemeleriyle kentin akciğerleri arasında yerini alacak.

Portakal Çiçeği Parkı

Portakal Çiçeği Parkı, Adana’nın uluslararası tanıtımına katkı sağlayan Nisan’da Adana’da Portakal Çiçeği Karnavalı’nın daha da güçlenip, anlamlanması için projelendirildi. Yüreğir’deki Tarım İl Müdürlüğü yerleşkesinde Mustafa Kemal Paşa Bulvarı’na cepheli 25 bin metrekare alanda konumlandırılan parkta, mevcut portakal ağaçları özenle korunup, karnaval zamanı açacak çiçeklerinin muhteşem kokusu dalga dalga Adana’ya yayılacak.

Ziyapaşa Yenileme ve Kent Meydanı Projesi

Seyhan İlçesi Ziyapaşa Mahallesi’nde uygulanacak yenileme projesiyle eş zamanlı olarak peyzaj sanatları ve çevre düzenlemeleriyle rekreasyon alanları oluşturup, kent meydanı ortaya çıkartılacak.

Yaşar Kemal Spor Kampüsü

Her gün binlerce Adana’nın spor yapıp oksijen depoladığı Seyhan nehri kıyısındaki Yaşar Kemal Yürüyüş ve Koşu Parkuru, spor kampüsüne dönüştürülecek.

Masal Parkı

Demirköprü mevkiinde Seyhan nehrine nazır alanda miniklerin hayal dünyasını süsleyen masal ve çizgi film kahramanlarının figürlerinin yer aldığı Masal Park, eğlendirirken eğiten oyun alanlarıyla donatılacak.  

Ege Bağatur Bulvarı Rekreasyon Projesi

Yüreğir’de yeni çehre kazandırılan Ege Bağatur Bulvarı, peyzaj ve yeşil alan düzenlemeleri, çocuk oyun alanları, dinlenme ve aktivite alanları, bisiklet yolu ve koşu parkuru düzenlemeleriyle eşsiz bir güzellik kazanacak.

Her Semte Koordinasyon Merkezi

Adana’nın tüm ilçelerinde, içinde emekli evi, 24 saat açık kütüphane ve kreş bulunan Koordinasyon Merkezleri halkımızın hizmetine sunulacak.

Adana Bilim Merkezi

Çağdaş eğitimle yoğrulan, bilimle düşleyen çocuklar için oluşturulacak Bilim Merkezi’nde, temalı çocuk oyun alanları, planeteryum, diyarama, müze, deney istasyonları, gezegenevi ve robot atölyesi bulunacak.

Adana Kültür Merkezi

Son yıllarda gerçekleştirilen dev etkinliklerle kültür ve sanatın buluşma merkezi haline gelen Adana, yeni oluşturulacak kültür merkezi ile marka değerini yükseltecek. Adana Kültür Merkezi’nde ücretsiz verilecek tiyatro, halk oyunları, bağlama, keman, klarnet, tiyatro, gitar, ney, şan ve piyano eğitimleriyle geleceğin sanatçıları yetişecek.

Yeni Fuar Alanı

Yeni Fuar Merkezi, Adana’nın alın teri ve emeğinin katma değerini yükseltecek. Tarımdan mobilyaya, gıdadan inşaata, kitaptan iklimlendirmeye uzanan çok geniş yelpazede gerçekleştirecek sektörel fuarlarda binlerce firma, yüzbinlerce tüketiciye ürün ve hizmetlerini tanıtacak.

Muhtarlık Sosyal Tesisleri

Muhtarların daha verimli hizmetler yürütebilmesi, toplantı, düğün, nişan ve benzeri etkinliklerini yapabileceği, içinde misafirhane bulunan Muhtarlık Sosyal Tesisleri inşa edilecek.

