Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya,  “Çiftçinin canı yanmış, kendisini yollara atıyor, bu sese kulak vermeliyiz” çağrısında bulundu.

UCUZ OLUNCA ÜRETİCİ, YÜKSEK OLUNCA TÜKETİCİ SIKINTIDA

Karakaya, Meclis Genel Kurulu’nda tarıma dair bir önerge üzerinde MHP Grubu adına yaptığı konuşmada, Türkiye’de tarımsal ürün fiyatlarının çok ucuz olduğunda üreticilerin, çok yüksek olduğunda da tüketicilerin sıkıntı yaşadığını anlattı. Karakaya, “Aslında bu fiyatlar, evet, bir sorun fakat bu fiyatlar, uygulanmayan ya da yanlış uygulanan tarım politikalarının bir sonucudur. Biz sonuçlar üzerinden konuşuyoruz. Bu sonuçlara getiren tarım politikalarını tartışmamız lazım. Hükûmet bunun farkında değil” tespitinde bulundu.

PATATES VE ELMA ÜRETİCİLERİNİN DURUMU

Ürettiğini satamayan patates ve elma çiftçilerinin feryatlarına kulak verilmesini isteyen, Adana’da patatesleri yola dökerek eylem yapan üreticileri hatırlatan Karakaya, bu eylemin çiftçilerin yaşadığı sıkıntıların ortaya çıkardığı bir sonuç olduğunu vurguladı.

“ÖRGÜTLÜ BİR KESİM BIRAKMADINIZ”

Karakaya, çiftçilerin örgütlü olmadıklarını, bu yüzden seslerini bireysel olarak duyurmaya çalıştıklarını belirterek şunları söyledi:

“Burada örgütlü bir kesim bırakmadınız. Ziraat Odalarına ve Ziraat Odaları Birliğine bir çift sözüm var. Eskiden Türkiye'de, Ziraat Odaları, Ziraat Odaları Birliği bir miting yapmaya kalktığında yer yerinden oynardı. Başbakanın, Hükûmetin, Tarım Bakanı’nın dizleri titrerdi. En son miting Tekirdağ'da yapıldı. Manisa mitingini birçoğunuz hatırlarsınız. Kaç yıldır, üreticiler bu kadar sıkıntıdayken, bir miting dahi düzenlenmiş değil. Kongrelerinden kimsenin haberi yok. Kongreye davet edilen siyasilere, siyasetçilere ‘Söz hakkı verilmeyecek’ notuyla davet yapılıyor. Tamamen, iktidarın bir yan kuruluşu gibi çalışmaya başladılar. Değerli milletvekilleri, çiftçinin sahibi yok. Gerçekten örgütsüz ve çiftçi bireysel olarak, canı yanmış, kendisini yollara atmaktadır. Bu sese kulak vermeliyiz.”

NARENCİYEDE DE BENZER SORUNLAR OLACAK

Benzer sıkıntıların başka üreticileri de kapsayacağı öngörüsünde bulunan Karakaya “Bakın, narenciyeyle ilgili bir sorun da önümüzdeki günlerde geliyor. Beş altı yıl öncesinde ihracata yönelik cinste narenciye yetiştirilmesini teşvik ettik. Fidanlar dikildi, bugün 6-7 yaşına geldi, meyve verecek ama önümüzdeki günlerde ihracat durdu. Rusya'ya yönelik cinsler ürettirdik. Ne olacağını kimse bilmiyor, çiftçi borçlarını nasıl ödeyeceğini söylüyor” diye konuştu.

EN SON TARIM ENVANTERİ 17 YIL ÖNCE YAPILDI

Hükümetin tarımla ilgili ciddi yanlışlıklar içinde olduğunu vurgulayan Karakaya, partisi MHP’nin ortağı olduğu dönemde 2001 yılında yapılan tarım envanterinin 14 yılda yapılmadığına işaret ederek “O günden bugüne tarım envanteri, tarımsal imkânlarla ilgili herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Envanterinizi bilmezseniz bir politika belirlemeniz mümkün değil. Bugün tarım ürünlerinin bir kısmına bakıyorsunuz, üreticiler yönünden anormal düştüğünü; bir kısmına bakıyorsunuz, tüketiciler yönünden anormal yükseldiğini görüyorsunuz. Sizin burada yaptığınız nedir? Burada yaptığınız, gerçekten bir itfaiye modelidir. Yani yangın çıktığında söndürmeye gidiyorsunuz; fiyatlar yüksekse ‘ithalat sireni’ni açıyorsunuz, fiyatlar düşükse ‘bu kaderin sireni’ni açıyorsunuz” ifadesini kullandı.

ÖTV VE KDV KALDIRILMALI

MHP Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, MHP’nin projesi olan tarım girdilerinde ÖTV ve KDV’nin kaldırılması gerektiği çağrısını da yineledi.