Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Adana Milletvekili Yılmaz Tankut, Adanalı vatandaşların, Adli personel ile Yargı mensuplarının yoğun şikayetlerine konu olan kent merkezinde kalan mevcut Adliye Sarayı’nın yetersizliğini ve kurulması planlanan İstinaf Mahkemesi’ndeki süreci Meclis gündemine taşıdı.

İSTİNAF MAHKEMESİ

Tankut, Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in cevaplaması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, Türkiye’de oluşturmaya çalışıldığı iddia edilen eyalet sisteminin alt yapılarından biri olarak görülen 9 ayrı ilde konuşlandırılacak İstinaf Mahkemeleri’nden birinin de Adana’da kurulması kararını hatırlattı. Diyarbakır’daki İstinaf Mahkemesi binasının AB fonlarından alınan kaynakla yapıldığına işaret eden Tankut, Adana’da ise hangi kaynağa müracaat edileceğini, nerede kurulacağını sorguladı.

MEVCUT ADLİYE SARAYI

Tankut, yaklaşık bin kişinin görev yaptığı, her gün 10 bine yakın insanın hizmet almaya çalıştığı mevcut Adana Adliye Sarayı’nın ise hizmetleri karşılamakta çok yetersiz kaldığını, mahkemelerin dosya yükünün ağırlaştığını, fiziki çalışma şartlarının kifayetsiz geldiğini, hakim, savcı ve avukatların daracık odalarda hizmet üretmeye gayret ettiğini sıralayarak “Ayrıca Adliye Sarayı çevresinde otopark bulunmaması da hem adli personeli, hem de vatandaşları çok zor durumda bırakmaktadır” dedi.

UZUN VADELİ PLAN

MHP Adana Milletvekili Yılmaz Tankut, yeni bir adliye sarayına olan ihtiyacın son birkaç yılda daha fazla arttığına işaret ettikten sonra “Bu ihtiyacın giderilmesi için, mevcut yaşanan sıkıntıların da dikkate alınarak uzun vadeli plan dahilinde bir çalışma yapılması zorunlu görülmektedir” tespitini dile getirdi.

CEVABI İSTENEN SORULAR

Tankut, şu soruları yöneltti:

“Adana’da kurulması planlanan İstinaf Mahkemesi’nde son durum nedir? Söz konusu mahkeme binasının yapımı için arsa temin edilmiş midir? Edilmiş ise nerede ve hangi şartlarda edilmiştir? Şayet arsa temin edilmiş ise bina inşaatına başlanmış mıdır, başlanmadı ise ne zaman başlanıp bitirilmesi planlanmaktadır? Proje bedeli nedir? Finansman kaynakları nereden hangi şartlarda temin edilecektir? Finans kaynağı için Diyarbakır İstinaf Mahkemesi bina yapımında olduğu gibi AB fonlarından yararlanılmış mıdır veya yararlanılacak mıdır? Adana Adliye Sarayı ile ilgili sorun ve şikâyetlerden bilginiz var mıdır? Bilginiz var ise nasıl bir çözüm bulunacaktır? Bu konuda herhangi bir çalışma var mıdır?”