Seyhan Gölü Havzası Rekreasyon Projeleri

Seyhan Baraj Gölü kıyısındaki Adnan Menderes Sahil Yolu’nda gerçekleştirdiği yenileme projesiyle çağdaş dünya kentlerini kıskandıracak görkemli bir tablo ortaya çıkaran Adana Büyükşehir Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Adayı Hüseyin Sözlü, yeni hizmet dönemi için Tarım Orman Bakanlığı ve DSİ ile uyum içinde çalışma yapıp, Seyhan Gölü Havzası Rekreasyon Projeleri’ni hazırladı.

2 milyon metrekarelik yüzölçümüne sahip, 8 kilometre uzunluğa erişen proje alanında araç, yaya ve bisikletle gezinti yapılabilecek yollar, teknelerin yanaşabileceği iskelelerle alternatif ulaşım ağı oluşturuldu.

Projenin ilk etabında kentle su ilişkini güçlendirmek amacıyla göle inen basamaklar, seyir platformları ve iskeleler tasarlandı. Yaya ve bisiklet güzergahı boyunca oluşturulan bu alanlarda yeme, içme, dinlenme ve balık tutma gibi bir çok fonksiyonun gerçekleştirileceği alternatif alanlar oluşturuldu.

Mevcut haliyle yoğun olarak kullanılan Menderes Adası’nda, kafe-restoranlar, seyir terasları ve satış birimlerini de içinde barındıran, geniş çayırlık alanıyla konser ve festivallere evsahipliği yapacak Eğlence Adası tasarlandı.

Büyük çaplı su gösterileri ve açık hava sinemasının olanak sağlayacak şekilde kıyı boyunca uzanan oturma basamakları, zirve noktasında konumlanan Baraj Gölü Anıtı ile alanın vurgulanması hedeflendi.

 Suya inen basamaklar, yeme, içme birimleriyle zenginleştirilmiş seyir terasları, dinlenme alanlarının yanı sıra kentle ilişkinin güçlü olduğu bir çok noktada çocuk oyun alanları tasarlandı.

Paintball, survivor yarış parkurları, golf sahasıyla her yaş grubunun eğlenceli vakit geçirebileceği alternatifler oluşturulurken, toplanma alanlarıyla farklı kullanıcı kitlelerini buluşturan platformlara yer verildi.

Uzun Ada içinde oluşturulan biyolojik göletiyle Adana’nın sıcak günlerinde suyla buluşmak isteyen vatandaşlara keyifli bir alternatif sunuldu.

Tarımsal faaliyetleri süregelen bölgede sürdürülebilir mini bahçeler tasarlandı. Bu bahçelerden hasat edilen mahsüllerin tüketiciyle buluşması için satış noktaları, kafe ve restoranlar konumlandırıldı.

Dağlık ve ormanlık alanların da bulunduğu bu bölgede üst kotlara kadar ulaşarak manzara eşliğinde adrenalinin zirve yapmasını sağlayacak Dağ Kızağı unutulmadı. Orman içinde yürüyüş ve bisikletle gezinti için patika yollar düşünüldü.

2.       ADANA ULAŞIM AĞI PROJELERİMİZ

Kentiçi ulaşım ağımızı geliştirmek ve disipline etmek için D-400 karayolunun şehir içinde kalan 26 kilometrelik kısmını Karayolları’ndan devralarak hizmete koyulduk. 
Kuzeyden güneye, doğudan batıya sağlıklı ve erişilebilir kılmak için kentimize master plan ölçeğinde baktık. 

5 Yeni Otoyol Bağlantısı
Kent merkezinden geçen otoyol üzerindeki bağlantıların tamamını ele alıp, rehabilite edilmesi ve şehirleşmenin hareketine göre yeni açılması gereken noktaları tespit ettik. Karayolları ile eşgüdüm içinde 5 yeni otoyol bağlantısı projemizi hazırlayıp, uygulamaya koyduk. Şambayadı ve Türkmenbaşı bağlantıları için inşaatlarımızı başlattık.
Otoyol bağlantılarımız sayesinde planlanan yeni sanayi alanlarına, yeni konut bölgelerine, ilçe bağlantı yollarına erişim güçlenecek ve şehir trafiği daha çağdaş hale gelecek.

