Tarım ve hayvancılık sektöründeki sorunlara ayrı bir önem veren ve bu konuda en yoğun mesai harcayan isimlerin başında gelen MHP’li Mevlüt Karakaya, yine Meclis kürsüsünden önemli mesajlar paylaştı. Hayvancılık sektörünün yaşadığı sorunların araştırılması ve çözümü konusunda Karakaya’nın hazırladığı MHP Grubu adına verilen Meclis Araştırma Önergesi TBMM gündemine getirildi.

“ET YİYENYER OT YİYENLERE ÜSTÜN GELİR”

Önerge üzerine söz alan ve konuşmasına, gelişmişlik düzeyi ile yakından ilişkili olduğunu belirttiği hayvansal protein tüketim miktarında Türkiye’nin iyi durumda olmadığını belirterek başlayan Karakaya “Ülkemizde günlük hayvansal protein tüketimi 33 gram, Amerika Birleşik Devletleri'nde 70, Avrupa Birliği ülkelerinde bu oran 60 gram düzeyinde. Unutmamak gerekir ki bütün canlılar âleminde et yiyenler ot yiyenlere üstün gelirler ve onları yönetirler.” ifadesini kullandı.

TARIMSAL ÜRETİMİN AMİRAL GEMİSİ: HAYVANCILIK

Karakaya, önemli tespitlerde bulunduğu konuşmasında özetle şunları söyledi:

“Hayvancılık tarımsal üretimin amiral gemisidir. Hayvancılık, üretilen tarımsal katma değerin lokomotifidir. Ürettiğiniz bitkisel ürünleri yani arpayı, yulafı, fiği, korungayı, mısırı, sapı, samanı ancak hayvanın boğazından geçirip ete, süte, yoğurda, peynire, deriye, tüye, yüne dönüştürürseniz o zaman kazanç olur, o zaman katma değer oluşur. Bunlar, Yüce Yaradan'ın insanoğluna bahşettiği doğal, canlı, gıda ve katma değer fabrikalarıdır. Bugün, maalesef, Türk tarımının amiral gemisi hayvancılık yaralıdır, pusulası ve rotası yoktur. Ülkemizde hayvancılığın toplam tarımsal gelir içerisindeki payı sadece yüzde 25'tir. Gelişmiş ülkelerde bu oran yüzde 40'ın altında değildir. Bizim öncelikle bu yapısal sorunu düzeltmemiz lazım. Bunun yolu da ithalat değil, MHP sloganıyla, söylemiyle, üretim, inadına üretimdir.”

KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIĞIN SORUNLARI

Küçükbaş hayvancılığa ayrı bir paragraf ayıran MHP Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, son 15 yılda bu alandaki seyri rakamlarla anlatarak, kaydedilen mesafenin yeterli olmadığını belirtti. Karakaya “Küçükbaş hayvancılığın mera sorunu, damızlık sorunu, yem sorunu; hepsinden önemlisi, çoban sorunu var, barınak sorunu var, örgütlenme sorunu var, ürünlere olan talep sorunu var.” dedi.