Adanalıların 5 Ocak Kurtuluş Bayramı’nı kutlayan Başkan Metanet Çulhaoğlu, yayınladığı mesajında şunları kaydetti:

“ÇANAKKALE RUHU BU TOPRAKLARDA CANLANDI”

“Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, İskenderun’a çıkarma yapmayı planlayan İngiliz ve Fransızlara ateşle karşılık verileceğini belirtmesiyle kurtuluş mücadelesi ateşinin Adana’da yakılması biz Adanalılar için övünç kaynağıdır. Çanakkale Savaşındaki ruh, kurtuluş savaşı döneminde Adana’da canlanmıştır.  Adanalı esaret altında kalmayı reddederek yapılan bütün zulümlere baş kaldırıp 5 Ocak günü düşmana karşı başlattığı bağımsızlık mücadelesini kazanmıştır.

Türkiye’nin bağımsızlık mücadelesin de Adana’nın çok önemli bir yeri vardır. Mustafa Kemal Atatürk, 15 Mart 1923’te devlet başkanı olarak Adana’ya geldiğinde kurtuluş mücadelesi kararını Adana’da almıştır ve bunu  ‘Bende bu vakayiin ilk hissi teşebbüsü, bu memlekette, bu güzel Adana'da vücut bulmuştur.” sözü ile belirtmiştir. Düşmana karşı Adanalıların başlattığı mücadele 5 Ocak’ta kazanılmıştır.  Türk Milletinin zincirlerini kırarak elde ettiği bağımsızlığın temelleri Adana’da atılmıştır. Türk milletinin evlatları olarak milli mücadele ve kurtuluş hareketini bugün olduğu gibi her gün gururla anacağız.

Bu gurur günü, başta Adanalı hemşerilerimiz olmak üzere tüm milletimizin bayramıdır. Adanalı hemşerilerimin bayramını en içten dileklerimle kutlarım.

Vatanımızın kurtuluşu için hayatları pahasına kahramanca mücadele etmiş ebediyete intikal eden şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet ve şükranla anarken Adanalıların ve tüm ulusumuzun 5 Ocak Kurtuluş Bayramını kutluyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”