D-400 Bulvarı ve üzeri aksiyonlar
Hızlı tren projesine paralel olarak D-400 ile demiryolunun birbirine yaklaştığı bölgelerde bulvarın farklı seviyeli geçiş kapsamına alınmasını sağladık. Küçük Dikili, otogar, Barkal, Şakirpaşa kavşakları artık trafik ışıkları olmadan geçilecek. 
Kentin doğusunda benzer şekilde D-400, Ege Bağatur Bulvarı, Mobilyacılar Sitesi, İncirlik ve çevre yolu kavşaklarında farklı seviyeli geçişler planladık. Doğudan batıya, kesintisiz D-400 akışı artık çok yakın.

ADANARAY Projesi
Demiryolu ile kent merkezini organize sanayi bölgesine ve planlanan yeni sanayi alanlarına ulaştıracak çağdaş bir raylı sistem hattının ilk adımlarını atarak, yatırım programına alınmasını sağladık. 5 istasyonlu olacak şekilde projelendirilen demiryolu hattı sayesinde her gün yaklaşık 100 bin kişi ulaşım sağlayacak.

Metro’ya 2. ve 3. Etaplar  
Mevcut metro hattının daha verimli kullanılması ve yeni kamu yatırımları ile yerleşim bölgelerine hizmet vermesi için 2’nci etap fizibilite ve plan, proje çalışmalarını tamamladık. Hattı devreye aldığımızda yeni stadyum, şehir hastanesi, Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi ile Sarıçam yeni konut bölgesi, şehrin her yerinden kısa zamanda ulaşılabilir olacak. 
Kuzey Adana’nın can damarlarından Turgut Özal Bulvarı üzerine de 2’nci etapla entegre olacak ve Devlet Bahçeli Köprüsü üzerinden bağlantı sağlayacak 3’üncü etap çalışmalara şimdiden başladık. Karataş ilçemize raylı sistem hattını imar planlarımıza işledik.

Köprü Projelerimiz 
Adana’nın itibar abidesi olarak yükselen Devlet Bahçeli Köprüsü’nde inşaat seviyesi yüzde 70 düzeyine ulaştı. Bağlantı yollarıyla 2 bin 450 metre uzunluğa erişecek Devlet Bahçeli Köprüsü, Seyhan, Yüreğir ve Sarıçam ilçeleri arasında ulaşımı büyük ölçüde rahatlatacak. Adana Şehir Hastanesi, yeni stadyum, adliye sarayları ve üniversitelerin kampüslerine erişimde trafiği sırtlayacak köprüden geçişler ücretsiz olacak.
Sular’dan Orhan Kemal Bulvarı’na ulaşım verecek 35 metre genişliğinde, 550 metre uzunluğundaki köprünün yapımını sürdürüyoruz.  
Seyhan üzerindeki diğer köprümüz Yüreğir’deki Koza Bulvarı’nı Seyhan’a bağlayacak. 
Ceyhan nehri üzerindeki köprü ise tarihi Misis Köprüsü’nün hemen yanına inşa edilecek. 
25 metrelik Girne Köprüsü’nün genişliğini 52.5 metreye çıkararak 10 şeritli olarak hizmet vermesi uygulamaya koyduğumuz projemiz tamamlanma aşamasına geldi. 

