Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana İl Başkanı Burhanettin Bulut, Tufanbeyli’de yapımı devam eden termik santralde çalışacak işçilerin Uzakdoğu ülkelerden getirilmesinin, AKP iktidarı döneminde siyasi rant aracı olarak kullanılan taşeron sisteminin doruk noktası olduğunu söyledi.  Bulut, “Taşeron adı verilen bu kirli ağ, bugün Soma’da 301 işçinin ölümüne,  Tufanbeyli’de ve daha birçok yerde işsizliğe, işsizlik şampiyonu Adana’da ise ‘ithal işçi’ olgusunun ortaya çıkmasına neden olmuştur. İthal işçi taşeronda gelinen en son nokta, sömürünün zirvesidir” dedi.

 

SERT TEPKİ

CHP Adana İl Başkanı Bulut, Adana İl Gençlik Kolları’yla birlikte, EnerjiSA’nın Tufanbeyli’de inşa ettiği termik santralde çalışan işçileri sözleşme süreleri bitmeden işten çıkarıp yerlerine Filipinler, Kore ve Tayland’dan getirilen işçileri almasına tepki gösterdi.

CHP İl Gençlik Kolları’nın sivil toplum örgütlerinin desteğiyle İnönü Parkı’nda gerçekleştirdiği protesto eyleminde EnerjiSA’nın işe aldığı Uzakdoğulu işçilerin fotoğraflarını gazetecilere gösteren CHP Adana İl Başkanı Burhanettin Bulut, eylem sonrasında yönetim kurulu üyeleriyle birlikte Gençlikevi’ni ziyaret edip gençlik kollarıyla bütünleşti.

HÜKÜMETİN BESLENDİĞİ KİRLİ BİR AĞ

Bulut, burada yaptığı konuşmada AKP iktidarı döneminde iş yaşamının hemen her alanına örümcek ağı gibi yayılan ve emekçilerin “çağdaş kölelik” olarak adlandırdığı taşeron sisteminin kirli bir ağ olduğunu vurguladı.

Hükümetin bu ağdan beslendiğini öne süren Bulut, “Taşeron, ailesini geçindirmek zorunda olan yoksul halk için büyük bir sömürü, iktidar için de siyasi rant alanı olmuştur. Halkı yoksullukla yönetmeye çalışanlar; taşeron sistemiyle sermaye ve siyasetin kirli birleşimi sonucu biriktirdikleri rantı gökdelenlere gömmeye devam ediyorlar”  diye konuştu.

 

RANT VE SÖMÜRÜ ARACI

CHP’nin her zaman mazlumun, işçinin, emekçinin ve haksızlığa uğrayanın yanında olduğunun altını çizen Bulut, “Sistemden beslenenler artık güvencesiz iş, düşük maaş, baskı altında işçi çalıştırma gibi taşeron sisteminin çarpıklığıyla yetinmeyip işçileri açlıkla da terbiye etmeye çalışıyorlar. Tufanbeyli’de yapılan tam da budur. Bu kirli ağ, bugün Soma’da 301 işçinin ölümüne,  Tufanbeyli’de ve daha birçok yerde işsizliğe, işsizlik şampiyonu Adana’da ise ‘ithal işçi’ olgusunun ortaya çıkmasına neden olmuştur. İthal işçi taşeronda gelinen en son nokta, sömürünün zirvesidir” şeklinde konuştu.