Şehir içi dokunuşlar 
1- Alparslan Türkeş Bulvarı

Bulvar üzerinde kuzey-güney aksını kesintisiz hale getirebilmek için ilk adım olarak İkizler Köprüsü’nü hizmete açtık. Yılların kanayan yarası valilik kavşağı ve tren köprüsü kavşağını modernize ederek sel baskınlarından kurtardık. 
Ancak, projeyi bütüncül kılmak adına dokunulacak bir nokta daha var. Kıyıboyu-Tellidere kavşağında uygulama projemizi bitirdik ve ihaleye hazır hale getirdik. Proje uyguladığında Kurttepe kavşağından Valiliğe kadar trafik ışığı olmadan erişim mümkün hale gelecek. 
Barış Manço Bulvarı’nı Huzurevleri’ne bağlıyoruz. Alparslan Türkeş Bulvarı’nda sonlanan bu bulvar artık metro hattını alttan bir tünelle geçerek Huzurevleri’ne ve 80. Yıl Bulvarı’na ulaşacak.
Ahmet Sapmaz Bulvarı’nı benzer şekilde metro hattının altından Pınar Mahallesi’ne ve Aliya İzzetbegoviç Bulvarı’na bağlayarak doğu-batı hattında alternatif güzergahlar oluşturacağız.

2-Yavuzlar Köprüsü Farklı Seviyeli Kavşaklar
Yavuzlar Köprüsü’nün tamamlanmasının ardından, etki alanında bulunan TEDAŞ kavşağı, ASKİ şantiye kavşağı, İl Sağlık Müdürlüğü kavşağı ve Aqualand kavşağını birlikte ele alarak, farklı seviyeli geçişlerle trafiği rahatlatacağız.

3- Türkkuşu – Fuzuli Caddesi Alt Geçidi
Özellikle Reşatbey mahallesinin ara sokaklarındaki parklanma sıkıntısının önüne geçmek için şu anda kapasitesinin yüzde 10’unun bile kullanılmadığı atıl durumdaki Merkez Park bodrum katındaki otoparka erişim sağlayacak bir tünel ile Türkkuşu Caddesi, Fuzuli Caddesi’ni alttan geçerek otoparka ulaşturacağız. Projenin ihalesini yaparak yapımına başladık.

Yeni bulvarlarımız 
1-Kuzey-Güney alternatifleri

Yoğun olarak kullanılan Öğretmenler Bulvarı’ndaki yükü hafifletecek çalışmalar yaptık. Bu bulvarın batısında, Kabasakal Mezarlığından başlayarak D-400’ü geçen, Sebze Haline ve Güney Çevre Yolu’na kadar inen bulvarı planladık. Doğusunda ise Aliya İzzetbegoviç’ten D-400’e bağlanan bulvarı açtık. Mevcut Türkmenbaşı Bulvarı’nı devam ettirerek Denizli Mahallesi’nin içinden havalimanı kavşağına ulaştırmak için bulvarı açtık, devam ettiriyoruz.

2- Doğu-Batı Alternatifleri
Denizli altgeçidinden başlayarak batı yönünde demiryolu hattına paralel şekilde ilerleyen bulvar için hem kamulaştırma hem yapım çalışmalarına başladık. Benzer şekilde Öğretmenler Bulvarı-Kıyıboyu kesişiminden batı yönünde kanalın her iki yönünde devam edecek şekilde bir yol projesini Yenice’ye kadar götürüyoruz. Öğretmenler Bulvarı-M1 AVM kavşağından doğuya, Aliya İzzetbegoviç Bulvarı’na alternatif olacak paralel bulvarı açtık.

3- Yüreğir – Sarıçam İlçeleri: 
Sarıçam’daki yeni kamu yatırımları ve yeni yerleşim bölgelerine erişimi güçlendirecek, Mithat Özsan Bulvar’ına paralel İlim Yolu Bulvarının yapımına başladık. Otoyol gövdesini üstten bir köprü ile aşarak Yasemin Caddesi’ne bağlanacak olan İlim Yolu ile D-400’den yeni stadyuma kadar kesintisiz ulaşım sağlanmış olacak. Bunun yanında, otoyol gövdesine paralel ilerleyen Üniversiteler Bulvarı, Çatalan Caddesine bağlanacak ve Alparslan Türkeş BTÜ’ye ulaşacak. Güney Kampüs Bulvarı ise Çukurova Üniversitesi kampüsü içerisindeki yeni fakültelerin erişimini güçlendirecek. Yeni Stadyum kavşağından kuzeye Deliçay yolu ile kuzey köyleri ile bağlantı güçlenecek.

4- Göl Mahallesi Bulvarı
 
Kentsel Dönüşüm çalışmaları devam eden Göl Mahallesinde, ilk etap yapımı belediyemizce tamamlanan Adnan Menderes Sahil Yolunun rekreatif amaçlı kullanımını rahatlatmak ve trafik yükünden arındırmak için hem Adnan Menderes Bulvarına hem de Turgut Özal Bulvarına alternatif yolun açılması için çalışmalara başladık. Karayolları Şube Şefliğinden kuzeye doğru Aşıklar Bulvarı ile buluşacak 23 metre en kesitli yolu hizmete açıyoruz.

5 - Kozan Yolu-Buruk Mahallesi Bağlantısı
Buruk Mahallesini Kozan Yoluna bağlayan standardı yüksek bulvarın yapımına başladık.

6- Güney Seyhan ve güney Yüreğir’de Yeni Bulvarlar
Kentin güney çeperinden geçen ve Karayolları Genel Müdürlüğü’nce yapımı sürdürülen Güney Çevre Yoluna paralel olacak şekilde, 50 metre genişliğinde Güney Kuşak Çevre Yolu ve üzerinde Koza Köprüsünü barındıran 35 metre genişliğindeki Koza Bulvarı ring şeklinde kentin batısından D-400’e bir askı görevi üstlenerek doğuya ulaşımı sağlayacak.

Ziyapaşa Bulvarı güney yönünde düz şekilde devam ederek Melekgirmez’den geçecek ve Saydam Caddesine bağlanacak. Benzer şekilde Çetinkaya’nın önünden Bakımyurdu Caddesi başlangıcında güneye doğru 35 metre genişliğinde bir bulvar Saydam Caddesine bağlanacak.

Seyhan Nehri batı yakasındaki Seyhan Caddesi güçlü şekilde Güney Kuşak Çevre Yolu’na kadar devam ettirilecek.

Yüreğir tarafında, İlim Yolu’ndan gelen bağlantı D-400’ü aşarak güneye doğru Karataş Yolu’na alternatif olacak ve Güney Çevre Yoluna bağlanacak.

Yine Yüreğir’de Yavuzlar Köprüsü’nden gelen Orhan Kemal Bulvarı üzerinden güneye inen ve Asri Mezarlığın doğusundan geçen 35 metre genişliğindeki yol, Güney Kuşak Bulvarı’na bağlanmış olacak.

3.       TARİHİ KENT ADANA PROJESİ

Tarihi Kent Adana Projesi, uluslararası yarışmayla belirlenecek projeler ışığında ortaya çıkacak 8 adet meydandan oluşuyor. Bu projemizde Tepebağ Höyüğü çepeçevre sarılacak, höyük yayalaştırılacaktır. İmar planlarına işlenmiş olan tramvay hattıyla bölgedeki toplu taşıma düzene sokulacak, yapılacak restorasyonlar ve sonrasındaki  işlevlendirmelerle, bölge; tarih, kültür, sanat, gastronomi ve alışveriş turizmi açısından çok büyük bir destinasyona dönüştürülecektir.

İnönü Meydanı ve Türkkuşu Meydanı
Özel Sancak İş Merkezi’nin kaldırılmasıyla inşa edilecek İnönü Meydanı’yla kent merkezi görsel olacak hafifleyecek. Yeraltı otoparklarıyla, çarşı merkezindeki otopark çilesi bitecek. Türk Hava Kurumu binasının yıkımına ilave olarak hemen yanındaki okulun kaldırılmasıyla ortaya çıkacak alanda Türkkuşu Meydanı oluşturulacak. Bu meydanın altında da otopark yer alacak.  

Kurtuluş Müzesi ve Miralay Meydanı
Miralay Köşkü, restorasyon planlamasının uygulamaya konulmasıyla Kurtuluş Müzesi’ne dönüşecek. Köşkün önünde meydan, park ve otopark düzenlemesi yapılacak. 

Zübeyde Hanım Barış Adası
Zübeyda Hanım Parkı çevresinde projelendirilen kanal vasıtasıyla Seyhan nehri geçmişte olduğu gibi Tepebağ sıra konaklarıyla buluşacak. Nehirle bağlantılı kanalla ortaya çıkacak Zübeyde Hanım Barış Adası’nın üzerinde gondol iskeleleri, kafeler ve festival çimenliği yer alacak.

Kordon Kayalıbağ 
Tepebağ sıra konaklarının yalı kimliğine kavuşturulmasına paralel projelendirilen Kordon Kayalıbağ, kafeleri, restoranları, müzeleri, gondol gezileri ile şimdiden Adana’nın yeni sosyal, kültürel ve eğlence merkezi olacak.

Kale Kapısı Meydanı
Adana’nın simgesi tarihi Taşköprü’nün Seyhan yakasına, Kale Kapısı Meydanı ile yepyeni bir kimlik kazandırılacak. Yıkılmış olan kale kapısı bu meydanda tekrar inşa edilecek. Taşköprü’nün tarihini anlatan müze bu meydanda yerini alacak.

Ulus Yaya Köprüsü ve Karşıyaka Parkı
Kayalıbağ Kordonu, nehrin iki yakasında güneye doğru devam ederken Yüreğir’de oluşturulacak Karşıyaka Parkı ile tarihi Ulus Parkı arasında bir yaya köprüsü inşa edilecek. Ayrıca Kozan Çarşısı dönüşüm bölgesinde de büyük bir etkinlik meydanı oluşturulacak. 

Ramazanoğlu Meydanı
Tepebağ Höyüğü bölgesinde yüzlerce yıldır varlığını sürdüren Ulucami, Ramazanoğlu Sarayı, Ramazanoğlu Medresesi, Irmak Hamamı ve Rüştiye İdadisi’nin bulunduğu alan; silueti bozan, anıt mimari eserlerin görkemini gölgeleyen yapılardan arındırılacak. Ramazanoğlu Meydanı adıyla tarihi kent meydanı Adana’ya kazandırılacak. 

Ağca Mescit
Çevresindeki niteliksiz yapılan arasında sıkışan 600 yıllık geçmişe sahip Ağca Mescit, tüm ihtişamıyla gün yüzüne çıkartılacak. Adana’daki en eski Türk yapısı olan Ağca Mescit, çevresindeki yeşil alan düzenlemeleriyle İnkılap Mektebi’ni selamlayacak.

İnkılap Mektebi
Beş asırlık geçmişiyle tarihe tanıklık eden İnkılap Mektebi, Kızılay Caddesi üzerindeki niteliksiz yapılaşmanın gölgesinden kurtarılacak. Bir zamanlar Ramazanoğulları’nın kışlası olan tarihi miras, restorasyon sonrasında kent halkının ve turistlerin ilgi odağı olacak. 

Yeni Han ve Lüks Otel
Günümüzde tanınmayacak kadar harap olmuş Yeni Han, yeniden ayağa kaldırılacak. Tarihi Lüks Otel ile beraber restorasyon sürecinden sonra avlularındaki görkemli ağaçların altında Adanalıları ağırlayacak.

Ramazanoğlu Çarşısı
Kemerli geçişleri, taştan yolları ve muhteşem perspektifiyle 300 yıl öncesinin atmosferini yaşatan Ramazanoğlu Çarşısı, Ali Münif Yeğenağa Caddesi’nde olduğu gibi, yakınındaki 6 sokakta gerçekleştirilecek restorasyonla mistik havasına kavuşturulacak. 

Lokman Hekim İnteraktif Ecza Müzesi
Asırlar önce Anavarzalı Dioskorides ve Lokman Hekim’in şifa reçetelerini hazırladığı Adana’ya, ecza müzesi kazandırılacak. Kızılay Caddesi üzerindeki tarihi konak restore edilip, Lokman Hekim İnteraktif Ecza Müzesi olarak düzenlenecek. 

Vakıflar Çarşısı
Yakın zamanda restorasyonu tamamlanan Vakıflar Çarşısı, benzer modüller devam ettirilerek, Kızılay Caddesi’yle buluşacak. Kızılay Caddesi, üzerindeki anıt yapılarla kentin prestij noktası haline gelecek. 

Kızılay Caddesi Dönüşüm Projesi
Kızılay Caddesi, 5 Ocak Meydanı, Ali Münif Yeğenağa Caddesi ile Vakıflar Çarşısı arasında kalan alan, silueti bozan, yüksek yoğunluklu eskimiş yapılaşmadan arındırılacak. Proje yarışması sonucunda kentsel dönüşüm ve yenileme çalışmalarıyla ferah, sağlıklı, estetik çalışma alanları ortaya çıkacak. Bu bölgedeki hak sahipleri hiçbir mağduriyet yaşamayacak. 

5 Ocak Meydanı
Meydan vasfından çok trafik keşmekeşinin yaşandığı bir kavşak durumundaki 5 Ocak Meydanı, yapılacak kentsel boşaltmalarla büyütülecek. Kemeraltı Camii, Nuri Has Pasajı ve Mestanzade Hamamı ile çevrili, özgün bir kent meydanı haline getirilecek. 

Bebekli Kilise Avlu Meydanı
Tepebağ’da yoğun yapılaşmanın içinde sıkışıp kalmış durumdaki Bebekli Kilise, özgün bir projeyle avlu meydana kavuşturulacak.
 

Tepebağ Arkeopark Projesi 
Neolitik Çağ’dan günümüze kesintisiz iskan alanı olan, insanlık tarihinin en eski yerleşimleri arasındaki Tepebağ Höyüğü, arkeolojik kazıların sonuçlanmasının ardından Arkeopark olarak düzenlenecek.

4.       ASKİ YATIRIMLARI

Yedigöze İçme Suyu ve Arıtma

Kozan, İmamoğlu, Ceyhan ve Yumurtalık ve Enerji İhtisas Bölgesinin içme su ihtiyacını karşılayacak olan, Yedigöze projemizi hayata geçiriyoruz. Bu proje ile günde 130 metreküp içme suyu arıtılarak, 8 km si tünel olmak üzere 630 km ana isale ve şebeke hattı 270 mahallemize hizmet edecek.

Kuzeydoğu Adana İçme Suyu

Çatalan İçme Suyunu 230 km ana isale hattı ile Kuzeydoğu Adana, Sarıçam, Yüreğir ilçelerimiz de 67 mahallemize ve Hacı Sabancı Organize sanayi Bölgesine ulaştırıyoruz.

Sarıçam İçme Suyu

Sarıçam ilçemizdeki yapılaşmanın artmasından dolayı var olan şebekenin ihtiyaçları karşılayamamaktadır. Sarıçam’a 1200 km ana isale hattı ve şebekesi kurarak çözüme kavuşturuyoruz.

Mikro Tünel

Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdiğimiz ve Su ve Çevre Teknolojileri Farkındalık ödüllü mikro tünel projemizle açık kazı yapmadan ve trafiği aksatmadan, esnafımızı mağdur etmeyerek başka Çukurova ilçemiz ve Seyhan ilçemizi sel baskınlarından kurtarıyoruz.

Atık Su Arıtma

Seyhan atıksu arıtma tesisimizin günlük 228 bin metreküp kapasitesini, günlük 400 bin metreküpe çıkartıyoruz, ayrıca Turizm ilçelerimizden yumurtalık ve karataş ilçelerimize arıtma tesisi kurarak turizme katkıda bulunacağız. Saimbeyli, Aladağ, Feke, Kozan, İmamoğlu ve Pozantı İlçelerimize de  atıksu arıtma tesisleri kuracağız.